Little C – Een doorwaadbaar stukje Rotterdam

maandag 8 augustus 2022

Foto door Ossip van Duivenbode

Binnenstedelijk verdichten staat vaak gelijk aan hoogbouw, want stapelen staat gelijk aan meer woningen. In het Rotterdamse project ‘Little C’ braken de ontwerpers Cor Geluk en Bert van Breugel met dit idee. Hier vind je een woonprogramma dat door een fijnmazige opzet en een prettig mixed-use concept op innovatieve wijze bijdraagt aan een aangename leefomgeving.
Cor Geluk
Cor Geluk, directeur bij Juurlink + Geluk en partner bij CULD

Little C is een ‘radicale breuk met anonieme woontorens’, aldus de ontwerpers Cor Geluk van Juurlink + Geluk en CULD en Bert van Breugel van Inbo. Die bewering is allesbehalve overdreven, want praktisch elk element van het project draagt bij aan de verbinding van bewoner en omgeving. Dit heeft alles te maken met de kleine korrel waarbinnen Little C is opgezet, een keuze die te herleiden is naar de visie van het ontwerpteam. “Het doel voor dit gebied was stedelijke verdichting”, vertelt Geluk, “maar hoe dat werd ingevuld, was aan de ontwerper. Wij [CULD in samenwerking met Inbo, red.] stelden besloten op een soort dorp in de stad voor, waarbij we ons focusten op het stedelijke milieu.”

Open en licht

Little C is een fijnmazige mix van wonen, werken en verblijven. Deze functies zijn verdeeld over vijftien gebouwen die door hun kleine opzet een sterke verbinding maken met de openbare ruimte. “Dit is een omkering van de traditionele bouwbloktypologie: geen solide gebouw, maar alzijdige blokken die de groene buitenruimte beschikbaar stelt voor de stedeling”, zegt Geluk. “De opgave was vervolgens om een gevoel van privacy en geborgenheid te creëren. Dat begon bij een kenmerk van de woningtypologie waar we voor kozen: minimaal van drie kanten licht. Hierdoor konden we het veroorloven om de steegjes tussen de bouwblokken relatief smal te houden, omdat er voldoende daglicht binnenkomt door de hoofdoriëntatie op de buitenruimte.” Met maar vier meter tussen het metselwerk werd gevreesd dat deze steegjes te smal zouden zijn, maar dat bleek door de woningopzet mee te vallen. Door maximaal twee woningen op een vloer te zetten, kon de plattegrond namelijk zo ingedeeld worden dat ruimtes zoals de werk- of logeerkamer zich oriënteren op de steegjes. Dit creëert een prettige verhouding tussen intimiteit en privacy. 

Trappen Little C
De bruggen, trappen en het hekwerk hebben een expressief uiterlijk door het ontwerp van kunstenaar Ruud-Jan Kokke Foto door Daria Scagliola

De intieme opzet van Little C bevordert de toegankelijkheid van het gebied en creëert veel mogelijkheid voor daglichttoetreding. Toch is er meer nodig om zonlicht in het gebied te krijgen, zegt Geluk. “Als je wil wonen in hoge dichtheid, moet je direct met de zon ontwerpen. Dat is met een toren lastig, want je zit óf in de zon óf in de schaduw. In ons geval konden we spelen met de hoogtes van de bouwblokken, zodat pleintjes die dieper in het gebied liggen vooral in de middag zon krijgen. Dat leverde wat discussie op, want er is altijd iemand die nog een laagje op de blokken wil zetten, maar dat konden we hier oplossen met setbacks. Zo creëerden we een speels karakter in het ensemble dat onderbouwd is door de bezonning van het gebied.”

Letterlijk verbinden

Bert van Breugel
Bert van Breugel, architect en partner bij Inbo. Foto door Janus van den Eijnden

In Little C zijn de woningen uit elkaar getrokken zodat de connectie met de buitenruimte op prettige wijze kon worden gemaakt, om vervolgens de woningen met zo’n zestig bruggen weer aan elkaar te verbinden. De keuze voor bruggen was een belangrijke, want die diende als katalysator voor de ‘doorwaadbaarheid’ en intimiteit van het gebied. Van Breugel legt uit: “Als ik dit plan tijdens mijn studie had getekend, had ik een onvoldoende gekregen, want volgens naoorlogs concept moeten de pleinen groot zijn en de straten breed. Met een klein gebouw verlies je bovendien veel meters omdat ze elk een trappenhuis en lift moeten hebben.” Dit kon anders, vond het team. Ze lieten zich inspireren door metropolitaanse steden zoals Londen, waar pakhuizen verbonden zijn met bruggen. “Door hier hetzelfde concept toe te passen, konden we uit met één lift per drie blokken. Nu kom je per fiets of auto aan in de parkeergarage, neem je de lift en loop je via een brug naar je voordeur. Met zo’n zestig van deze bruggen konden we een ruimtelijk aantrekkelijke buurt maken waarin je elkaar regelmatig tegenkomt.”

Door de introductie van de loopbruggen werd de fijnmazige opzet van Little C mogelijk, waaronder de compacte volumes en de hoogwaardige openbare ruimte. Van Breugel kijkt met trots terug op die integrale aanpak. “Hier moest iets komen met extra kwaliteit, anders kon men zich niet voorstellen dat je op deze plek kon wonen”, zegt hij. “Door de bruggen en ramen aan alle kanten konden we een soort gestapelde villa’s maken. Het is hier luxe wonen, terwijl het bouwkundig gezien een simpel concept is.”


Cover S&A GD 2022Dit is een verkorte versie van het artikel Little C - Een doorwaadbaar stukje Rotterdam. De volledige versie verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Renovatie & Herstructurering van 2022, die op 15 juli 2022 verscheen.

Je kunt deze editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Fabriekskwartier in Tilburg is de duurzame wijk van de toekomst

28 sep om 12:03 uurtimer4 min
In opdracht van Triborgh Gebiedsontwikkeling werkt stedenbouwkundig bureau 'Wissing Ruimtelijke Denkers' aan…
Lees verder »
descriptionArtikel

Zwolle gaat 3-30-300-principe doorvoeren in beleid

26 sep om 11:17 uurtimer2 min
Zwolle verbindt zich aan de 3-30-300-norm, de nieuwe vuistregel voor het bouwen in en met stedelijk groen. Daarmee…
Lees verder »
descriptionArtikel

'100.000 woningen per jaar onhaalbaar'

26 sep om 09:01 uurtimer2 min
Uit onderzoek in opdracht van NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, blijkt dat het aantal van 100.000…
Lees verder »
descriptionArtikel

Winnend ontwerp nieuwe onderwijslocatie Rotterdam is modern, duurzaam en inspirerend

22 sep om 09:00 uurtimer3 min
Duurzaam, gebruiksvriendelijk en in meerdere opzichten verbindend: dat zijn de kernwaarden van het winnende…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hondsrugpark 'van kantorenwijk naar levendig woon-werkgebied'

20 sep om 08:00 uur
Samen met wethouder Reinier van Dantzig heeft eerste bewoner Sarah het gloednieuwe complex LIV De KARSP in de…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM en Brainial gaan woningbouw versnellen door inzet van AI

13 sep om 08:45 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM is een samenwerking aangegaan met softwarebedrijf Brainial. Doelstelling van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuur en de bouw tijdens de Maand van de Geschiedenis

13 sep om 08:40 uur
Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea…
Lees verder »
descriptionArtikel

HvA betrekt uiterst duurzaam Jakoba Mulderhuis

1 sep om 09:48 uur
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft haar meest duurzame onderwijsgebouw in gebruik genomen. Het Jakoba…
Lees verder »