Gunstige vooruitzichten zonne-energie
"Dankzij de stabiel lage prijs per wattpiek blijft het interessant nu te investeren in zonne-energie, ook als de salderingsregeling van de overheid na 2017 wordt versoberd", stelt secretaris Wilfried van Sark van de Stichting Monitoring Zonnestroom, tevens verbonden aan de Universiteit Utrecht als onderzoeker zonne-energie. De prijs en kwaliteit van zonnestroomsystemen komt aan bod tijdens het Solar Event, van 7 tot en met 9 oktober 2014 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.
Groei zet door
Ook de groei van zonnestroom zal daarmee doorzetten, voorziet Van Sark. Eerder berichtte het CBS dat er in ons land eind vorig jaar welgeteld 722 megawatt aan zonnestroomcapaciteit staat opgesteld, in 2012 was dat nog maar 365 megawatt. "De toename van zonne-energie is geweldig", aldus Van Sark. De marktinventarisatie is te vinden op de website van Stichting Monitoring Zonnestroom.
Spectaculaire prijsval
Prijsdaling werkt positief. Vanaf 2012 maakt de prijs van panelen een aanzienlijke val door van circa 2,2 euro naar 1,3 euro per wattpiek. Omgerekend een halvering van de aanschafprijs van een gemiddeld zonnepaneel van circa 500 naar 250 euro. De spectaculaire prijsval werd ingezet toen de overcapaciteit aan vooral Chinese zonnepanelen vaak onder de kostprijs op de markt werd gedumpt. Noodgedwongen gingen alle andere fabrikanten mee. De marktprijzen zijn sindsdien stabiel gebleven op dat lage niveau, constateert Van Sark. Niet alleen voor panelen. De solaronderzoeker bespeurt eveneens een - volgens hem in dit geval ‘gezonde’ - prijsdaling van jaarlijks circa 10 procent (de gemiddelde prijs in april 2014 was 37 eurocent per wattpiek) bij omvormers (het onmisbare apparaat dat de in gelijkstroom opgewekte zonne-energie omzet in wisselstroom voor het elektriciteitsnet). "Deze prijsdaling is het gevolg van een grootschaliger toepassing van zonne-energie. Massaproductie heeft omvormers zeker goedkoper gemaakt."
De marktinventarisatie is te vinden op de website van Stichting Monitoring Zonnestroom

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Reactie toevoegen