MIX architectuur ontwerp 14 CLT-woningen in Kerckebosch Zeist

donderdag 24 juni 2021
Gemeente Zeist heeft de omgevingsvergunning verleend voor veertien CLT-woningen in de duurzame buurtschap Elix. In het plan in de natuurinclusieve wijk Kerckebosch staan collectiviteit, gezondheid en natuur centraal. MIX architectuur maakte het ontwerp van de woningen.

Buurtschap Elix bestaat uit twee vrijstaande woningen, acht twee-onder-een-dakwoningen en vier rijwoningen. Alle woningen zijn gericht op de gedeelde tuin in het binnengebied én op de bosrijke omgeving. Door de woningen onderling te laten verspringen is iedere woning herkenbaar en toch gelijkwaardig. De verspringende ligging vormt een sterk collectief en mooie sculpturen in het landschap. Ook blijven bestaande bomen bewaard én ontstaan terrassen met uitzicht en privacy. 

Duurzame leefstijl

Niet het soort woningen, maar de duurzame leefstijl is de verbinder binnen Elix. De toekomstige bewoners stemden hun woning al in een vroeg stadium samen met de architect af op hun persoonlijke woonwensen en op de bijzondere locatie. Hiervoor ontwikkelde MIX architectuur een uitgebreide toolbox met ruime keus in opbouwen, trappen, terrassen, gevelopeningen, terrasafwerkingen en indelingen. Ook bij de inrichting van het binnengebied worden bewoners betrokken. Zij overleggen samen hoe zij deze ruimte met elkaar en de natuur willen delen.

Impressie Elix door MIX

Maximale natuurbeleving

Om de collectiviteit te benadrukken en een mooi open binnengebied te creëren, zijn de woningen getrapt: hoe dichter bij het midden, hoe lager. De woningen zijn gericht op het centrale samenzijn. De in hoogte variërende daken worden groen ingevuld voor een rijk natuurlijk landschap. Optioneel zijn de dakterrassen voor nog meer interactie met en beleving van de omgeving. Brede puien in de woonkamers richten zich op het landschap en de gezamenlijke tuin. De getrapte uitvoering, afwijkende plint en het groen in de gevels zorgen samen voor een zorgvuldige inbedding in het landschap.

Gezond en prettig wonen

De woningen zijn zo circulair mogelijk ontworpen. Ten eerste worden ze uitgevoerd in cross laminated timber (CLT). Verder wordt voor de installaties gebruikgemaakt van een droge opbouw, onder andere door een computervloer die zorgt voor flexibiliteit op de lange termijn. De woningen krijgen onder meer houtvezelisolatie, isovlasdaken, een hectarvloer en bamboe gevelbekleding. De natuurlijke en ecologische materialen passen bij de bosrijke omgeving van Kerckebosch. Ze worden duurzaam geproduceerd en verwerkt en zorgen voor een gezond en prettig woonklimaat. De woningen krijgen ten slotte een duurzame energievoorziening door middel van pv-panelen en een warmtepomp. Alle afzonderlijke elementen komen in materialenpaspoort Madaster dat hergebruik mogelijk maakt. Duurzame en klimaatbestendige oplossingen staan ook in de collectieve buitenruimte centraal. Denk bijvoorbeeld aan waterwinning, voedselproductie en compostering.

Impressie Elix door MIX 2

Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling

Opdrachtgever voor Elix is BPD. Het landschapsontwerp is van LOOSvanVLIET. Verder werken aannemer Eco+Bouw, installatieadvieseur Visietech en constructeur Solid Timber met MIX architectuur aan dit project. In Kerckebosch – een natuurinclusieve gebiedsontwikkeling die in 2019 de prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit won – ontwierp MIX architectuur ook Hei en Jij (2015), Life in the Woods (2017), Fier op de Hei (2018) en appartementengebouwen Berkenveste en Dennenveste (2020).

Meer informatie over Elix is op de website van MIX architectuur te vinden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De Doelen in Rotterdam krijgt groen dak met waterberging

21 sep om 09:11 uur
Op het dak van concert- en congresgebouw de Doelen in Rotterdam wordt het platte dak van 2.581m² bedekt met een…
Lees verder »

ZorgSaamWonen Award: de stembussen zijn geopend!

16 sep om 11:06 uur
De stembussen voor de Prijsvraag Eenzaamheid: ruimte voor ontmoeting zijn geopend. Vanaf nu tot en met 27…
Lees verder »

De Peperklip: opknapbeurt met Invisivent NL

15 sep om 09:15 uur
In Rotterdam is De Peperklip na een grondige en broodnodige opknapbeurt in ere hersteld. Ook de kozijnen werden…
Lees verder »

Transities op gang brengen met The Butterfly Effect

14 sep om 10:08 uur
Voor de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ maakte het team van VenhoevenCS, DS Landschapsarchitecten en…
Lees verder »

Woningen bouwen met oog op de toekomst

13 sep om 10:00 uur
Woningen die het mogelijk maken om er zo lang mogelijk in te kunnen blijven wonen, ook wel levensloopbestendige…
Lees verder »

Arnhem krijgt ouderwets begijnenhofje

10 sep om 08:50 uur
In de Middeleeuwen was het begijnenhofje, ook wel oudemannenhofje, een normaal verschijnsel. Woningen rond een…
Lees verder »

Jan Snel start bouw 147 appartementen ‘Wonen bij LILY’

31 aug om 08:52 uur
Modulair bouwer Jan Snel is gestart met de bouw van 147 modulaire appartementen in opdracht van woningcorporatie…
Lees verder »

Nieuwe duurzame en betaalbare woningen in Maaslandse Zoom

26 aug om 16:12 uur
De plannen voor circa 100 nieuwe woningen in de Maaslandse Zoom krijgen steeds meer vorm. Op 24 augustus…
Lees verder »