Minder ruimte voor auto in vernieuwende stadswijk Rotterdam

vrijdag 23 december 2022
timer 3 min
Zo kan het gebied rond de Merwedehaven er over vijftien jaar uitzien. Gemeente Rotterdam.

Zo kan het gebied rond de Merwedehaven er over vijftien jaar uitzien. © Gemeente Rotterdam

Met de bouw van 2500 woningen in de Merwedehaven wil de gemeente Rotterdam het gebied transformeren tot een vernieuwende, energieneutrale stadswijk. Daarin is er minder ruimte voor de auto en meer ruimte om te wandelen, fietsen, sporten of spelen.

Met de financiële steun uit de landelijke regeling Woningbouwimpuls kan Rotterdam versneld 2.500 woningen bouwen in de Merwehaven, waarvan meer dan de helft in het betaalbare segment. Dit gebied verandert van voormalige fruithaven in een nieuwe groene, duurzame en autoluwe woonwijk met stoere stadsblokken, ruimte voor innovatieve maakbedrijven en tal van voorzieningen, zoals een basisschool, huisartsenpost, horeca en kleine buurtsupermarkt. Rotterdam ontvangt €11 miljoen van het Rijk voor het versnellen van de woningbouw in het gebied Merwe-Vierhavens (M4H) en draagt zelf ook €11 miljoen bij aan de ontwikkeling van de Merwehaven. 

"Zonder dit geld lukt het ons niet om zoveel betaalbare woningen in dit gebied te bouwen voor mensen met een middeninkomen. Maar liefst zestig procent van de woningen valt in het betaalbare segment", zegt wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen). Er komen in de Merwehaven zowel huur- als koopwoningen, van sociale woningbouw tot duurdere koop. De nadruk ligt op appartementen voor starters, kleine huishoudens en ouderen. Maar ook gezinswoningen krijgen een plek. De bouw start naar verwachting in 2025. De eerste woningen worden waarschijnlijk eind 2026 opgeleverd. De bouw van de hele woonwijk gaat zeker zo’n tien jaar duren.

Sneller meer betaalbare woningen

Het Rijk kondigde in 2019 aan 1 miljard euro beschikbaar te stellen voor een landelijke woningbouwimpuls, om zo de woningbouw te versnellen en meer betaalbare woningen te realiseren. Die versnelling is hard nodig, gezien de krapte op de woningmarkt. Een deel van die 1 miljard is de afgelopen jaren al verdeeld onder een aantal gemeenten, waaronder Rotterdam. Voor de vierde ronde is €112 miljoen beschikbaar gesteld. Daarvan gaat €11 miljoen naar Rotterdam, voor de toekomstige woningbouw in de Merwehaven. Recent heeft het Rijk ook een toekenning gedaan van € 9,28 miljoen voor onder andere de gebiedsontsluitingswegen en nieuwe entrees van M4H. Dat maakt een grote kwaliteitsimpuls voor het gebied en daarmee ook voor de omliggende stadwijken mogelijk.

"De huidige economische omstandigheden én de noodzaak voor het bouwen van betaalbare woningen voor Rotterdammers, maken dat we ook in toekomst een beroep doen op financiële steun van de landelijke overheid", zegt de wethouder. "Dit is één van de bespreekpunten met de regio, provincie en het Rijk, als onderdeel van de regionale woondeals die we komend jaar met elkaar maken. Begin volgend jaar gaat Rotterdam mogelijk opnieuw een aanvraag bij het Rijk doen voor geld uit de Woningbouwimpuls, om ook in andere grote gebiedsontwikkelingen meer betaalbare woningen te kunnen bouwen."

Parkeren in mobilityhubs

De Merwehaven verandert in een vernieuwende stadswijk, met aandacht voor het historische verleden en de oorspronkelijke structuur van de oude stadshaven. Er ontstaat een dynamisch woon-werkgebied met een mix aan woningtypes. Naast woningbouw is er ruimte voor circa 30.000 vierkante meters vloeroppervlak voor innovatieve creatieve maakbedrijven, aangevuld met maatschappelijke voorzieningen. Parkeren gebeurt niet op straat, maar in mobilityhubs. Denk daarbij aan een centraal punt in de wijk met gemeenschappelijke parkeervoorzieningen en een breed aanbod aan deelmobiliteit. Dit leidt tot minder individueel autobezit en minder autogebruik. Meer gebruik van deelmobiliteit en de focus op wandelen en fietsen zorgt voor een aantrekkelijke en veiligere leefomgeving. Zo blijft er meer ruimte over om te wandelen, fietsen, sporten of spelen.

Warmte/koude opslag

De Merwehaven wordt een energieneutrale wijk. Er wordt gebruikt gemaakt van warmte/koude-opslagsystemen die warmte en kou uit de grond en rivierwater halen. Er wordt circulair gebouwd, met het toepassen van herbruikbare grondstoffen. Met de versnelde woningbouw ontstaat voor bewoners uit de omringende stadswijken die op zoek zijn naar een nieuw huis, de mogelijkheid om door te stromen naar een woning in de Merwehaven.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »

Webinar 'Binnen 30 dagen een gedragen ontwerp maken'

19 mrt om 15:09 uur

Hoe kun je sneller en efficiënter werken aan gebiedsontwikkelingen? Hoe krijg je een volledig overzicht van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »