Start je ontwerp met donorgebouw van Gebouwenmarktplaats

woensdag 30 augustus 2023
Martinus G. de Bruingebouw, Universiteit Utrecht, foto Bas Niemans

Het roer in de bouw moet radicaal om, vinden enkele vooraanstaande bouw- en circulaire experts. Daarom moeten bestaande gebouwen die op de nominatie staan om te worden gesloopt, dienen als beginpunt voor het ontwerpen van nieuwbouw. Kijk eerst op de nieuwe Gebouwenmarktplaats en begin dan pas met je project.

Gebouwenmarktplaats is een initiatief van Brokkenmákers, in partnerschap met Universiteit Utrecht, Draaijer en het Nationaal Renovatie Platform NRP, en wordt mede gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties.

De initiatiefnemers vinden dat we nog lang niet duurzaam en circulair genoeg bouwen. Er moet veel meer gebeuren dan alleen het ontwerpen en ontwikkelen van circulaire, modulaire gebouwen met vooral toch nieuwe materialen. Want ondertussen gaan de CO2-emissies maar door. Om nú direct impact te maken en de klimaatverandering af te remmen - of te keren - moeten we volgens de initiatiefnemers van de Gebouwenmarktplaats voortaan ontwerpen en ontwikkelen op basis van vrijkomende gebouwen.

Kabelgoten

De circulaire bouw anno 2023 betreft vooral kleinere materialen die een tweede leven krijgen. Denk aan kabelgoten, toiletpotten, plafondplaten en deurdrangers. Nog maar zelden worden hele constructies hergebruikt. Op die manier gaan we de noodzakelijke CO2-doeleinden en een circulaire bouweconomie in 2050 niet halen.

Om grotere milieuwinst te boeken, moeten we grotere bouwdelen hergebruiken. Dat vergt een andere aanpak dan we gewend zijn: ontwikkelende partijen en architecten moeten een nieuw (doel)gebouw ontwerpen op basis van een te ontmantelen (donor)gebouw, waarbij de grote bouwdelen in het nieuwe ontwerp worden geïntegreerd.

De eigenaren van de te slopen panden moeten daarom hun verantwoordelijkheid nemen en die gebouwen inzetten voor nieuwbouw. Ontwikkelaars en architecten moeten daarvan dan wel op de hoogte zijn. Vandaar de lancering, op woensdag 6 september, van de Gebouwenmarktplaats.

Gebouwenmarktplaats

Inspirerende schetsen

Gebouwenmarktplaats wil de aanjager worden van hoogwaardig hergebruik van grote bouwdelen uit de te ontmantelen panden. Het platform gaat inzicht geven in welke gebouwen de komende jaren gesloopt gaan worden en vrijkomen op de markt. Ook geeft het platform de potentie van het pand aan met inspirerende ontwerpschetsen van circulaire architecten. Hierdoor kunnen consortia van ontwikkelaars, architecten en circulaire slopers vroegtijdig samen optrekken en nieuwbouw realiseren op basis van bestaand vastgoed.

Om de daad bij het woord te voegen, wordt het Martinus G. de Bruingebouw van de Universiteit Utrecht volgens de beschreven aanpak ingezet als circulair ontmantelingsproject. Met deze concrete casus wil Gebouwenmarktplaats laten zien dat hoogwaardig hergebruik daadwerkelijk mogelijk is.

Lancering

Op 6 september wordt het platform Gebouwenmarktplaats gelanceerd in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) met de livegang van de website. Op dat moment komt meteen het Martinus G. de Bruingebouw op de markt. Op deze avond komen tal van experts uit de bouw- en sloop/oogstwereld aan het woord om te laten zien dat hoogwaardig hergebruik voor uitdagingen zorgt, maar ook écht mogelijk is.

Op het programma staan o.a. Arend van de Beek (Lagemaat Sloopwerken), Karin Dorrepaal (DOOR architecten), Maaike Perenboom (Synchroon), Marga van Beek (Universiteit Utrecht), Marianne Davidson (JP van Eesteren), Mirjam Schmull (Brokkenmákers), Taco van Iersel (Royal Schiphol Group) en Michel Baars (New Horizon Material Balance).

Meld je hier aan voor de avond: https://dezwijger.nl/programma/gebouwenmarktplaats

Bron: persbericht Gebouwenmarktplaats
Foto: Bas Niemans

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovaties in dakbedekking gebaat bij circulair ontwerp

30 jan om 07:30 uur

Door de groeiende aandacht voor de herkomst, levensduur en hergebruik van producten, verandert ook de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Collectiviteit, gezondheid en natuur centraal in Kerkebosch

17 jan om 17:00 uur

De recent ontwikkelde woonwijk Elix, gelegen in Zeist Kerkebosch, bestaat uit veertien duurzame en circulaire…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kantoorgebouw met publieke functies en iconische uitstraling

13 dec 2023

In Amersfoort wordt de Oude Rechtbank, gelegen aan het Stationsplein de komende jaren grootschalig…

Lees verder »