Natuur op kantoor zorgt voor 13% meer welzijn

dinsdag 4 november 2014
timer 4 min
Interface heeft in Europa onderzoek laten doen naar de effecten van natuur op de werkplek. Hieruit blijkt dat werkplekken zonder natuur een significante nadelige invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van kantoormedewerkers. Het ontbreken van natuurlijke elementen verhoogt de werkstress en vermindert de productiviteit.

Onder leiding van de Engelse professor Sir Cary Cooper is onderzoek gedaan naar de invloed van de fysieke kantooromgeving op het welzijn van werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.600 kantoormedewerkers uit Europa (Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Verenigd Koningrijk en Zweden) en Dubai waardoor er per land een betrouwbaar beeld is verkregen van de kantooromgevingen en de invloed van natuurlijke elementen.


De resultaten zijn gebundeld in het
Human Spaces Report. Uit het onderzoek blijkt dat ondanks dat een groot deel van het leven zich in stedelijke omgevingen afspeelt, mensen van nature een sterke affiniteit hebben met de natuur of met elementen daaruit. Voor organisaties die de productiviteit van hun medewerkers willen verhogen, is investeren in op natuur geïnspireerd design een must.  


Enkele resultaten op een rij:

  • Kantooromgevingen met daarin natuurlijke elementen, zoals planten en daglicht, vergroten het welzijn van werknemers met 13% en verhogen de productiviteit met 8%;
  • Als het gaat om de ideale werkplek, noemt 42% van de respondenten daglicht als favoriet kenmerk. Toch heeft 42% van de respondenten geen natuurlijk daglicht en heeft 7% zelfs geen raam op de werkplek. (In Nederland is dit 4%).
  • Bijna de helft van de respondenten (40%, in Nederland: 41%) heeft aangegeven zich meer productief te voelen in een eigen kantoorruimte, terwijl 31% denkt in een kantoortuin het meest productief te zijn. In Nederland voelt slechts 17% van werknemers zich het productiefst in een open kantoortuin;
  • In hun favoriete werkomgeving willen Nederlandse werknemers de volgende vijf natuurlijke elementen:
       1. Daglicht (55%)
       2. Rustige werkomgeving (32%)
       3. Echte planten (22%)
       4. Heldere kleuren (16%)
       5. Het gebruik van natuurlijke materialen (14%)
  • 82% van de Europese respondenten geeft aan in een stedelijke omgeving te werken, tegen 67% in Nederland;
  • Nederlandse werknemers brengen gemiddeld 33 uur per week door op kantoor. Dit is nagenoeg in lijn met het Europese gemiddelde van 34 uur per week. 

‘De werkomgeving heeft een grote invloed op het welzijn en de prestaties van medewerkers, maar wordt nog vaak gezien als een ‘hygiënefactor’. Het Human Spaces Report laat duidelijk het verband zien tussen de invloed van de werkomgeving en productiviteit. Het is geen toeval dat steeds meer werkgevers nu kiezen voor werkomgeving die werknemers inspireren en creativiteit stimuleren. Biofilisch ontwerp, ontwerpen geïnspireerd op de natuur, zijn daar een belangrijk onderdeel van’, zegt professor Sir Cary Cooper.


‘Contact met de natuur en ontwerpen die de natuur nabootsen blijken de gezondheid, prestaties en concentratie te bevorderen en stress te verminderen. Als het gaat om het ontwerpen van werkplekken die dit stimuleren, is het van belang om de kenmerken van de natuur op kantoor na te bootsen, zoals kleur en textuur. Het verbeteren van het welzijn, productiviteit en creativiteit van werknemers is essentieel voor het succes van de hele organisatie’, zegt Geanne van Arkel, hoofd duurzame ontwikkeling bij Interface. 


Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek waar het Human Spaces Report is gebaseerd is uitgevoerd onder 3.600 kantoormedewerkers uit Denemarken, Dubai, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek toont de voordelen aan van biofilische ontwerpen, met name op het gebied van welzijn en productiviteit. Het laat ook zien hoe deze voordelen in de praktijk kunnen worden gerealiseerd. Het onderzoek is hiermee een aanvulling op bestaand onderzoek op dit gebied en biedt een blauwdruk voor natuurlijke en succesvolle organisaties.


Over Interface

Interface is wereldmarktleider in het ontwerpen en produceren van hoogwaardige, stijlvolle, innovatieve modulaire vloerbedekking. Interface was één van de eerste bedrijven die zich publiekelijk committeerde aan duurzaamheid. In 1994 deed de organisatie de toezegging om in 2020 haar negatieve impact op het milieu te hebben geëlimineerd. Interface eindigt al jaren in de top drie in het duurzaamheidsonderzoek van Globescan. In 2012 is Interface uitgeroepen tot de duurzaamste grote onderneming wereldwijd. In 2013 won Interface met Net-Works de Partnership Verkiezing.


Over Professor Sir Cary Cooper

Cary Cooper is buitengewoon hoogleraar in organisatie psychologie en gezondheid aan de universiteit van Lancaster. Hij houdt zich onder meer bezig met werkgerelateerde stress, women at work, en industriële en organisatiepsychologie. Cooper heeft meer dan 160 boeken, 100 hoofdstukken  in boeken en 400 wetenschappelijke artikelen op zijn naam staan. Cooper is tevens hoofdredacteur (en oprichter) van the Journal of Organizational Behavior, voormalig hoofdredacteur van het medische vakblad Stress & Health en mede-hoofdredacteur van the Journal of Organizational Effectiveness. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Natuur op kantoor zorgt voor 13% meer welzijn

Werkstress vermindert door natuurlijke elementen op de werkvloer.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Spaghetti aan regels belemmert huisvesting en zorg ouderen

12 feb om 07:30 uur

In 2014 besefte Bart Bijlsma dat het nieuwe overheidsbeleid, gericht op langer zelfstandig thuis wonen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een groen gebouw kent ook bouwkundig groen

7 feb om 07:30 uur

Waaraan moet een groen gebouw voldoen? Leiden de specificaties wel tot voldoende groen? Of wordt het hooguit…

Lees verder »