Opvang, onderwijs en zorg komen samen in kind-en ouderencentrum

woensdag 16 november 2022
timer 2 min

Het integraal kind- en ouderencentrum wordt een open leer- en leefomgeving met vloeiende overgangen tussen functies. Beeld: LIAG.

Jong en oud gaan samenleven onder één dak in het eerste integrale kind- en ouderencentrum van Nederland. In Noord-Scharwoude, een dorp in de Noord-Hollandse gemeente Dijk en Waard, ontwerpen LIAG en het Deense architectenbureau RUM dit gebouw. Het project vervult een belangrijke maatschappelijke rol; enerzijds kunnen ouderen in het eigen dorp blijven wonen en anderzijds blijven de lokale voorzieningen op peil.

Dit project combineert voor het eerst in Nederland opvang, onderwijs en zorg. Het is daarmee een samenleving in het klein. Hier gaan mensen van nul tot honderd jaar samen leven en dat biedt maatschappelijke meerwaarde. Het moedigt contact tussen de verschillende generaties aan en verrijkt daarmee het dagelijks leven van jong en oud. Denk aan ouderen die met de kinderen in de moestuin werken of aan kinderen die de ouderen uitnodigen bij een viering.

"Uiteraard zullen we de interactie tussen generaties stimuleren. We maken ruimte voor informele ontmoetingen. De inrichting van de ruimte heeft grote invloed op het gebruik ervan. Er zijn letterlijk én figuurlijk geen drempels. Het ontwerp nodigt juist uit om de blik van jong en oud te verbreden", zegt Carina Nørregaard, architect en partner bij LIAG architecten en bouwadviseurs.

Gedeelde voorzieningen

Het integraal kind- en ouderencentrum wordt een open leer- en leefomgeving. Met vloeiende overgangen tussen functies en gedeelde voorzieningen voor alle gebruikers. Naast herkenbare ontmoetingsplekken komen er specifieke ruimtes voor de verschillende gebruikersgroepen.

Horizon Zorgcentrum, Allente (een organisatie voor onderwijs en opvang) en Gemeente Dijk en Waard zijn de initiatiefnemers van dit project. Zij hebben de krachten gebundeld om hun ambitie te verwezenlijken; een plek waar jong en oud elkaar niet alleen ontmoeten, maar ook van elkaar leren. De gezamenlijke huisvesting gaat bestaan uit vijftig zorgwoningen met ondersteunende voorzieningen voor Horizon Zorgcentrum én een Integraal Kindcentrum van Allente.

House of Generations

LIAG werkt voor deze opgave samen met RUM. Het ontwerp van het zogeheten House of Generations in het Deense Aarhus was de aanleiding voor de samenwerking. RUM heeft dit gebouw zo vormgegeven dat de levens van alle bewoners met elkaar verweven raken. Daarmee heeft het al veel waardevolle kennis en expertise opgedaan over hoe de interactie tussen meerdere doelgroepen te bevorderen én het proces met meerdere opdrachtgevers te stroomlijnen.

"Het is mooi dat we onze expertise op het gebied van het ontwerpen voor meerdere generaties onder één dak kunnen implementeren in andere landen. In onze projecten staan thema’s als ‘mixed-use’ en ‘sharing’ centraal. We weten dat samenwerking een kritische succesfactor is. Alleen samen kunnen we een uitnodigend kader creëren, waarbinnen kinderen en ouderen elkaar weten te vinden én te versterken", aldus Claus Jensen, architect en partner bij RUM.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Machtig uitroepteken van architect: de schooltrap

29 nov om 10:00 uur

De trap in een schoolgebouw is onmiskenbaar een machtig uitroepteken van de architect geworden. De variaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Standaardisatie scholenbouw: vier keer niet hetzelfde

23 nov om 07:30 uur

Vier Amersfoortse schoolbesturen kozen voor het standaardiseren van een basisconcept voor vier nieuwe en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ruimtelijke kwaliteit realiseren die niet vanzelfsprekend is

22 nov om 07:30 uur

Hij zit nog na te genieten tegenover ons. Raymond van Sabben, de architect die een dag eerder zijn creatie, de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uniek onderwijsgebouw via concurrentiegerichte dialoog

20 nov om 07:30 uur

Op de campus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam verrees eind vorig jaar het Langeveldgebouw. De creatie…

Lees verder »
descriptionArtikel

Optimaal binnenklimaat in flexibel en circulair kindcentrum

16 nov om 11:00 uur

Leeuwarden is een prachtig kindcentrum rijker: IKC Middelsee. Het deze zomer opgeleverde gebouw is ontworpen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame verlichting levert besparing op voor ROC Mondriaan

15 nov om 07:30 uur

Wat doe je als je bouwbudget bijna op is en er voor de buitenverlichting nog een forse offerte arriveert? Dan…

Lees verder »
descriptionArtikel

De samenwerking moet al in het inkoopproces gestalte krijgen

14 nov om 09:00 uur

Ondanks een niet optimale wettelijke druk om duurzaam en circulair te bouwen, is er veel mogelijk. Dat betoogt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van ambitieus schoolplan naar ontmoetingsgericht schoolplein

13 nov om 12:00 uur

Hoe kun je met een kleurrijk ontwerp van een schoolplein ontmoetingen faciliteren en scholieren in hun…

Lees verder »
/* ActiveCampaign */