Landschappelijk vormgegeven woningen markeren start woonontwikkeling Hernesseroord

dinsdag 24 augustus 2021

Impressie door MIX architectuur

Gebiedsontwikkeling Hernesseroord te Middelharnis begint met de realisatie van drie appartementengebouwen met in totaal 74 woningen door AM Zeeland. MIX architectuur maakte het ontwerp voor het landschappelijk vormgegeven ensemble. Het project markeert de komst van woningen bij de entree van het nieuwe woongebied op het groene zorglandgoed.

De appartementengebouwen komen aan de westzijde van Hernesseroord en grenzen aan de historische haven van Middelharnis, het kanaal naar het Haringvliet en de weidse polder van Goeree-Overflakkee. De woningen ‘schemeren’ door het bestaande groen en vormen een herkenbaar cluster aan het begin van het nieuwe woongebied. Hernesseroord is een zorginstelling in een landschappelijke setting naast het centrum van Middelharnis. Op het water- en bomenrijke terrein worden de komende jaren verschillende typen woningen gebouwd. Het stedenbouwkundige plan en landschappelijke ontwerp voor de herontwikkeling van Hernesseroord zijn van BVR en BoschSlabbers.

Dynamisch kappenlandschap

De appartementengebouwen springen door hun ligging én door hun daken in het oog. Het ensemble van de drie losse gebouwen fungeert als een scharnierpunt. Ten eerste is het de overgang tussen het historische centrum en het Haringvliet en ten tweede de aanzet van de nieuwe landschappelijke woonwijk. Het kappenspel van het centrum is opgepakt en uitgestrekt als horizontale brug naar het landschap en de vergezichten over de polder. Hierdoor ontstaan mooie uitgestrekte volumes. De drie kappen zijn diagonaal geplaatst en vormen samen een dynamisch kappenspel. Het zorgt ook per gebouw voor een interessante kap die reageert op de kap ernaast. De ruime terrassen en grote glasvlakken zorgen voor interactie met het omliggende landschap.

MIX architectuur aanzicht
Impressie door MIX architectuur

Indrukwekkend uitzicht

De variatie in bouwhoogten – vier, vijf en zes woonlagen – zorgt voor een mooie opbouw en doorzichten langs de volumes. Binnen de structuur is een ruime bandbreedte van appartementen van 71 vierkante meter tot penthouses van 245 vierkante meter. De onderste woonlaag ligt op 3 meter hoogte, zodat iedere woning zicht biedt over de dijk langs het kanaal. Parkeren gebeurt uit het zicht: de parkeergarage ligt deels verdiept en heeft een natuurdak dat aansluit bij de omgeving. Door de diagonale kap wordt de nok op de hoeken opgetild. Dit resulteert in een 4,5 meter hoge woonkamer voor de zes penthouses met indrukwekkend uitzicht over de polder en het water. Door de bewerking van de kap hebben deze woningen op de toplaag een beschut dakterras. 

Materialisatie en realisatie

Het gebouw wordt uitgevoerd in materialen die aansluiten bij de landschappelijke omgeving. De houten lamellen passen bij de ritmiek van de omringende bomen. De bakstenen benadrukken de horizontaliteit van het gebouw in het landschap. In de gevels worden vogel- en vleermuiskasten geïntegreerd. Naar verwachting start de bouw medio 2022. Aannemer is Bouwgroep Peters, Sweco is constructeur en het duurzaamheidsadvies is van DWT Groep. MIX architectuur werkt samen met AM Zeeland ook aan een volgende fase met grondgebonden woningen op Hernesseroord. 

MIX architectuur woningen
Impressie door MIX architectuur

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Spaarndammerhart legt verbinding tussen heden en verleden

18 okt om 08:00 uur
De Spaarndammerbuurt is een bijzondere plek, wat vooral te danken is aan de iconische Amsterdamse School-stijl.…
Lees verder »

De ruimte van Herman Hertzberger

30 sep om 10:48 uur
"Herman Hertzberger is de meest sociologische architect die ik ken. Hij kijkt naar mensen en wat ze nodig hebben…
Lees verder »

ZorgSaamWonen Award: de stembussen zijn geopend!

16 sep om 11:06 uur
De stembussen voor de Prijsvraag Eenzaamheid: ruimte voor ontmoeting zijn geopend. Vanaf nu tot en met 27…
Lees verder »

De Peperklip: opknapbeurt met Invisivent NL

15 sep om 09:15 uur
In Rotterdam is De Peperklip na een grondige en broodnodige opknapbeurt in ere hersteld. Ook de kozijnen werden…
Lees verder »

Woningen bouwen met oog op de toekomst

13 sep om 10:00 uur
Woningen die het mogelijk maken om er zo lang mogelijk in te kunnen blijven wonen, ook wel levensloopbestendige…
Lees verder »

Arnhem krijgt ouderwets begijnenhofje

10 sep om 08:50 uur
In de Middeleeuwen was het begijnenhofje, ook wel oudemannenhofje, een normaal verschijnsel. Woningen rond een…
Lees verder »

Jan Snel start bouw 147 appartementen ‘Wonen bij LILY’

31 aug om 08:52 uur
Modulair bouwer Jan Snel is gestart met de bouw van 147 modulaire appartementen in opdracht van woningcorporatie…
Lees verder »

Nieuwe duurzame en betaalbare woningen in Maaslandse Zoom

26 aug om 16:12 uur
De plannen voor circa 100 nieuwe woningen in de Maaslandse Zoom krijgen steeds meer vorm. Op 24 augustus…
Lees verder »