Little C – Een doorwaadbaar stukje Rotterdam

maandag 8 augustus 2022

Foto door Ossip van Duivenbode

Binnenstedelijk verdichten staat vaak gelijk aan hoogbouw, want stapelen staat gelijk aan meer woningen. In het Rotterdamse project ‘Little C’ braken de ontwerpers Cor Geluk en Bert van Breugel met dit idee. Hier vind je een woonprogramma dat door een fijnmazige opzet en een prettig mixed-use concept op innovatieve wijze bijdraagt aan een aangename leefomgeving.
Cor Geluk
Cor Geluk, directeur bij Juurlink + Geluk en partner bij CULD

Little C is een ‘radicale breuk met anonieme woontorens’, aldus de ontwerpers Cor Geluk van Juurlink + Geluk en CULD en Bert van Breugel van Inbo. Die bewering is allesbehalve overdreven, want praktisch elk element van het project draagt bij aan de verbinding van bewoner en omgeving. Dit heeft alles te maken met de kleine korrel waarbinnen Little C is opgezet, een keuze die te herleiden is naar de visie van het ontwerpteam. “Het doel voor dit gebied was stedelijke verdichting”, vertelt Geluk, “maar hoe dat werd ingevuld, was aan de ontwerper. Wij [CULD in samenwerking met Inbo, red.] stelden besloten op een soort dorp in de stad voor, waarbij we ons focusten op het stedelijke milieu.”

Open en licht

Little C is een fijnmazige mix van wonen, werken en verblijven. Deze functies zijn verdeeld over vijftien gebouwen die door hun kleine opzet een sterke verbinding maken met de openbare ruimte. “Dit is een omkering van de traditionele bouwbloktypologie: geen solide gebouw, maar alzijdige blokken die de groene buitenruimte beschikbaar stelt voor de stedeling”, zegt Geluk. “De opgave was vervolgens om een gevoel van privacy en geborgenheid te creëren. Dat begon bij een kenmerk van de woningtypologie waar we voor kozen: minimaal van drie kanten licht. Hierdoor konden we het veroorloven om de steegjes tussen de bouwblokken relatief smal te houden, omdat er voldoende daglicht binnenkomt door de hoofdoriëntatie op de buitenruimte.” Met maar vier meter tussen het metselwerk werd gevreesd dat deze steegjes te smal zouden zijn, maar dat bleek door de woningopzet mee te vallen. Door maximaal twee woningen op een vloer te zetten, kon de plattegrond namelijk zo ingedeeld worden dat ruimtes zoals de werk- of logeerkamer zich oriënteren op de steegjes. Dit creëert een prettige verhouding tussen intimiteit en privacy. 

Trappen Little C
De bruggen, trappen en het hekwerk hebben een expressief uiterlijk door het ontwerp van kunstenaar Ruud-Jan Kokke Foto door Daria Scagliola

De intieme opzet van Little C bevordert de toegankelijkheid van het gebied en creëert veel mogelijkheid voor daglichttoetreding. Toch is er meer nodig om zonlicht in het gebied te krijgen, zegt Geluk. “Als je wil wonen in hoge dichtheid, moet je direct met de zon ontwerpen. Dat is met een toren lastig, want je zit óf in de zon óf in de schaduw. In ons geval konden we spelen met de hoogtes van de bouwblokken, zodat pleintjes die dieper in het gebied liggen vooral in de middag zon krijgen. Dat leverde wat discussie op, want er is altijd iemand die nog een laagje op de blokken wil zetten, maar dat konden we hier oplossen met setbacks. Zo creëerden we een speels karakter in het ensemble dat onderbouwd is door de bezonning van het gebied.”

Letterlijk verbinden

Bert van Breugel
Bert van Breugel, architect en partner bij Inbo. Foto door Janus van den Eijnden

In Little C zijn de woningen uit elkaar getrokken zodat de connectie met de buitenruimte op prettige wijze kon worden gemaakt, om vervolgens de woningen met zo’n zestig bruggen weer aan elkaar te verbinden. De keuze voor bruggen was een belangrijke, want die diende als katalysator voor de ‘doorwaadbaarheid’ en intimiteit van het gebied. Van Breugel legt uit: “Als ik dit plan tijdens mijn studie had getekend, had ik een onvoldoende gekregen, want volgens naoorlogs concept moeten de pleinen groot zijn en de straten breed. Met een klein gebouw verlies je bovendien veel meters omdat ze elk een trappenhuis en lift moeten hebben.” Dit kon anders, vond het team. Ze lieten zich inspireren door metropolitaanse steden zoals Londen, waar pakhuizen verbonden zijn met bruggen. “Door hier hetzelfde concept toe te passen, konden we uit met één lift per drie blokken. Nu kom je per fiets of auto aan in de parkeergarage, neem je de lift en loop je via een brug naar je voordeur. Met zo’n zestig van deze bruggen konden we een ruimtelijk aantrekkelijke buurt maken waarin je elkaar regelmatig tegenkomt.”

Door de introductie van de loopbruggen werd de fijnmazige opzet van Little C mogelijk, waaronder de compacte volumes en de hoogwaardige openbare ruimte. Van Breugel kijkt met trots terug op die integrale aanpak. “Hier moest iets komen met extra kwaliteit, anders kon men zich niet voorstellen dat je op deze plek kon wonen”, zegt hij. “Door de bruggen en ramen aan alle kanten konden we een soort gestapelde villa’s maken. Het is hier luxe wonen, terwijl het bouwkundig gezien een simpel concept is.”


Cover S&A GD 2022Dit is een verkorte versie van het artikel Little C - Een doorwaadbaar stukje Rotterdam. De volledige versie verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Renovatie & Herstructurering van 2022, die op 15 juli 2022 verscheen.

Je kunt deze editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minister Hugo de Jonge (rechts) met Biense Dijkstra bij de nieuwe houten woning op het terrein van Dijkstra Draisma in Dokkum. Fotograaf: IMAZZO.
descriptionArtikel

'Geweldige kans om woningbouw te versnellen op duurzame manier'

1 feb om 10:03 uur
Stikstofneutraal bouwen dankzij biobased isolatiematerialen die regionaal zijn verbouwd. Minister Hugo de Jonge…
Lees verder »
descriptionArtikel

De toekomst van het bedrijventerrein is groen gekleurd - deel 2

30 jan om 08:00 uur
Om de klimaatverandering het hoofd te bieden, moeten we werk maken van biodiversiteitsversterking en het keren van…
Lees verder »
De BunkerToren (rechts) is het eerste baken in de groei van het gebied rondom het station. © Sebastian van Damme
descriptionArtikel

Vergroening en klimaatadaptatie op locatie indrukwekkende BunkerToren

25 jan om 13:19 uur
Met de nieuwe BunkerToren en het bijbehorende park laat Eindhoven zien dat het mogelijk is een binnenstedelijke…
Lees verder »
Shutterstock.com
descriptionArtikel

Versnelling woningbouwontwikkeling: 'yes in my backyard'

24 jan om 09:43 uur
Minister Hugo de Jonge kwam afgelopen week met zijn plan van aanpak om de woningbouw te versnellen. Het moet…
Lees verder »
logo DigiGO
descriptionArtikel

'Nederlandse CAD-standaard straks volledig inzetten in BIM-projecten'

23 jan om 13:12 uur
De derde editie van de NLCS-gebruikersmiddag, op donderdag 16 februari 2023, belooft interessant te worden met…
Lees verder »
descriptionArtikel

De toekomst van het bedrijventerrein is groen gekleurd - deel 1

23 jan om 08:00 uur
Om de klimaatverandering het hoofd te bieden, moeten we werk maken van biodiversiteitsversterking en het keren van…
Lees verder »
'Le Studium', het nieuwe gebouw van de Universiteit van Strassbourg. © Jean-Pierre Lott Architecte
descriptionArtikel

Veelzijdige eyecatcher 'Le Studium' stuurt lichtval en reguleert warmte

19 jan om 10:00 uurtimer3 min
Met het onlangs door Jean-Pierre Lott Architecte afgeleverde 'Le Studium' is de campus van de universiteit in…
Lees verder »
John de Geus (VORM) en Sander Lijbers (OpenSpace) voor project Fibonacci. © VORM
descriptionArtikel

Bouwproces sneller, transparanter en goedkoper met OpenSpace

17 jan om 13:31 uurtimer2 min
Met het innovatieve OpenSpace is een bezoek aan de bouwplaats niet meer nodig om de voortgang van een project te…
Lees verder »