MVVA verandert Rijnhavenpark in weelderig strandpark

woensdag 2 februari 2022

Beeld: MVVA

Het havenbekken tussen de Wilhelminapier en Katendrecht verandert de komende jaren in een park met strand waar je kunt ontspannen, sporten, wandelen en genieten met uitzicht op de haven. Hiermee moet het Rijnhavenpark een uitnodigende plek midden in het Rotterdamse centrum worden. Op 1 februari 2022 stelde het college het schetsontwerp voor het park in de Rijnhaven vast dat door het New Yorkse bureau voor landschapsarchitectuur Michael van Valkenburgh Associates (MVVA) is gemaakt.

Levendig park

Wethouder Kurvers (Bouwen en Wonen) over het ontwerp: “Ooit was Rijnhaven een belangrijke, levendige haven. Daar is nu niet veel meer van over. Met de komst van het Rijnhavenpark wordt het een geweldige plek, waar alle Rotterdammers over een paar jaar kunnen gaan genieten van groen en water. Het park biedt een mooi uitzicht op het water van het havenbekken van de Rijnhaven, de skyline van de stad en heeft straks ook een uniek stadsstrand.” Elk deel van het toekomstige park zorgt ervoor dat er verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden.

Volgens MVVA moet een park vriendelijk en uitnodigend zijn en is een afwisseling tussen ‘cultuurlijke’ en ‘natuurlijke’ landschappen belangrijk. ‘Cultuurlijke’ parksferen zijn pleintjes, esplanades en elementen zoals gazons die ruimte bieden voor picknicks, informele sportactiviteiten en bijeenkomsten. ‘Natuurlijke’ landschappen geven meer het gevoel van echt in de natuur te zijn met veel planten, bomen en struiken, kronkelende paden en hoogteverschillen. Een zorgvuldig beplantingsschema dat ervoor gaat zorgen dat het park het hele jaar door groen is, geeft het Rijnhavenpark een uniek karakter. Het Rijnhavenpark is zo ontworpen dat het park een grote toestroom van bezoekers aan kan, maar dat het ook als stil en rustig kan worden ervaren.

Rijnhavenpark impressie
Beeld: MVVA

Nieuw leven voor Rijnhaven

“Door de bouw van ongeveer 2.500 woningen is in de toekomstige Rijnhaven ruimte voor starters, gezinnen en senioren, die volop gebruik kunnen maken van de recreatieve mogelijkheden pal voor hun deur. Er komen sociale huurwoningen en koop- en huurwoningen in het midden en hogere segment”, zegt wethouder Kurvers. Het park is bedoeld voor alle Rotterdammers die in het centrum van de stad willen genieten van groen en water.

Voor de bebouwing en het park wordt 8 hectare land aangewonnen in de Rijnhaven. Drijvende parken die aan de noordelijke (Wilhelminapier) en zuidelijke (Katendrecht) kademuren zijn gekoppeld, vormen een aanvulling op een nieuw park van 6,5 hectare dat op het gedempte land aan de oostkant komt (zijde Posthumalaan). Alles wordt met elkaar verbonden door wandelpaden die op verschillende manieren een rondgang om en deels over het water mogelijk maken. Bewoners en bezoekers worden verwelkomd langs twee nieuwe pleinen naast de metrostations: het Luxorplein in het noordoosten en Metro Plaza in het zuidoosten.

Rijnhavenpark impressie
Beeld: MVVA

Veel belangstelling van omwonenden

De omwonenden van de Rijnhaven waren najaar 2021 uitgenodigd om hun reactie te geven op het ontwerp. Ruim 600 betrokkenen hebben van deze uitnodiging gebruik gemaakt. De reacties waren zeer positief over het schetsontwerp. Het beeld: veel ruimte voor flaneren, actief bewegen en spel maar ook voor rust en verblijf in het toekomstige park. De afwisseling in de beplanting, het gebruik van het water en de open ruimtes spraken erg tot de verbeelding. Doordat het college nu heeft ingestemd met het schetsontwerp wordt de komende maanden verder gewerkt aan het echte inrichtingsplan waarvoor ook weer inbreng van de omgeving wordt gevraagd.

Het Rijnhavenpark maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Rijnhaven. Met deze ontwikkeling wordt een inclusieve stadsuitbreiding, een spectaculaire skyline en een nieuw park gerealiseerd. Het geheel vormt het sluitstuk van de Kop van Zuid. Het Rijnhavenpark is een van de zeven grote stadsprojecten die zorgen voor vergroening van de openbare ruimte in de stad.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe kan de bouwsector innovatiever werken vanaf de eerste fases om woningbouwambities te verwezenlijken?

29 jun om 08:54 uur
Nederland staat, net zoals veel andere Europese landen, voor een enorme woningbouwopgave. In de Nationale Woon- en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Stichting Bouwerzzz verbetert biodiversiteit bij projectlocaties

24 jun om 14:21 uur
De kersverse Stichting Bouwerzzz maakt het mogelijk om lokale natuurprojecten te steunen, als compensatie voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerking Synchroon en Vogelbescherming voor natuurinclusief bouwen

22 jun om 09:20 uur
Projectontwikkelaar Synchroon en Vogelbescherming Nederland gaan een driejarige samenwerking aan om een werkwijze…
Lees verder »
descriptionArtikel

Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

20 jun om 11:52 uur
Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aeres Hogeschool – een grote stap voor groen onderwijs

15 jun om 13:21 uur
Een duurzame onderwijsomgeving begint bij het welzijn en de gezondheid van studenten en medewerkers. Voor BDG…
Lees verder »
descriptionArtikel

Van Senzora-fabriek naar nieuwe, levendige buurt

14 jun om 08:34 uur
Het terrein van de voormalige Senzora fabriek, waar het Deventer familiebedrijf was- en reinigingsmiddelen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dé aanpak voor binnenstedelijk verdichten

8 jun om 09:12 uur
Wat als we de krachten bundelen en samen sterk staan voor een betere woon- en leefomgeving? Die gedachte staat…
Lees verder »
descriptionArtikel

Woonwijk De Plantage onderscheidt zich door regionale identiteit

8 jun om 08:00 uur
Aan de zuidkant van Geldermalsen is de Plantage volop in aanbouw. Ongeveer de helft van de in totaal 1.500…
Lees verder »