'Kleinste huis ter wereld’ uit Amersfoort staat te koop in Londen
Het huis werd in 2010 voor ‘slechts’ 120.000 pond gekocht door gebiedscurator Schipper Bosch. De belegger en ontwikkelaar kwam samen met Dyvik Kahlen Architects tot een volledig nieuw interieur en liet dat in Amersfoort bouwen bij de gelieerde Timmerwerkplaats. Dit interieur werd vervolgens samen met een nieuwe achtermuur en dak naar Londen vervoerd en in het kleine huisje getakeld.
Ruimtelijke kwaliteit
Om persoonlijke redenen (Schipper Bosch-directeur Bart Schoonderbeek en zijn vrouw hadden destijds drie kinderen) was het uitgangspunt van de woning dat een gezin van vijf personen er kan verblijven. “Ook een klein huis kan veel ruimtelijke kwaliteit hebben”, aldus Schoonderbeek. “Bovendien is ruimte schaars in Londen, dus het is een uitdaging om te benutten wat er al is.”
De woning biedt alle elementen die je mag verwachten: een douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, opbergruimtes en een tuin. Dat je kunt douchen terwijl je op het toilet zit en dat je over het keukenblok heen naar de bovenruimte moet, zijn een gevolg van de efficiënte inrichting.
Elke centimeter telt
Schoonderbeek over de ingrijpende verbouwing: “Bij Schipper Bosch worden we blij van bijzondere projecten. Het gaat om kansen zien, ruimte benutten, een plek nieuw leven geven. Wij kijken op een andere manier naar steden. Dat doen we in Amersfoort, met het succesvolle herontwikkelproject De Nieuwe Stad, maar dat geldt ook in Londen voor The Small House, zoals wij hem noemen.”
De herinrichting was een hele opgave. Schoonderbeek: “Met deze omvang telt elke centimeter. Om die reden zijn de woonelementen allemaal vervlochten in de constructie.” Zo werkt het bed mee aan de stabiliteit van het kleine bouwwerk, is de verlichting geïntegreerd in de plafonds, zitten er extra bedden in de vloer en loop je via het keukenplatform naar de ‘slaapkamer’.
“Positionering en indeling maken kwaliteit. Maar ook met materialen willen we iets hoogstaands neerzetten.” In The Small House is dan ook gebruikgemaakt van massieve vloerdelen, leer, marmer en goede coating. Bovendien werd een minituin toegevoegd met een (uiteraard opklapbaar) bankje.
Tweeling
De familie Schoonderbeek maakt zelf uiteindelijk geen gebruik van The Small House. De komst van een tweeling maakte dat alsnog onmogelijk. “Voor zeven personen is het écht te klein.”Hoewel de vraagprijs hoog lijkt voor de beperkte ruimte die je hebt, is het relatief gezien een koopje. De gemiddelde huizenprijs op Richmond Avenue, waar ook het voormalig onderkomen van Tony Blair staat, ligt op 1,8 miljoen pond.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
S&A Podcast Luisterlandschap: rafelrandjes en straatcultuur
4 jun om 08:02 uur 4 minVincent van der Klei (Studioninedots) is de ‘architect van de rafelrandjes’ en vertelt in de nieuwe S&A…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Thonik: strepen laten strategie stralen
20 mei om 07:30 uur 13 minDe ontwerpers van thonik ontwikkelen visuele identiteiten die je terugziet in uitingen als supergraphics,…
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Reactie toevoegen