Recept voor een succesvol stationsgebied
Vrijwel alle gemeenten hebben de ambitie om een stationsgebied in te richten en vorm te geven als entreegebied, als visitekaartje. Een station of halte geeft identiteit aan de stedelijke context; het is een beeldbepalend bouwwerk en magneetpunt in de stad, net als een gemeentehuis of bibliotheek.
Het is van belang dat vooraf iedere partij z’n eigen vormgevingsambities bepaalt en vastlegt. Dit klinkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk een moeilijk proces. Veel gemeenten lukt het wel om extra financiële middelen vrij te maken om meer uitstraling te realiseren. Maar met welk programma kan je de ambitie ook daadwerkelijk vormgeven en hoe krijg je de overige stakeholders mee?
Krimp van programma en versnippering
Veel actuele stationsprojecten hebben een zeer bescheiden programma, zolang je niet zit in de categorieën ‘Plus, Mega of Kathedraal’ (termen uit het ‘Spoorbeeld’). Dat zorgt in de basis ook voor een bescheiden volume en presentie. Wel zullen veel stations de komende tijd voorzien worden van toegangspoortjes, nieuw meubilair, toiletten en in een aantal gevallen een optimalisering van wachtvoorzieningen. Juist bij de kleinere stations kan dit al effect hebben. Afhankelijk van de aanpak kan dat positief of negatief uitpakken. Het is in ieder geval een geweldige kans om juist met een integrale aanpak werk met werk te maken – zie station Gorinchem en Emmen Zuid, waar de halte voor de bus en de trein gecombineerd zijn. Een ideaal tijdstip voor gemeentes om aan te sluiten, met aanvullend programma.
Gezonde dialoog over contractvorm
Het vervolgtraject blijkt echter vaak lastiger, want hoe houd je grip op het proces en de ruimtelijke kwaliteit en welke rol speelt ProRail hierin? Gemeenten zijn daar niet altijd van op de hoogte. Belangrijk is het om je niet te laten afschrikken. Minimaal is de rol van ProRail die van toetser, maar gemeenten kunnen ProRail ook gedelegeerd opdrachtgever maken voor de complete ontwikkeling, aanbesteding en realisatie van het station of de halte.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Inspiratie voor veilig ontwerp en beheer leefomgeving
6 feb om 07:30 uurDe openbare ruimte in Nederland wordt een steeds intensiever gebruikt speelveld. Waar tal van actoren zich…
Gedragsverandering is niet altijd gezellig
23 jan om 07:30 uurDoor de noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen en ook in ons dagelijks leven daaraan invulling te geven, is…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov 2024Ruimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep 2024Eerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug 2024Kunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Reactie toevoegen