Het ontschermen van het landschap

vrijdag 17 april 2015
timer 4 min
Het is tijd om ons landschap te gaan ontschermen. Overal in Nederland verschijnen geluidsschermen als langgerekte linten in het landschap veelal opgebouwd uit panelen in RAL7043 en glas. Dat kan ook anders. met een beetje energie, creativiteit en moeite is meer te bereiken zonder dat dat meer kost. Sterker nog; met de wet geluidhinder in de hand valt nog geld te verdienen.

 

Kilometerslange hoge schermen (je komt ze tegen van dertien meter hoog) worden door ontwerpers ingezet om de geluidsoverlast van verkeersstromen onder de vereiste norm te krijgen. Het gevolg is een landschap van muren die oorzaak zijn van allerlei problemen, zoals horizonvervuiling, uitzichtblokkade, kosten, windhinder, vandalisme, vervuiling, onderhouds- en beheer.

 

Geluidsschermen

Geluidsschermen verstoren de panorama’s van de passant. Een scherm op enkele meters afstand van een spoorlijn ervaart de reiziger alsof hij door een tunnel rijdt. Dat maakt zijn reis anoniem en locatieloos. Schermen hebben gelijktijdig grote invloed op het uitzicht van de omwonenden. Permanent uitkijken op een geluidsscherm is niet prettig.

 

Voor- en achterkant

Nog een heikel punt. De meeste schermen lijken ontworpen te zijn met een voor- en achterkant. De voorkant is de kant die het meeste aandacht heeft gekregen in het ontwerp, het zorgvuldigst is ontworpen en het meest is doordacht. Deze bevindt zich doorgaans aan de kant waar de weg of het spoor zich bevindt. Terwijl de reizigers in enkele seconden voorbijrazen, zijn de mensen voor wie het scherm feitelijk is bedoeld, de omwonenden, permanent tegen een achterkant aankijken.

 

Twee voorkanten

Intelligent ontwerpen van infrastructuur, in dit geval geluidsschermen, betekent ontwerpen zonder achterkant. Als voor een scherm gekozen wordt als oplossing voor geluidshinder, dan vergt dat van de infratect minimaal een schermontwerp met twee voorkanten.Eén voor de reiziger en één voor de permanente aanschouwer, de omwonende.

 

Tussenwereld

Voor een infratect is het accepteren van een scherm als enige oplossing voor geluidshinder niet vanzelfsprekend. Een combinatie van een scherm en aanvullende maatregelen zal ertoe leiden dat het scherm aanzienlijk lager gaat uitvallen. En van de matregelen is het scherm zo dicht mogelijk tegen de infrastructuur aanplaatsen. Het scherm kan daardoor lager blijven en de omwonenden behouden zo veel mogelijk van hun omgeving. Ook kunnen schermen gecombineerd worden met andere geluidsreducerende maatregelen als fluisterasfalt, gevelisolatie en dergelijke. Zo kunnen de schermen in omvang nog verder beperkt worden.

Maar moet de oplossing wel altijd een scherm zijn? Het scheiden van twee werelden kan namelijk ook op andere manieren. Waar twee werelden elkaar hinderen, kan er een derde wereld tussen beide gecreëerd worden. Denk aan een langgerekte wijkparkeergarage, een geluidswal die ingericht is als randpark voor een naastgelegen woonwijk. Uiteraard vergt deze ‘tussenwereld’ meer ruimte dan een smal en langgerekt geluidsscherm, maar die extra ruimteclaim is gerechtvaardigd als je kijkt naar de meerwaarde die deze tussenwerelden opleveren.

 

Woningen als geluidsscherm in Tilburg

Een indrukwekkend voorbeeld van deze strategie bevindt zich ten zuiden van Tilburg, direct langs de drukke snelweg A58. Op een locatie waar volgens de geluidswetgeving ogenschijnlijk niet gebouwd mag worden, is naar een ruimtelijk ontwerp van buro Lubbers een lange rij woningen gerealiseerd. De woningen zijn met de achterzijde naar de snelweg gekeerd. Deze achterzijde vormt een langgerekte, geluidswerende voorziening van zevenhonderd meter lang en veertien meter hoog.

