Sprekende gevel dankzij speelse combinatie verticale gevelprofielen

maandag 19 juli 2021
De beperkte gevelbreedte weerhield de bouwheer en architect van deze nieuwbouwwoning in het Belgische Ieper er niet van om resoluut de kaart van de ‘openheid’ te trekken. Samen met de speelse combinatie van verticale profielen in de zwart-witte gevel leverde dit een uniek ontwerp op, waar binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen: van de open voorzijde tot de op het zuiden gerichte tuin.

“Het strakke ontwerp mocht in ieder geval niet ten koste gaan van gezelligheid en sfeer”, blikt architecte Nele Delva (Trant-architecten) terug op de eerste gesprekken met haar opdrachtgevers. “Een moodboard hielp ons op weg naar een ‘open’ ontwerp dat ook warmte en rust uitstraalt. Zo werd bijvoorbeeld vanaf de eerste pennenstreek veel belang gehecht aan een directe connectie met de tuin en het terras vanuit zowel de leefruimte als de keuken.” 

“Voor een jong gezin als het onze is ons huis een echt ‘leefhuis’”, beamen Dieter en Anne-Sophie. “Binnen en buiten lopen daarbij naadloos in elkaar over. Met een terras dat in het verlengde van de binnenvloerbekleding doorloopt en grote glaspartijen die voor een geïntegreerd gevoel zorgen.”

Ook aan de voorzijde van de woning kun je daar niet omheen dankzij de verticale aluminium gevelbekleding, die aan de andere kant van het glas naast de voordeur naadloos verder loopt langs één muur in de entreehal. “Op die manier worden buiten en binnen pas echt één geheel”, verduidelijkt Delva die keuze. Met de ledverlichting in de aluminium gevelbekleding verwerkt, wordt dat geheel zelfs nog versterkt én het zorgt voor een speels element in de strakke façade. 

Woning Ieper Renson

Strak en toch speels

Het werkt in dit geval wonderwel. De combinatie van wit pleisterwerk met zwart aluminium (uitgevoerd in dezelfde kleur als het schrijnwerk) zat ook van meet af aan in het moodboard van Dieter en Anne-Sophie, zo herinnert Delva zich: “Zij wilden een woning met sprekende gevel, esthetisch mooi, maar ook makkelijk wat betreft het onderhoud. De keuze voor aluminium was dus snel gemaakt. De verticale Linarte-profielen van Renson versterken nog het uitgesproken karakter van het ontwerp.”

Maar wat het strakke zwart-wit dat tikkeltje extra cachet geeft, is toch de verrassende combinatie van verschillende verticale profielen. Delva zag daarin in ieder geval een grote meerwaarde ten opzichte van een ritmische of gelijke profilering. “Gelukkig deelde de bouwheer daarover al snel dezelfde visie”, zegt ze daarover. En dan komt hoe dan ook de meerwaarde van de Linarte gevelbekleding bovendrijven. Met individuele profielen kun je als architect namelijk je creativiteit de vrije loop laten. Het resultaat is in dit geval een unieke wildverband combinatie van Even- en Block-profielen. Die laatste zowel in de 16 als 30 millimeter diepe versie. En dat leidt sowieso tot een uniek ontwerp. Met de schuifpoort mee - in dezelfde Linarte-profielen bekleed - krijgt het totaalbeeld van de voorgevel zelfs nog een extra ‘boost’.

Dieter en Anne-Sophie: “We vonden het een heel fijn voorstel om de gevelprofielen onderling te combineren. Het resultaat gaf ook echt meerwaarde. Zo konden we een speelse en originele touche geven aan onze strakke gevel. Met drie soorten profielen op de juiste manier gecombineerd, leverde Nele een echt huzarenstukje af. Sinds we hier wonen worden we daar regelmatig op aangesproken.

Woning Ieper Renson 2

Onderhoudsvrij en duurzaam? Een absolute meerwaarde

“We zijn dan ook heel tevreden met onze keuze voor de Linarte gevelbekleding”, klinkt het bij Dieter en Anne-Sophie. “Door de rest van de gevel en de voortuin vrij sober te houden, komt die als blikvanger van onze woning zelfs nog extra tot z’n recht. Ook omwille van de combinatie met de witte crepi, natuurlijk.” Maar naast dat esthetische aspect, was het vooral ook de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van de aluminium gevelbekleding die hen over de streep trok. “We hebben allebei een drukke fulltime job, waardoor we absoluut op zoek waren naar een product dat niet onderhevig is aan het weer en dat weinig onderhoud vraagt. Precies daarom was hout als afwerking voor ons geen optie. En dus zijn we heel blij dat zowel ABS Bouwteam als Nele ons Linarte aanraadden.”


Dit artikel verscheen in Stedebouw & Architectuur, editie Gevels & Daken van 2021. De volledige editie is te lezen via onze digitale bibliotheek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag

27 jun 2023

Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli…

Lees verder »
person_outlineBlog

Levende gevels gaan de markt veroveren

19 jun 2023
Levende gevels zijn een vanzelfsprekend onderdeel van onze stadsontwikkeling. De gezondheids- en milieuaspecten…
Lees verder »
descriptionArtikel

Landschap en architectuur van maaiveld tot dak met elkaar verweven in Groei!

9 jun 2023

De natuur is de verbindende factor in Groei!, een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel dat 223 woningen…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Senior Smart Living' voor vitale vijftigplusser in ParkEntree Schiedam

6 jun 2023

Samen met andere vitale vijftigplussers wonen, werken en recreëren, dat is het idee achter ParkEntree in…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Juist nu is verbindende kracht van architectuur van belang'

24 mei 2023

De winnaars van de verkiezing 'BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023' richten zich allemaal op de thema's van de…

Lees verder »
person_outlineBlog

De gevel nieuw denken

22 mei 2023
De transitie naar een duurzame moderniteit is begonnen. Als er binnen de architectuur een element is waar de…
Lees verder »
descriptionArtikel

MVRDV transformeert voormalige raffinaderij Hangzhou Grand Canal

22 mei 2023

Het masterplan van MVRDV en OpenFabric heeft de competitie gewonnen voor de transformatie van het Hangzhou Oil…

Lees verder »