Groen, biodivers en klimaatadaptief dak voor De Doelen

dinsdag 1 juni 2021
Congres- en concertgebouw de Doelen in Rotterdam krijgt het grootste multifunctionele dak dat tot nu toe gezien is op een gemeentelijk rijksmonument. Het platte dak van 2.581m² wordt bedekt met een grote variatie aan groen en er komt een systeem voor waterberging met een capaciteit van 300m³ op.

De gemeente Rotterdam wil met dit project samen met partners een nieuwe stap in de verduurzaming van het Rotterdamse dakenlandschap zetten. Rotterdam heeft namelijk ruim 18 km² aan platte daken, vaak ongebruikt.

Biodiversiteit

Onder de beplanting wordt een systeem met kratten aangebracht, waarin regenwater wordt opgeslagen. Het water wordt afgevoerd tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien. Bijzonder is de grote variatie aan planten. Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad.

Aan de Schouwburgpleinzijde komt een houten vlonder van 480 m², dat bestemd is voor educatieve en sociale activiteiten. Het dak is niet toegankelijk voor publiek, maar er wordt wel gekeken of er rondleidingen gegeven kunnen worden. Het ontwerp voor het dak is van Kraaijvanger Architecten. Het beplantingsplan is gemaakt door Deltavormgroep in samenwerking met Cruydt Hoeck. Deze zomer wordt bekend wie de uitvoering gaat doen. Naar verwachting is het dak eind 2021 gereed.

Impressie groen dak De Doelen

Duurzaam dakenlandschap

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Eerder is een natuurdak op woongebouw de Peperklip in Rotterdam Zuid aangelegd en zijn drie groenblauwe daken op de Robert Fruinstraat in Rotterdam West tot stand gekomen.

De gemeente Rotterdam is eigenaar van dit rijksmonument. Huisorkest van de Doelen is het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De aanleg van het dak wordt gerealiseerd in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en 7Square Endeavour.

Stedebouw & Architectuur over Gevels & Daken

De volgende editie van Stedebouw & Architectuur behandelt het thema Gevels & Daken tot in detail. Je leest onder andere een interview met gevelontwerper Leonie van Ginkel (Arup), een artikel over de opkomst van energieopwekkende gevels en uiteraard onze terugkerende Top 10 rubriek, dit keer met innovatieve gevel- en daksystemen.

Mis het niet: neem nu een abonnement.

We weten allemaal dat de regen steeds meer in korte maar hevige buien valt. En we horen ook dat berging op daken helpt bij de vergroening en dat de planten CO2 nodig hebben om te groeien. Maar uiteindelijk komt het water NIET waar het zou moeten komen. In de bodem. Want daar komt ons drinkwater voor het grootste deel vandaan. Dat is onze grote voorraad aan water voor droge tijden die we ook steeds meer zien. Door het op een dak af te vangen voor de planten en het teveel (hevige buien) als nog af te voeren naar het riool, spoelt het nog steeds naar de zee. En hebben we droogte in de zomermaanden. Dus beter is het om het bijvoorbeeld met zinkputten te injecteren in de drinkwater lagen in de bodem. Denk bijvoorbeeld aan hemelwater afvoer het grondwater-injectie door zinkputten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Meet Triflex SAM

28 aug 2023

Ontdek nu SAM, een spuitapplicatiemachine waarmee je efficiënter werkt, minder afval produceert én een hogere…

Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag

27 jun 2023

Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli…

Lees verder »
descriptionArtikel

Octagon Leiden bereikt hoogste punt

23 jun 2023

Met het hijsen van de afdekplaat van de liftschacht naar het dak heeft de zogenoemde topping out ceremony…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inspirerende voorbeelden van toekomstbestendige daken en gevels

14 jun 2023
Gevel- en dakoppervlakken die bijdragen aan maatschappelijke opgaven zijn nu meer dan ooit cruciaal willen we in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Landschap en architectuur van maaiveld tot dak met elkaar verweven in Groei!

9 jun 2023

De natuur is de verbindende factor in Groei!, een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel dat 223 woningen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelstukjes klimaatadaptatie en deelmobiliteit vallen op plek bij realisatie Leytsche Hof

30 mei 2023

De fraaie waterneutrale binnentuin op het dak van de parkeergarage is één van de trekpleisters van een nieuw,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kom van die grond af!

26 mei 2023

De ruim 18,5 vierkante kilometers plat dak in Rotterdam worden nog te weinig ingezet en de Rotterdamse…

Lees verder »
descriptionArtikel

MVRDV transformeert voormalige raffinaderij Hangzhou Grand Canal

22 mei 2023

Het masterplan van MVRDV en OpenFabric heeft de competitie gewonnen voor de transformatie van het Hangzhou Oil…

Lees verder »