Hamburg kiest voor stedenbouw met licht
In 2005 verscheen het 'Lichtkonzept für die Hamburger Innenstadt'. In dat lichtconcept verwoordde Hanzestad Hamburg de mogelijkheden van een nieuw stedenbouwkundig instrument: licht. Kunstlicht wordt in Hamburg sinds 2005 actief ingezet bij het vormgeven van de nachtelijke binnenstad.
Een belangrijke rol vervult de Lichtbeirat, het gremium dat de stad Hamburg sinds 2006 adviseert over het gebruik van kunstlicht bij het ensceneren van de stad bij nacht. Het adviescollege bestaat uit vijf Hamburgse lichtexperts.
Raadhuis
In Hamburg ging de stedenbouw met licht van start met het uitlichten van hèt symbool van de ‘Hanseatische’ democratie: het Raadhuis. Ulrike Brandi Licht (dat in Nederland ook meewerkte aan het licht voor de stations van Rotterdam en Amsterdam) maakte voor het pand aan het Raadhuisplein een lichtplan op basis van de inschaling in het lichtconcept. Daarin werd het Raadhuis aangewezen als het belangrijkste openbare gebouw in de stad en als een belangrijk oriënteringspunt – een status die vertaald werd in meer licht voor de raadhuisfaçade dan voor de gevels van de naburige panden. Ulrike Brandi maakte een grondbelichting van zacht, wit licht en dicht op de façade gemonteerd licht voor het onderstrepen van details, accenten en contrasten, zodat het pand, over verschillende stadsassen al van afstand zichtbaar, als baken uit het donker naar voren komt.
Ulrike Brandi's lichtontwerp bracht het energieverbruik voor de belichting van het Raadhuis met de helft terug, van 16.000 Watt naar 8.000 Watt. Brandi beweerde destijds al, heel ‘Hanseatisch’, dat het in Hamburg niet draaide om almaar meer en almaar feller licht, maar om het definiëren van een fijne afstemming van het gewenste lichtniveau in de stad.
Meer lezen? Download hieronder gratis het artikel over licht in Hamburg, uit de Lichteditie van Stedebouw & Architectuur.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen