Nieuwe Rain(a)way watertegel houdt stedelijk gebied droog

woensdag 30 september 2015
timer 3 min
In het Rotterdamse Zomerhofkwartier is de eerste Rain(a)way-tegel gelegd in de Rain(a)way Garden Katshoek. Door deze 100 meter lange en 4 meter brede tuin aan de Heer Bokelweg zal de wateroverlast in de wijk bij piekbuien minder worden.

De Rain(a)way-tegel is een nieuw concept van ontwerpster Fien Dekker en wordt voor het eerst gebruikt in de door De Urbanisten ontworpen Rain(a)way Garden in Rotterdam. Meer over de Rain(a)way Garden en het klimaatbestendig maken van het Zomerhofkwartier leest u in de nieuwste editie van Stedebouw & Architectuur, thema Renovatie & Herstructurering. Download het artikel onderaan deze pagina (het hele nummer downloadt u in onze bibliotheek).

 

Klimaatbestendige oplossingen

Het Zomerhofkwartier en de naastgelegen Agniesebuurt hebben bij hevige regenbuien overlast van water op straat, in de achtertuin of kelder. Samen met ondernemers, bewoners en onder meer het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), woningcorporatie Havensteder, De Urbanisten en de gemeente Rotterdam is reeds een aantal resultaten behaald om de wijk klimaatbestendig te maken.
 

Met de komst van de Rain(a)way Garden worden ook aan de Heer Bokelweg parkeerplaatsen vervangen door meer groen. Wethouder Pex Langenberg (Mobiliteit, Duurzaamheid, en Cultuur): “In de toekomst zullen we steeds vaker te maken krijgen met hevige regenval en hogere temperaturen. Daarom werken we hier samen met bewoners en ondernemers aan een klimaatbestendige wijk. Het ontharden van de buitenruimte, meer groen, participatie en gebiedsontwikkeling staan centraal. Daarbij nemen we ook de ruimte voor het testen van nieuwe concepten, zoals de Rain(a)way Garden.”
 

Samenwerking cruciaal

Paul van den Eijnden, hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, onderstreept het belang van samenwerking: “We hebben elkaar in Rotterdam hard nodig om de kans op wateroverlast bij extreme piekbuien te verkleinen. Daarbij vind ik het belangrijk om nieuwe oplossingen toe te passen. De Rain(a)way Garden is hier een goed voorbeeld van, naast bestaande toepassingen zoals waterpasserende verharding en ondergrondse infiltratiekratten. Alle oplossingen samen dragen ertoe bij dat regenwater wordt opgevangen en het langzaamaan zijn weg in de grond kan vinden. Alleen door kleinschalige maatregelen in de buurt te combineren met grootschalige projecten als waterpleinen en extra oppervlaktewater houden we in de toekomst droge voeten.”
 

Ontwerp en beheer

De ruimtelijke inrichting van de Rain(a)way Garden Katshoek is verzorgd door De Urbanisten in samenwerking met Fien Dekker. De Rain(a)way Garden vangt het regenwater van de gevel op en zorgt dat het water langzaam wegzakt in de bodem. Zo wordt bij hevige regenval het rioolsysteem ontlast. In de regentuin wisselen plantvakken en waterdoorlatende tegels elkaar af. De Rain(a)way-tegels zijn bijzonder vormgegeven en geïnspireerd door de Japanse architectuur die wateropvang zichtbaar en mooi maakt. In de Rain(a)way Garden worden de tegels getest op verschillende aspecten zoals onderhoud en waterdoorlatendheid. Het beheer en onderhoud van de (gemeentelijke grond van de) Rain(a)Way Garden Katshoek is in handen van de gebruikers van het Katshoekgebouw.
 

Credits

Partijen die concreet hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de Rain(a)way Garden zijn: het Valorisatieprogramma Deltatechnologie en Water, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Fien Dekker, De Urbanisten, Basement bv, Binder Groenprojecten, Thijssen-Den Brok en de gemeente Rotterdam. De watertegels zijn geplaatst in aanwezigheid van Wim Kuijken (Deltacommissaris), Henk Ovink (Nederlands eerste Watergezant), Paul van den Eijnden (hoogheemraad) en Pex Langenberg (wethouder o.a. Duurzaamheid).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nieuwe Rain(a)way watertegel houdt stedelijk gebied droog

Wim Kuijken (links) en Henk Ovink plaatsen de Rain(a)way tegel in het Zomerhofkwartier in Rotterdam.

Meer artikelen met dit thema

Amsterdamse woningcorporatie krijgt primeur met houten woongebouw

15 apr om 11:54 uur
Als eerste woningcorporatie in Amsterdam gaat Stadgenoot een houten woongebouw realiseren voor sociale huur. Het…
Lees verder »

Aanleg rotonde met circulair beton gestart in Flevoland

13 apr om 16:04 uur
In opdracht van de provincie Flevoland is op 1 maart 2021 aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur gestart met de…
Lees verder »

Start bouw stadswoningen en appartementen PoortMeesters

12 apr om 11:55 uur
PoortMeesters in Nieuw Delft wordt gerealiseerd. De 114 nieuwe woningen liggen rondom de grootste klimaatneutrale…
Lees verder »

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »