'Naar duurzame scholen in een historische stad'

dinsdag 26 oktober 2021

Jan Aalberts, lid van het College van Bestuur van Stichting Spaarnesant

Stichting Spaarnesant beheert in Haarlem 25 openbare scholen voor basis- en speciaal (basis)onderwijs. De gemiddelde leeftijd van de scholen is 65 jaar (inclusief een nieuw gebouw uit 2014). De verduurzaming van deze scholen, voor Spaarnesant een topprioriteit, verloopt uitermate succesvol. Hoe ze dat doen? Jan Aalberts van Stichting Spaarnesant licht een tipje van de sluier.

“Samen met mijn collega’s werken we hard aan de verduurzaming van de 26 Haarlemse openbare basisscholen in ons bezit", vertelt Aalberts, lid van het College van Bestuur van Stichting Spaarnesant, in een interview met Stedebouw & Architectuur. "We hebben inmiddels het nodige bereikt. Vier gasvrije scholen, zonnepanelen op vijftien schooldaken, forse energiebesparingen en binnenkort afvalscheiding op alle locaties. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. De opgaves die voor ons liggen zijn enorm."

"We bouwen in Haarlem bijna geen nieuwe scholen en áls dat gebeurt, dan willen we dat die aan de meest duurzame normen voldoen. Die ambitie heeft niet alleen met de Klimaatdoelen van Parijs te maken, maar ook met wat wij zien als een van onze belangrijkste taken: als schoolorganisatie willen wij kinderen voorbereiden op een gelukkige, sociale en duurzame toekomst. Die voorbereiding gebeurt in schoolgebouwen. Een lastige opgave als je beseft dat de gemiddelde leeftijd van onze scholen 65 jaar is. Verbouwen, renoveren of een nieuw pand bouwen is voor ons hét moment om te verduurzamen. Dat doen we samen met externe partijen en met de gemeente Haarlem."

De uitgangspunten van verbouw, renovatie en nieuwbouw zijn door Spaarnesant vastgelegd in het huisvestingsbeleid. Aalberts hierover: “De insteek is altijd bovenschools – doe het samen met andere scholen. En: faciliteer IKC-vorming, passend onderwijs voor iedereen, en bouw altijd voldoende capaciteit. Veiligheid en functionaliteit staan voorop. Net als duurzaamheid: streef dat na daar waar het kan.”

Taakverdeling

Uitvoering van dit huisvestingsbeleid ligt niet alleen op het bordje van Spaarnesant. “Voor de onderwijshuisvesting van PO en VO in Haarlem is een taakverdeling afgesproken”, zegt Aalberts. “De gemeente heeft de zorgplicht voor onderwijshuisvesting voor het PO en VO en bekostigt dit uit het Gemeentefonds (niet geoormerkte rijksvergoeding). De gemeente maakt tweejaarlijks met de schoolbesturen een huisvestingsplan, het Integraal HuisvestingsPlan (IHP) of, in Haarlem, het Strategisch Huisvestings-Plan (SHO). De schoolbesturen zijn in Haarlem bouwheer met gemeentelijke middelen en kunnen alleen onder voorwaarden zelf investeren in gebouwen, zoals in duurzaamheid. En dan is er natuurlijk ook nog de systeemverantwoordelijkheid van het Rijk voor de bekostiging van zowel gemeenten als schoolbesturen.” Samenvattend zegt Aalberts: “Het investeringsmoment is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Duurzaam onderhoud is een verantwoordelijkheid van het schoolbestuur.”


DGSC logoAalberts gaat in een keynote dieper in op de immense duurzaamheidsopgave voor onderwijsvastgoed tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op 10 november. Benieuwd? Meld je dan nu aan, het is gratis!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Fusie van belangen bevordert duurzame woningbouw

9 jan om 14:50 uur

Eind deze maand gaan experts en betrokkenen in het seminar De Bewoner Centraal 2.0 (30 januari, Utrecht) dieper…

Lees verder »
descriptionArtikel

Best gelezen artikel in 2023: Extreme renovatie van Het Zand

20 dec 2023
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project is een…
Lees verder »