'Naar duurzame scholen in een historische stad'

dinsdag 26 oktober 2021

Jan Aalberts, lid van het College van Bestuur van Stichting Spaarnesant

Stichting Spaarnesant beheert in Haarlem 25 openbare scholen voor basis- en speciaal (basis)onderwijs. De gemiddelde leeftijd van de scholen is 65 jaar (inclusief een nieuw gebouw uit 2014). De verduurzaming van deze scholen, voor Spaarnesant een topprioriteit, verloopt uitermate succesvol. Hoe ze dat doen? Jan Aalberts van Stichting Spaarnesant licht een tipje van de sluier.

“Samen met mijn collega’s werken we hard aan de verduurzaming van de 26 Haarlemse openbare basisscholen in ons bezit", vertelt Aalberts, lid van het College van Bestuur van Stichting Spaarnesant, in een interview met Stedebouw & Architectuur. "We hebben inmiddels het nodige bereikt. Vier gasvrije scholen, zonnepanelen op vijftien schooldaken, forse energiebesparingen en binnenkort afvalscheiding op alle locaties. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. De opgaves die voor ons liggen zijn enorm."

"We bouwen in Haarlem bijna geen nieuwe scholen en áls dat gebeurt, dan willen we dat die aan de meest duurzame normen voldoen. Die ambitie heeft niet alleen met de Klimaatdoelen van Parijs te maken, maar ook met wat wij zien als een van onze belangrijkste taken: als schoolorganisatie willen wij kinderen voorbereiden op een gelukkige, sociale en duurzame toekomst. Die voorbereiding gebeurt in schoolgebouwen. Een lastige opgave als je beseft dat de gemiddelde leeftijd van onze scholen 65 jaar is. Verbouwen, renoveren of een nieuw pand bouwen is voor ons hét moment om te verduurzamen. Dat doen we samen met externe partijen en met de gemeente Haarlem."

De uitgangspunten van verbouw, renovatie en nieuwbouw zijn door Spaarnesant vastgelegd in het huisvestingsbeleid. Aalberts hierover: “De insteek is altijd bovenschools – doe het samen met andere scholen. En: faciliteer IKC-vorming, passend onderwijs voor iedereen, en bouw altijd voldoende capaciteit. Veiligheid en functionaliteit staan voorop. Net als duurzaamheid: streef dat na daar waar het kan.”

Taakverdeling

Uitvoering van dit huisvestingsbeleid ligt niet alleen op het bordje van Spaarnesant. “Voor de onderwijshuisvesting van PO en VO in Haarlem is een taakverdeling afgesproken”, zegt Aalberts. “De gemeente heeft de zorgplicht voor onderwijshuisvesting voor het PO en VO en bekostigt dit uit het Gemeentefonds (niet geoormerkte rijksvergoeding). De gemeente maakt tweejaarlijks met de schoolbesturen een huisvestingsplan, het Integraal HuisvestingsPlan (IHP) of, in Haarlem, het Strategisch Huisvestings-Plan (SHO). De schoolbesturen zijn in Haarlem bouwheer met gemeentelijke middelen en kunnen alleen onder voorwaarden zelf investeren in gebouwen, zoals in duurzaamheid. En dan is er natuurlijk ook nog de systeemverantwoordelijkheid van het Rijk voor de bekostiging van zowel gemeenten als schoolbesturen.” Samenvattend zegt Aalberts: “Het investeringsmoment is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Duurzaam onderhoud is een verantwoordelijkheid van het schoolbestuur.”


DGSC logoAalberts gaat in een keynote dieper in op de immense duurzaamheidsopgave voor onderwijsvastgoed tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op 10 november. Benieuwd? Meld je dan nu aan, het is gratis!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Hoofdkantoor Triodos is beste houten gebouw van Nederland

3 dec om 08:00 uur
Zowel de vakjury van de Nationale Houtbouwprijs 2021 als het publiek zijn het erover eens: het hoofdkantoor van de…
Lees verder »

Helikopterdek weer kleur- en slijtvast

2 dec om 08:00 uur
De markeringen op een helikopterdek van een gebouw in Utrecht waren sterk verouderd, onvoldoende zichtbaar en…
Lees verder »

Een bestemming voor elk dak met de Duurzame Daken Kansenkaart

1 dec om 08:00 uur
Er liggen honderden vierkante kilometers aan dak in Nederland die op een of andere manier ingezet kunnen worden…
Lees verder »

Blik terug op het Duurzame & Gezonde Scholen Congres

30 nov om 14:16 uur
Op 10 november kwamen we in Eindhoven bij elkaar om de volgende stappen voor gezonde en duurzame scholen te…
Lees verder »

Galerijvloeren flat Rijswijk betrouwbaar beschermd

30 nov om 09:38 uur
De galerijen van een flatgebouw in Rijswijk waren sterk verouderd, waardoor deze niet voldoende antislip meer…
Lees verder »

Dakrenovatie met behoud van unieke uitstraling

25 nov om 08:00 uur
Aan de Caro van Eycklaan in Hoofddorp staat een karakteristiek appartementencomplex van architectenbureau Alberts…
Lees verder »

Spelen en leren in het groen op speelplein in Vlaardingen

24 nov om 08:00 uur
Het leerlingenbestand van IKC ’t Palet in Vlaardingen en hun schoolgebouw groeiden letterlijk uit hun jasje. Een…
Lees verder »

Fixscreen doekzonwering voor stedelijke basisschool Desselgem

23 nov om 08:00 uur
De doekzonwering in de stedelijke basisschool in het Belgische Desselgem dateerde van begin jaren 90. Toen was er…
Lees verder »