Opvang, onderwijs en zorg komen samen in kind-en ouderencentrum

woensdag 16 november 2022
timer 2 min

Het integraal kind- en ouderencentrum wordt een open leer- en leefomgeving met vloeiende overgangen tussen functies. Beeld: LIAG.

Jong en oud gaan samenleven onder één dak in het eerste integrale kind- en ouderencentrum van Nederland. In Noord-Scharwoude, een dorp in de Noord-Hollandse gemeente Dijk en Waard, ontwerpen LIAG en het Deense architectenbureau RUM dit gebouw. Het project vervult een belangrijke maatschappelijke rol; enerzijds kunnen ouderen in het eigen dorp blijven wonen en anderzijds blijven de lokale voorzieningen op peil.

Dit project combineert voor het eerst in Nederland opvang, onderwijs en zorg. Het is daarmee een samenleving in het klein. Hier gaan mensen van nul tot honderd jaar samen leven en dat biedt maatschappelijke meerwaarde. Het moedigt contact tussen de verschillende generaties aan en verrijkt daarmee het dagelijks leven van jong en oud. Denk aan ouderen die met de kinderen in de moestuin werken of aan kinderen die de ouderen uitnodigen bij een viering.

"Uiteraard zullen we de interactie tussen generaties stimuleren. We maken ruimte voor informele ontmoetingen. De inrichting van de ruimte heeft grote invloed op het gebruik ervan. Er zijn letterlijk én figuurlijk geen drempels. Het ontwerp nodigt juist uit om de blik van jong en oud te verbreden", zegt Carina Nørregaard, architect en partner bij LIAG architecten en bouwadviseurs.

Gedeelde voorzieningen

Het integraal kind- en ouderencentrum wordt een open leer- en leefomgeving. Met vloeiende overgangen tussen functies en gedeelde voorzieningen voor alle gebruikers. Naast herkenbare ontmoetingsplekken komen er specifieke ruimtes voor de verschillende gebruikersgroepen.

Horizon Zorgcentrum, Allente (een organisatie voor onderwijs en opvang) en Gemeente Dijk en Waard zijn de initiatiefnemers van dit project. Zij hebben de krachten gebundeld om hun ambitie te verwezenlijken; een plek waar jong en oud elkaar niet alleen ontmoeten, maar ook van elkaar leren. De gezamenlijke huisvesting gaat bestaan uit vijftig zorgwoningen met ondersteunende voorzieningen voor Horizon Zorgcentrum én een Integraal Kindcentrum van Allente.

House of Generations

LIAG werkt voor deze opgave samen met RUM. Het ontwerp van het zogeheten House of Generations in het Deense Aarhus was de aanleiding voor de samenwerking. RUM heeft dit gebouw zo vormgegeven dat de levens van alle bewoners met elkaar verweven raken. Daarmee heeft het al veel waardevolle kennis en expertise opgedaan over hoe de interactie tussen meerdere doelgroepen te bevorderen én het proces met meerdere opdrachtgevers te stroomlijnen.

"Het is mooi dat we onze expertise op het gebied van het ontwerpen voor meerdere generaties onder één dak kunnen implementeren in andere landen. In onze projecten staan thema’s als ‘mixed-use’ en ‘sharing’ centraal. We weten dat samenwerking een kritische succesfactor is. Alleen samen kunnen we een uitnodigend kader creëren, waarbinnen kinderen en ouderen elkaar weten te vinden én te versterken", aldus Claus Jensen, architect en partner bij RUM.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »