Groen, biodivers en klimaatadaptief dak voor De Doelen

dinsdag 1 juni 2021
Congres- en concertgebouw de Doelen in Rotterdam krijgt het grootste multifunctionele dak dat tot nu toe gezien is op een gemeentelijk rijksmonument. Het platte dak van 2.581m² wordt bedekt met een grote variatie aan groen en er komt een systeem voor waterberging met een capaciteit van 300m³ op.

De gemeente Rotterdam wil met dit project samen met partners een nieuwe stap in de verduurzaming van het Rotterdamse dakenlandschap zetten. Rotterdam heeft namelijk ruim 18 km² aan platte daken, vaak ongebruikt.

Biodiversiteit

Onder de beplanting wordt een systeem met kratten aangebracht, waarin regenwater wordt opgeslagen. Het water wordt afgevoerd tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien. Bijzonder is de grote variatie aan planten. Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad.

Aan de Schouwburgpleinzijde komt een houten vlonder van 480 m², dat bestemd is voor educatieve en sociale activiteiten. Het dak is niet toegankelijk voor publiek, maar er wordt wel gekeken of er rondleidingen gegeven kunnen worden. Het ontwerp voor het dak is van Kraaijvanger Architecten. Het beplantingsplan is gemaakt door Deltavormgroep in samenwerking met Cruydt Hoeck. Deze zomer wordt bekend wie de uitvoering gaat doen. Naar verwachting is het dak eind 2021 gereed.

Impressie groen dak De Doelen

Duurzaam dakenlandschap

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Eerder is een natuurdak op woongebouw de Peperklip in Rotterdam Zuid aangelegd en zijn drie groenblauwe daken op de Robert Fruinstraat in Rotterdam West tot stand gekomen.

De gemeente Rotterdam is eigenaar van dit rijksmonument. Huisorkest van de Doelen is het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De aanleg van het dak wordt gerealiseerd in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en 7Square Endeavour.

Stedebouw & Architectuur over Gevels & Daken

De volgende editie van Stedebouw & Architectuur behandelt het thema Gevels & Daken tot in detail. Je leest onder andere een interview met gevelontwerper Leonie van Ginkel (Arup), een artikel over de opkomst van energieopwekkende gevels en uiteraard onze terugkerende Top 10 rubriek, dit keer met innovatieve gevel- en daksystemen.

Mis het niet: neem nu een abonnement.

We weten allemaal dat de regen steeds meer in korte maar hevige buien valt. En we horen ook dat berging op daken helpt bij de vergroening en dat de planten CO2 nodig hebben om te groeien. Maar uiteindelijk komt het water NIET waar het zou moeten komen. In de bodem. Want daar komt ons drinkwater voor het grootste deel vandaan. Dat is onze grote voorraad aan water voor droge tijden die we ook steeds meer zien. Door het op een dak af te vangen voor de planten en het teveel (hevige buien) als nog af te voeren naar het riool, spoelt het nog steeds naar de zee. En hebben we droogte in de zomermaanden. Dus beter is het om het bijvoorbeeld met zinkputten te injecteren in de drinkwater lagen in de bodem. Denk bijvoorbeeld aan hemelwater afvoer het grondwater-injectie door zinkputten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘Zet in op een nieuwe lichting daktuinen’

16 jun om 08:00 uur
Er is van alles gaande rond de gevel, maar laten we vooral het dak niet vergeten. Zo bepleit ook Friso Klapwijk,…
Lees verder »

Startup plaatst 'dansende' bomen op stadsdaken

15 jun om 08:00 uur
De startup The Urban Jungle Project zet bomen op onwaarschijnlijke plekken, zoals daken. De boom wordt op…
Lees verder »

Duurzame drempels overwinnen met EPDM-dakbedekking

2 jun om 09:16 uur
Met een innovatief systeem om dakbedekking makkelijk aan te brengen en te demonteren, draagt Carlisle Construction…
Lees verder »

Kennisdag Rotterdamse Dakendagen belicht duurzame en gelaagde stad

2 jun om 08:00 uur
De online Kennisdag van Rotterdamse Dakendagen vindt op vrijdag 4 juni plaats en omhelst een driedelig…
Lees verder »

Expeditiedek IJsselstein weer veilig en gegarandeerd waterdicht

21 apr om 08:38 uur
Op het expeditiedek bij parkeergarage Overtoom in IJsselstein kunnen vrachtauto’s hun producten laden en lossen.…
Lees verder »

Nieuw dakterras op A9 wordt grootste park van Amsterdam

13 apr om 14:29 uur
Amsterdam krijgt er een nieuw park van 15 hectare bij. Niet zomaar een groene strook, het betreft een dakterras op…
Lees verder »

Duurzame en veilige oplossingen voor zorginstellingen

24 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De beleving in een zorginstelling moet zo veilig en comfortabel mogelijk zijn. Het is belangrijk om aandacht te…
Lees verder »

Servicepunt Duurzame Daken helpt Utrecht met groene daken

12 mrt om 08:00 uurtimer1 min
Een nieuwe Servicepunt van Provincie Utrecht en Milieufederatie Utrecht (NMU) moet inwoners en bedrijven gaan…
Lees verder »