 

In dit geluidsscherm zijn in totaal 170 woningen van verschillende omvang en opzet gerealiseerd. Waar de achterkanten gekeerd zijn naar de drukke snelweg, zijn de voorzijden van de woningen gericht op het naastgelegen bos. De woningen hebben daardoor een vrij uitzicht op het groen. Door het afgeschermde snelweggeluid zorgen aan de voorzijde de vogeltjes uit het bos voor een rustgevend geluid.

Het uitgangspunt van dit geluidsschermontwerp was een voorziening te maken die geen werelden splijt, maar ze verbindt. Door het omvormen van de functie van scherm naar woning wordt het geluidsscherm een multifunctionele voorziening (woning + geluidsscherm).

Aan de snelwegzijde is het gebouw als een langgerekte gevel vormgegeven. Een horizontale opbouw van de gevel versterkt dit beeld. De gevelopeningen van de achtergelegen woningen zijn als horizontale glasstroken opgenomen in de stenen gevel. 

 

(bron: dit artikel is gebaseerd op een projectbeschrijving uit het boek Infratecture van Marc Verheijen, uitgegeven door NAi010 publishers)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Het ontschermen van het landschap

Naar een ruimtelijk ontwerp van bureau Lubbers is in Tilburg-Zuid een lange rij woningen gerealiseerd. De woningen zijn met de achterzijde naar de snelweg gekeerd. Deze achterzijde vormt een langgerekte, geluidswerende voorziening van zevenhonderd me

Meer artikelen met dit thema

De eerste indruk van een stad: parkeergarages

16 mrt om 09:18 uur

Nu gemeenten er steeds vaker voor kiezen om auto’s te parkeren in parkeergarages in plaats van op straat,…

Lees verder »
Beeld: KAW
descriptionArtikel

PBL pleit voor integrale aanpak bebouwd gebied en scherpere keuzes kabinet

16 mrt om 09:15 uur
De focus op nieuwbouw ('900.000 woningen voor 2030') brengt het risico met zich mee dat de omvangrijke verbouwing…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sociale veiligheid borgen in het ontwerpproces

15 mrt om 09:38 uur
Het is van maatschappelijk belang dat er na oplevering van een nieuw- of verbouwproject geen onnodig beroep hoeft…
Lees verder »
Variatie aan gebouwen, architectuur en woontypologieën met een fijnmazige routing langs wadistraten en binnengebieden. © Vivid Vision
descriptionArtikel

Energieleverende buurt met natuurinclusief ontwerp waarbij bewoners zoveel mogelijk delen

23 feb om 09:30 uur
Op het nieuw aangelegde Strandeiland in het oosten van Amsterdam realiseert Space&Matter een energieleverende…
Lees verder »
descriptionArtikel

Houten passerelle Zwolle bespaart ruim 70 procent CO2-uitstoot

6 jan om 09:00 uurtimer3 min
De houten voetgangersbrug over station Zwolle, dat het zuidelijke stadsdeel verbindt met het centrum, krijgt de…
Lees verder »
Zo kan het gebied rond de Merwedehaven er over vijftien jaar uitzien. Gemeente Rotterdam.
descriptionArtikel

Minder ruimte voor auto in vernieuwende stadswijk Rotterdam

23 dec 2022 timer3 min
Met de bouw van 2500 woningen in de Merwedehaven wil de gemeente Rotterdam het gebied transformeren tot een…
Lees verder »
Het ontwikkelperspectief Eindhoven moet ervoor zorgen dat de stad gestructureerd en duurzaam kan groeien. Beeld: © Gemeente Eindhoven
descriptionArtikel

Eindhoven gaat woninggroei integraal aanpakken met 'ontwikkelperspectief'

14 dec 2022 timer2 min
De integrale aanpak staat centraal in het nieuwe 'ontwikkelperspectief' van de gemeente Eindhoven. Door de…
Lees verder »
descriptionArtikel

MVRDV maakt jaren 70-winkelcentrum in Parijs toekomstbestendig

30 nov 2022
Na jaren van verbouwing is de transformatie van Gaîté Montparnasse in Parijs compleet. Het winkelcentrum opende…
Lees verder »