Langformaat gevelsteen GeoStylistix

vrijdag 12 november 2021
Extra slank, voorzien van een gladde toplaag van gebroken natuursteen en verkrijgbaar in diverse kleuren. Dit kenmerkt GeoStylistix, een a-typische langformaat gevelsteen, gebaseerd op een drager van beton. MBI: “Architecten die deze steen voor het eerst zien, zijn enthousiast. Het is een moderne steen, in eigentijds materiaal, maatvast en superstrak.”

Kleurechte toplaag

MBI is de uitvinder van betonstenen met een kleurechte toplaag. Deze worden reeds sinds de jaren 80 succesvol toegepast in het Nederlands straatbeeld. MBI: "Deze techniek hebben wij zeven jaar geleden vertaald naar de productie van gevelstenen, waarbij een betonnen drager wordt voorzien van een toplaag met natuursteengranulaat. Voor een extra speciaal effect hebben wij gekozen voor een langformaat steen. Dit is GeoStylistix." De toplaag bevat uitsluitend kleurechte materialen, zoals Noors marmer of basaltkleurig gesteente. 

Architecten zijn erg te spreken over het langformaat. Nederland houdt van gemetselde gevels, het meest gebruikte formaat is echter waalformaat. Deze steen is bijna drie keer zo lang; 60 cm breed en 4 cm hoog. Dat geeft een hele unieke uitstraling. Door het formaat en de maatvastheid is deze prima te metselen, maar ook te lijmen. Architecten die voor het eerst met deze steen kennismaken, kwalificeren deze als heel modern; eigentijds, maatvast, slank en strak. 

Steen met lage ecologische footprint

Na productie worden de gevelstenen uit de mal gehaald en gaan ze 24 uur in een klimaatkamer om te drogen. Hier krijgen ze voldoende hardheid om te worden verpakt. Het hardingsproces wordt gecontinueerd in de opslag onder droge omstandigheden. In vier weken tijd krijgen de stenen de ultieme sterkte. Ter vergelijking: een baksteen verkrijgt zijn hardheid door op zeer hoge temperatuur gebakken te worden terwijl de betonsteen uithardt in de open lucht.

Gevelsteen GeoStylistix

De steen is opgebouwd uit een sterke betonnen drager met een toplaag van natuurlijke granulaten. Aan de betonnen drager voegen wij een groot percentage secundaire grondstoffen toe zoals restproducten en hernieuwbare grondstoffen zoals zeezand. De energie die benodigd is voor de productie en interne logistiek komt volledig uit wind- en zonne-energie. Op het terrein van MBI in Kampen staan twee eigen windmolens en ook de daken zijn voorzien van zonnepanelen. Sinds kort rijden zelfs vrachtwagens op speciale brandstof, genaamd HVO100. Hierdoor krijgt de steen een interessante MKI-waarde, de milieukostenindicator die aangeeft welke footprint een steen achterlaat. 

Steenstrips versus volle steen

De toepassing van steenstrips wordt ook steeds populairder. Door het dunne karakter van steenstrips kan een gevel gerenoveerd worden met een minimum aan ruimteverlies. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld bestaande ramen met strips af te werken. De buitenkant krijgt een nieuwe en moderne uitstraling. Gecombineerd met gevelisolatie zorgen steenstrips voor een perfecte isolatieschil. Uiteraard kunnen steenstrips ook toegepast worden voor nieuwbouwprojecten. In de combinatie met steenstrips en de volle gevelsteen kan de architect zijn creativiteit de vrije loop laten. De meest toegepaste werkwijze is in dit geval nog steeds verwerking op de bouwplaats, alhoewel het natuurlijk ook in prefab toegepast kan worden. 

Kleurrijke steen

MBI produceert verschillende formaten GeoStylistix; lang- en waalformaat, maar ook een tussenmaat. De strakke, egale steen wordt het meest toegepast. Er is echter ook vraag naar een lang formaat steen die meer reliëf heeft. Om die reden hebben we een nieuwe mal aangeschaft waarmee we de toplaag persen en de stenen organische vormen meegeven.

GeoStylistix is in twaalf kleuren op voorraad. Zit de gewenste kleur er niet tussen, dan maakt MBI tegen een bescheiden meerprijs een kleur op maat. Uiteraard geldt dan wel een minimale projectgrootte. Zo is het mogelijk om een project aan te passen aan de specifieke omgevingsfactoren. Wij denken graag mee. Het doel van MBI, samen gave gebouwen realiseren! Neem vooral contact op als je hierover meer wilt weten.


 

Cover S&A SB 2021Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021. 

De hele editie is hier te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis

11 mei om 09:15 uur
Woningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Baksteen verwijst naar industrieel verleden

10 mei om 13:23 uur
"Architectuur zonder opgeblazen ego", zo omschrijft architect Christian Schmidt de DB Tower en The Brick in het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

4 mei om 11:26 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »

UNIQ SB-O1S ook in satijn zwart

15 apr om 14:19 uur
Zwart is een kleur die steeds meer wordt gezien in moderne bouwprojecten. In veel van die projecten worden ook…
Lees verder »

UNIQ profielen zijn perfect voor hoogbouw met hoge windlast

15 apr om 14:18 uur
Grondoppervlak in Nederland is schaarser aan het worden. Er is dan ook een sterke groei in gestapelde bouw en er…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een iconisch gebouw, in esthetisch én duurzaam opzicht

8 apr om 08:00 uur
Vlak voor de Duitse grens, nog net in Nederland, vlak bij de Maas aan de A67, is het eerste grote gebouw aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Tic-Tac-Toe wint selectieprocedure voor tender Zuidas

16 mrt om 10:08 uur
De Amsterdamse Zuidas transformeert de komende jaren van kantoorlocatie naar een levendige wijk met werken en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Woontoren Flores op Floriade-terrein opgeleverd

14 feb om 08:00 uur
De ontwikkelcombinatie Amvest – Dura Vermeer heeft onlangs de woontoren Flores op het Floriade-terrein in Almere…
Lees verder »