Lente-akkoord brief over EPC-aanscherping woongebouwen
Het blijkt zeer moeilijk om woongebouwen met een EPC van 0,4 te realiseren. Uit recent onderzoek van Nieman in opdracht van de RVO blijkt dat er tot nu toe slechts één woongebouw is gerealiseerd dat voldoet aan de aangescherpte EPC-eis. Dit is een project met stadsverwarming in Amsterdam.
Eindpunt technische mogelijkheden
Er blijken nauwelijks woongebouwen te zijn gerealiseerd die op gebouwniveau voldoen aan de aangescherpte EPC van 0,4 per 1 januari 2015. Dit ligt niet aan het ambitieniveau van de opdrachtgevers: diverse corporaties en ontwikkelaars hadden wel degelijk hoge ambities en hebben hun uiterste best gedaan. Bij appartementen lijken we, op gebouwniveau, bij het eindpunt van de huidige technische mogelijkheden te zijn aangekomen. Er zijn verschillende oorzaken voor het verschil met grondgebonden woningen: een lager rendement voor collectieve systemen, te weinig dakoppervlak voor zonnecellen bij meer dan vijf bouwlagen, meer warmteverlies door een hoger glaspercentage en meer aansluitingen in de gevel voor balkons en galerijen.
Gebiedsmaatregelen (EMG) om aanvullend een lage EPC te realiseren blijken in de praktijk weinig toepasbaar, behalve voor stadsverwarming. Dat komt omdat de EMG als voorwaarde stelt dat de duurzame energie binnen een straal van 10 km moet worden opgewekt en dat er gelijktijdigheid moet zijn in het ontwikkelen van de duurzame energiebron en het project. In de praktijk blijkt dit niet werkbaar.
Tijdelijk EPC-aanscherping
De partners in het Lente-akkoord vragen daarom de minister om tijdelijk (bijvoorbeeld gedurende twee jaar) een EPC van 0,5 voor woongebouwen met meer dan vijf bouwlagen als eis te hanteren. De extra tijd moet worden benut om verder te onderzoeken hoe de EPC bij woongebouwen naar beneden kan worden gebracht, danwel hoe gebiedsmaatregelen toepasbaar kunnen worden gemaakt. Ook doen de partners voorstellen hoe de EMG praktischer gemaakt kan worden.

Bij appartementen lijken we, op gebouwniveau, bij het eindpunt van de huidige technische mogelijkheden te zijn aangekomen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Reactie toevoegen