Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

dinsdag 19 december 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met een ontwerp van MVRDV uit Rotterdam. Het complex Chengdu Jiaozi Courtyard Towers bestaat uit drie kantoortorens en een conferentiecentrum bovenop een opvallende ringvormige plint. De daardoor ontstane cirkelvormige binnenplaats herbergt een ‘winkeldorp’ dat refereert aan het historische dorp dat zich tot het jaar 2000 op deze plek bevond.

Dit nieuwe complex voor gemengd gebruik (kantoren, winkels en horeca) ligt direct naast het centrale gebouwencomplex van de wijk, het Tianfu International Finance Centre. Het nieuwe conferentiecentrum en de drie kantoortorens van 80 tot 130 meter hoogte bevinden zich elk op een hoek van het bijna vierkante terrein. Deze opstelling contrasteert onderin het complex met de ringvormige verbindingsplint, waarbinnen het vroegere dorp als het ware weer tot leven komt. Naast het conferentiecentrum loopt deze plint af naar het straatniveau, zodat de kantoortorens op een logische wijze met de levendige plint verbonden zijn.

Traditioneel dorp

Met diverse gebouwen van één en twee verdiepingen is binnen die ronde binnenplaats een moderne interpretatie van het verleden te zien, die herinneringen oproept van de geschiedenis van deze locatie. Alle sporen van het oorspronkelijke, traditionele dorp lijken gewist, maar de originele afmetingen en posities van de gesloopte gebouwen zijn wel gereconstrueerd. Die hergebruikte gebouwlocaties vormen nu de basis van een winkeldorp, waar winkels, cafés, bars en restaurants een levendige sfeer creëren. Voor zover mogelijk zijn de constructies hier gemaakt van hout en gerecyclede materialen om bij te dragen aan de reductie van CO2.

Binnen de ronde binnenplaats zorgen winkels, cafés, bars en restaurants voor een levendige sfeer (beeld: MVDRV / Atchain).

Verder valt de forse uitkraging van het conferentiecentrum op (foto onder), alsmede de geveldetails die zijn geïnspireerd op de weeftradities met bamboe in deze regio. Niet voor niets koos MVDRV voor deze opvallende toevoeging aan het geheel. Het betreft de prominentste hoek van de locatie, tegenover het Tianfu International Finance Centre.

Platteland

“Met de Jiaozi Courtyard Towers”, vertelt Jacob van Rijs, oprichter en partner van MVRDV, “kregen we de zeldzame kans om met ons ontwerp het laatste puzzelstukje toe te voegen aan een nieuw zakendistrict. Het is moeilijk voor te stellen dat dit hele zalendistrict twintig jaar geleden nog platteland was. We deden mee aan deze competitie tijdens de coronapandemie en ontdekten via Google Earth de exacte locatie van het dorpje. Met dat gegeven als uitgangspunt besloten we binnen de ring een historische wereld te scheppen. Juist doordat die omringd is door drie nieuwe torens, word je je bewust van de snelle transitie die deze plek doormaakt.”

MVRDV China Jiaozi Courtyard Towers
Het conferentiecentrum met een gevel die is geïnspireerd op weeftradities met bamboe (beeld: MVDRV / Tiptop).

De drie kantoortorens passen goed bij het bescheiden karakter van de naastgelegen gebouwen. Daarbij is ook onderzocht hoe zon en schaduw op de nieuwe gebouwen vallen, mede afhankelijk van de positie en afmetingen van de omliggende kantoren. Het ontwerpteam verfijnde op basis hiervan de gevel met vinnen die in drie verschillende standen de zoninstraling kunnen beperken. Aan de achterkant van deze vinnen kunnen gebruikers panelen open klappen voor natuurlijke ventilatie in het kantoor. Dat alles zorgt voor een beperking van de behoefte aan mechanische koeling en verlaagt het energieverbruik aanzienlijk.

Duurzame keuzes

Het energieverbruik wordt verder beperkt door de vele zonnepanelen. Op de daken en een deel van de gevels van de kantoortorens zijn panelen aangebracht met een oppervlakte van ongeveer 3.600 vierkante meter. Alle duurzame keuzes in ontwerp, bouw en gebruik leveren een forse beperking op van de CO2-uitstoot. Gevoegd bij andere duurzaamheidsstrategieën, zoals de groene daken op de plint, de inheemse vegetatie en het vasthouden en hergebruiken van water, leverden het gebouw de LEED-Gold-certificering op. Bovendien werden binnen het Chinese ‘driesterren-duurzaamheidssysteem’ ook alle drie de sterren daadwerkelijk behaald.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere zet verdichting in voor vergroening

10 apr om 07:30 uur

Voor het eerst in de geschiedenis van Almere wordt het stedelijk gebied verdicht. In het hart van de stad zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

De impact van verdichting bij een stationsgebied

8 apr om 07:30 uur

In een nieuwe uitgave van De Zwarte Hond vertelt Daan Zandbelt over de kansen voor…

Lees verder »