Grootste kalkhennepgevel van Nederland voor gemeente Voorst

maandag 27 juni 2022
Architectenbureau De Twee Snoeken heeft voor de gemeente Voorst een nieuw gemeentehuis ontworpen met een gevel die volledig is opgetrokken uit kalkhennep. Een landelijke primeur; dit biobased bouwmateriaal is in Nederland namelijk nog niet eerder op deze schaal toegepast. In combinatie met innovatieve technieken zoals ijsverwarming is er een gebouw gerealiseerd met een EPC van -0,178; het wekt meer energie op dan het verbruikt. De bouw van het nieuwe gemeentehuis in het Gelderse Twello is gestart in het najaar van 2020. Inmiddels is het opgeleverd en op 17 juni 2022 officieel geopend.

Toen bleek dat het oude gemeentehuis uit de jaren 80 was verouderd, wilde de gemeente Voorst zich vestigen in een nieuw gebouw dat een toonbeeld van duurzaamheid zou worden. De Twee Snoeken ontwierp het exterieur en interieur voor een innovatief en duurzaam gemeentehuis en heeft met verschillende oplossingen de ambities van de gemeente overstegen.

Kalkhennep: een biobased bouwmateriaal

De Twee Snoeken heeft voor het huis van de gemeente Voorst de grootste kalkhennepgevel van Nederland ontworpen; een doorbraak op het gebied van biobased bouwen. Voor de samenstelling van de kalkhennep is er in Groningen 13 hectare aan hennep geplant en na vier maanden geoogst. Vervolgens is het hennephout gemengd met kalk en water, waarna het in een bekisting is gestort. Tijdens de groeiperiode neemt één hectare hennephout 15 ton CO2 op uit de atmosfeer. In totaal ligt er daardoor 195 ton aan CO2 opgeslagen in de gevel. Door deze gevel te voorzien van een semitransparante keimafwerking blijft de gemarmerde textuur prachtig zichtbaar, maar raakt de kalkhennep niet beschadigd door UV-straling en ongunstige weersomstandigheden.

Gevel het Huis

Kalkhennep als isolator

De kalkhennepgevel geeft het gebouw een gelijkmatig omhulsel en een winddichte schil. De 38 cm dikke gevel heeft met een Rc-waarde van 5,2 m2 K/W een sterk isolerende werking. Doordat het materiaal ademend werkt en een efficiënte vochtregulator is, isoleert het nog beter wanneer het koud is. De vochtregulerende werking draagt bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Situatietekening het Huis

Toonbeeld van duurzaamheid

Bijzonder aan het gemeentehuis is dat het meer energie levert dan het vraagt. Hiervoor zijn verschillende maatregelen genomen. Zo heeft het gebouw energiezuinige, gasloze installaties, een dak vol zonnepanelen, een transparante gevel aan de noordoostzijde en een meer gesloten gevel aan de zonzijde. Warmte- en koude-opwekking gebeurt middels een ijsbuffer. Hiermee wordt in de zomer overtollige warmte opgeslagen in een grote, ondergrondse bak met water. Vanaf het begin van het koude seizoen wordt dit water gecontroleerd tot het vriespunt afgekoeld. Wanneer er ijs ontstaat, komt er een grote hoeveelheid energie vrij, die wordt gebruikt om het gemeentehuis te verwarmen. Vanaf het einde van het stookseizoen wordt om het gebouw te koelen de kou juist aan de buffer onttrokken.

Het Huis

Circulaire sloop en hergebruik

Omdat het oude gemeentehuis een goede constructieve betonstructuur had, is dit casco hergebruikt; het meest duurzaam en circulair bouwen is namelijk níet bouwen. Verder is het gehele gebouw circulair gesloopt. Hiervoor is er eerst een bouwstoffeninventarisatie gedaan, op basis waarvan materialen zijn hergebruikt. Zo zijn kozijnen hergebruikt als niet-dragende gevelelementen en zijn oude houten lattenplafonds ingezet als wandbekleding. Bakstenen en beton zijn vermalen tot betonpuin granulaat voor de bestrating. Ook systeemplafondtegels zijn hergebruikt en de raadzaal en kantooromgeving zijn voorzien van akoestische biobased panelen die zijn vervaardigd van 100% gerecyclede materialen. De bladen van de publieksbalie bestaan uit gesmolten yoghurtverpakkingen. Vergaderstoelen zijn refurbished en het maatwerk meubilair bestaat onder andere uit meubelstoffen gemaakt van gerecycled wol. Plafonds zijn afgewerkt met akoestisch spuitwerk opgebouwd uit biobased en recyclebaar cellulose en het tapijt bestaat voor 90% uit gerecycled en biobased materiaal.

Het Huis

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Congres Natuurlijk: versnelling natuurinclusief bouwen

11 dec 2023

De vijfde editie van het Congres Natuurlijk in het Provinciehuis in Zwolle liet met veel kennisdeling,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo breng je circulariteit in de praktijk

8 dec 2023

Op de dag dat de lancering van Het Nieuwe Normaal 1.0 in Amersfoort de circulariteit een reuze versnelling gaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

Natuurinclusief bouwen centraal in nieuw en gratis magazine

28 nov 2023

Hoe kun je toekomstbestendig bouwen en dat met een integrale benadering? En kan Nederland koploper worden op…

Lees verder »
descriptionArtikel

Krachtige impuls voor regionale keten van biobased bouwen

21 nov 2023

Met lokaal geproduceerde biobased bouwmaterialen wil men in 2030 in Twente 1.000 nieuwe woningen realiseren en…

Lees verder »