The Edge: transparantie & duurzaamheid

donderdag 25 juni 2015
timer 3 min
Een ritje over de A10 heeft sinds de komst van The Edge een nieuwe dimensie gekregen. Vanaf de snelweg biedt het transparante kantoorgebouw van Deloitte direct een inkijkje in de kantoorruimtes. De toepassing van meer dan 13.000 m² glas in de gevel en het opvallende Atrium maken het gebouw tot een ware aandachtstrekker. Tel daar nog bij op dat het gebouw een BREEAM-NL ‘outstanding’ score heeft behaald, en wel de (op dit moment) hoogste (96,38%) ooit uitgereikt aan een kantoorgebouw.

AGC Westland heeft samen met AGC Interpane het complete glas geleverd voor het gebouw. Zowel de verticale beglazing in de gevel als het glas voor het Atrium. Architect Ron Bakker van PLP Architecture: “We hebben bij het bouwen van The Edge erg goed rekening gehouden met natuurlijke zon- en lichtinval. De noordkant van het gebouw bestaat voornamelijk uit glas, dit zorgt voor optimale daglichtintreding in de kantoorruimtes. Voor de zuidkant hebben we bewust minder glas gebruikt, om te veel verwarming door de zon tegen te gaan. Het resulteert in een optimale balans tussen zon- en lichtdoorlaat, wat weer resulteert in energiebezuiniging in het pand.”


Peter Stürznickel, projectleider AGC Interpane: “Voor het gevelglas gebruikten we het glas Ipasol, dit type glas reflecteert het merendeel van de langegolfstralen van de zon, terwijl de kortegolfstralen (daglicht) doorgelaten worden. De warmte blijft daardoor grotendeels buitenshuis, maar niet het licht.”
 

Atrium

“We wilden van het nieuwe kantoor een aandachtstrekker maken, zonder bijvoorbeeld met grote gevelbedrukking te werken. Via het Atrium geven we de voorbijgangers in de trein en op de snelweg een inkijkje in het gebouw, je kunt er gewoonweg niet omheen.” Anton Peters, projectmanager bij AGC: “Voor het Atrium is een dubbele beglazing gebruikt, een combinatie van Thermobel TOPN+ en gelaagd veiligheidsglas Stratobel. Deze isolerende beglazing houdt de kou buiten en de warmte binnen, zodat er op zonnige winterdagen geprofiteerd kan worden van natuurlijk verwarming door de zon.”
 

Samenwerking

Anton Peters: “De samenwerking met AGC Interpane komt in dit project perfect van pas. AGC Interpane heeft alle disciplines in huis om ruiten op groot formaat, inclusief de gewenste coatings te leveren. Het resulteert in een efficiënt verloop van het bouwproces, waarin we elkaar perfect aanvullen.”
 

Opdrachtgever: OVG Real Estate. Hoofdhuurders: Deloitte/ AKD  Ontwerp: PLP Architecture, Londen. Gevelbouwer: Brakel Atmos B.V., Uden, Rollecate B.V., Gorinchem. Glasproducent: AGC Westland, AGC Interpane. Oplevering: oktober 2014. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
The Edge: transparantie & duurzaamheid

The Edge heeft een BREEAM-NL ‘outstanding’ score behaald, de op dit moment hoogste (96,38%) ooit uitgereikt aan een kantoorgebouw.

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »