‘s Werelds eerste biobased gevel

dinsdag 18 december 2012
timer 3 min
s Werelds eerste biobased gevel staat in Dinteloord. Architect Marco Vermeulen bekleedde de gevel van het nieuwe gasontvangststation van het Agro Food Cluster (AFC) Nieuw Prinsenland met biobased panelen van Nabasco materiaal, geproduceerd door NPSP Composieten in Haarlem. De in totaal 104 panelen bestaan uit een composietmateriaal van biohars en hennepvezels.

Het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland is een grootschalige projectlocatie voor glastuinbouw en bedrijvigheid ten oosten van Dinteloord. Het gebied, met daarin een bestaande fabrieksterrein van de Suikerunie, heeft een omvang van circa 600 hectare. Middenin het gebied staat het nieuwe Gasontvangststation, een rechthoekig gebouw met een plofdak. En een huid van biocomposiet.

 

Biobased economy

Over het motief om met dit materiaal aan de slag te gaan zegt Vermeulen: “Het AFC Nieuw Prinsenland is een schoolvoorbeeld van circulaire economie: kringlopen op het gebied van energie, water en reststromen zoveel mogelijk gesloten houden. Optimaal profiteren in het gebied de verschillende programma’s van elkaar. Op het AFC-terrein wordt restwarmte en C02 uit de nabije suikerfabriek ingezet. Er is een biovergistingsinstallatie die plantaardig afval omzet in biogas, en in de tuinbouwkassen produceren WKK-s warmte, elektriciteit en CO2, goed voor zo’n 200 MW aan elektriciteit. In het gebied worden ontvangst- en verdeelstations gebouwd voor de koppeling en distributie van water, elektriciteit, C02 en gas.

 

Er staat een 25KV-station gepland. Centraal in het gebied bevindt zich de locatie voor een waterpompstation en een CO2-station, en daar staat ook het gasontvangststation. Als het gaat om het verwerken van reststromen treedt Suiker Unie op als voorloper: de fabriek wil suikerbietresten in zetten voor nieuwe grondstoffen. Die resten zijn bijvoorbeeld te gebruiken voor de productie van kunstmest. En van bioplastics. Voor ons was die transitie naar een ‘biobased economy’ zoals die in AFC op verschillende niveaus gestalte kreeg aanleiding om te kijken hoe je daar in de materialisering van het gasontvangststation op in zou kunnen spelen. De eerste gedachte was (uiteraard):  we gaan ‘sugar-based’ biocomposiet toepassen, als gevelmateriaal. Maar dat was nog te prematuur.”

 

Prominente plek

Uitgangspunt voor Vermeulen was niet alleen: aansluiten op de ‘biobased economy’. “Het gasontvangststation ligt middenin het gebied. Dus een prominente plek, en daarom wilden we het station wat meer elan geven dan wat gebruikelijk is voor zo’n type gebouw. Een expressieve gevel, in biocomposiet. We stuitten op NPSP in Haarlem, fabrikant van biocomposiet producten, onder andere voor de bouw. Met dit bedrijf zijn we aan de slag gegaan, wat resulteerde in een paneel met een receptuur van biohars en hennepvezels (zie voor de samenstelling bijstaand kader  – red.). Het paneel verbeeldt in reliëf de chemische samenstelling van aardgas in de juiste verhouding waterstof (H), koolstof (C) en stikstof (N). De in totaal 104 panelen worden door NPSP geproduceerd en bestaan uit een composietmateriaal van biohars en hennepvezels. Het gebruik van fossiele brandstoffen in het GOS wordt op deze wijze gecombineerd met een belofte van een tijdperk met biobased grondstoffen. 

 

In Haarlem zijn bij NPSP 104 panelen gemaakt, van 140 x 185 centimeter, circa 40 kilogram per paneel. Ter plaatse zijn de panelen op een aluminium omega-profiel geschroefd, op de achterconstructie, een betonnen gevelwand.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend

8 mei om 07:30 uur

Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurrondleiding Schoenenkwartier Waalwijk

2 mei om 07:30 uur

Sinds kort biedt het Schoenenkwartier in Waalwijk een rondleiding aan die is toegespitst op de architectuur en…

Lees verder »

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »