Met stadshal en 396 woningen krijgt Den Haag 'entree die het verdient'

maandag 6 maart 2023
Nieuwe entree met stadshal en 396 woningen op het Koningin Julianaplein.© Gemeente Den Haag

Nieuwe entree met stadshal en 396 woningen op het Koningin Julianaplein.© Gemeente Den Haag

De gemeenteraad moet nog instemmen met het vrijmaken van budget, maar de bouwplannen op het Koningin Julianaplein in Den Haag kunnen waarschijnlijk doorgang vinden.

Zowel de gemeente Den Haag als de Ontwikkelcombinatie KJ-plein dragen een bedrag van drie miljoen euro bij aan de bouw van 396 woningen, de ontwikkeling van het KJ-plein en de te bouwen Stadshal naast het centraal station. Dit doen zij om het gat op te vangen dat is ontstaan als gevolg van de huidige situatie op de woningmarkt. Onder andere de gestegen bouwkosten door de energieprijzen, de inflatie en de hogere kosten voor bouwmaterialen maakten dat de bouw van woningen op het KJ-plein onhaalbaar werd. Het voorstel van het college wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad. Als deze instemt met het vrijmaken van het benodigde budget zal de bouw op het KJ-plein naar verwachting eind 2023 of begin 2024 beginnen.

"We verbeteren niet alleen het plein zelf, ook worden er 396 woningen en een prachtige Stadshal aan het centraal station gebouwd. Den Haag krijgt hiermee de entree die het verdient.” Wethouder stedelijke ontwikkeling Robert van Asten is trots

Entree van de stad

Op het KJ-plein wordt een nieuwe en groene 'poort' naar Den Haag ontwikkeld. Naast het centraal station komen twee torens van negentig meter hoog met een variatie aan koop- en huurappartementen. Beide torens worden verbonden door groene daktuinen en een gemeenschappelijk terras. Deze liggen bovenop de te bouwen Stadshal, een open ruimte met een gewelfde, houten plafond dat in directe verbinding staat met het centraal station. Het KJ-plein zelf krijgt een groene uitstraling en invulling. Zo kunnen Hagenaars en bezoekers van de stad direct vanuit het station door de Stadshal richting de Koekamp en het Malieveld lopen. Het project wordt gebouwd door de Ontwikkelcombinatie KJ-plein (OCKJ), een samenwerking van Amvest Development en Synchroon.

© Gemeente Den Haag
De torens worden verbonden door groene daktuinen.© Gemeente Den Haag

Financieel verstandigste keuze

De situatie op het KJ-plein is een uitzonderlijke. De gemeente is namelijk eigenaar van de grond van het KJ-plein. Dat betekent dat de gemeente financieel betrokken is bij de ontwikkeling. Als de gemeente nu geen bijdrage zou leveren aan de bouw op het KJ-plein, is er een aantal scenario’s mogelijk. De gemeente heeft alle scenario’s laten beoordelen door onafhankelijk onderzoeksbureau PWC. Zij komen tot dezelfde conclusie. Het leveren van een eenmalige bijdrage aan de OCKJ is financieel de verstandigste keuze.

Mocht de gemeente geen bijdrage leveren, dan betekent dit op korte of zelfs langere termijn geen woningen, maar wel kostenposten voor de gemeente, zoals de (tijdelijke) inrichting van het plein. Deze optie levert geen woningen op en kost meer geld. De gronden terugnemen van de Ontwikkelcombinatie KJ-plein -een ander scenario- levert een nog groter financieel verlies op.

Geen winst maken

Aan de bijdrage van de gemeente zitten wel voorwaarden verbonden. Zo mag de ontwikkelaar geen winst maken op de bijdrage van de gemeente. Bovendien is het bedrag van 3 miljoen euro een maximum. Dit kan minder worden, mochten de opbrengsten van de koopwoningen op het KJ-plein alsnog meevallen. Daarnaast ontvangt de OCKJ de bijdrage van de gemeente pas op het moment dat de bouw is gestart én er twaalf maanden achtereenvolgend gebouwd is. De bijdrage van de gemeente komt er dus alleen als er echt gebouwd wordt.

Het voorstel voor het leveren van de bijdrage is gedeeld met de gemeenteraad, die zich deze maand over het voorstel buigt. 

De te bouwen Stadshal op het Koningin Julianaplein. © Gemeente Den Haag
Zicht van onder de Stadshal op het Koningin Julianaplein. © Gemeente Den Haag


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Lezing over de sociaal-fysieke aanpak in stadswijken

26 feb om 07:30 uur

In ons nieuwste magazine dat nu in productie is, wordt een rapport besproken dat gaat over…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »