Goed voorbeeld doet volgen

maandag 10 juli 2023

Zuringhof in Tilburg, door architectenbureau De Vierde Toren. Winnaar van de VKG Architectuurprijs in 2018 in de categorie Renovatie.

Terug van weggeweest: de 13e editie van de VKG Architectuurprijs is op 1 juni 2023 van start gegaan. VKG reikt de prijs in het najaar van 2023 uit. Wij spraken alvast met jurylid Mantijn van Leeuwen (Nibe) over de impact van deze prijs op een snel veranderende bouwsector.

Voor deze editie van de VKG Architectuurprijs gaan de juryleden, bestaande uit oud-winnaars Arthur Nuss (Global Architects) en Arno Kolen (Van den Hout & Kolen architecten), Mantijn van Leeuwen (Nibe) en Albert Zegelaar (VKG), op zoek naar projecten die circulariteit, uitvoeringstechniek en esthetiek op slimme wijze weten te combineren. Binnen deze projecten moet de veelzijdigheid en duurzaamheid van kunststof kozijnen duidelijk naar voren komen.

“Dit soort prijzen zijn fantastisch om zulke projecten bij het brede publiek te brengen”, aldus Van Leeuwen over de VKG Architectuurprijs. “Het creëert een kans om de waarde van ons ingewikkelde vak een plekje te geven bij mensen uit verschillende disciplines, van architecten en bouwers tot mensen met een algemene interesse in architectuur.” Van Leeuwen, betrokken als duurzaamheidsexpert bij de VKG Architectuurprijs, stipt aan dat er niet eerder zo’n brede interesse in specifiek circulariteit was. “Dat maakt dit een sterk podium om het onderwerp onder de aandacht te brengen.”

Ontwerpen binnen de planetaire grenzen

Architecten spelen een grote rol in de transitie naar een circulaire bouweconomie. Tegelijkertijd is het een complex thema waar menigeen mee worstelt. Van Leeuwen: “In de keten is de architect de partij die hierop wordt aangekeken. Zij weten wat materialen kunnen, wat ze kosten, hoe ze zich gedragen.” Des te belangrijker dus om de juiste informatie over circulariteit over de bühne te brengen, zegt de wetenschapper. “De hulpmiddelen op dit gebied zijn nog vrij beperkt, waardoor wordt uitgeweken naar een dure specialist. Bovendien word je al gauw platgelopen door wilde claims of onjuiste informatie uit de industrie. Daar moet een architect doorheen wieden.” Met de VKG Architectuurprijs wordt het goede voorbeeld gegeven. Immers kijken experts mee om de steekhoudende voorbeelden uit te lichten. “En goed voorbeeld doet volgen.”

Van Leeuwen verwacht voor deze editie van de prijs een sterke inzet op de planetaire grenzen waarin de bouwsector opereert. “Het was recent weer in het nieuws: we overschrijden vier van de vijf planetaire grenzen waar de bouw invloed op heeft”, zegt Van Leeuwen. “Ik kijk bij de inzendingen dus vooral of er vanuit dat bewustzijn wordt gewerkt. Wat spreekt er uit hun ambities? Zijn ze doordacht bezig om binnen die grenzen te komen? Ze hoeven er niet al te zijn – dat kan lang niet altijd – maar op zijn minst zijn ze aan het experimenteren om er te komen. Dat hoop ik terug te zien.”

Winnaars VKG Architectuurprijs 2018

Terugname, hergebruik en recyclen

De cijfers liegen er niet om: we móeten aan de slag om voor 2030 stappen te zetten. “De bredere implementatie [van circulariteit, red.] gaat super traag”, merkt Van Leeuwen op . “Er zijn koplopers die hartstikke goed werk leveren, maar alles erna pakt het niet op en wacht af. Dat baart mij zorgen. We blijven haken op de 5 tot 10 procent van de markt die het onderwerp oppakt, terwijl we al in de schaalsprong van 25 tot 30 moeten zitten. Pas dan komen we bij het kantelpunt.” Volgens Van Leeuwen kan de overheid hier scherpe eisen voor neerleggen om schot in de zaak te krijgen. “Een duwtje in de rug en een beetje bang maken, zodat de stap naar circulariteit onontkoombaar aanvoelt. Dát hebben we nodig om in de komende jaren een beweging op gang te krijgen.”

De lat ligt hoog, dat moge duidelijk zijn. Gelukkig zijn er intussen meerdere knoppen voor architecten en producenten om aan te draaien. Zo verwacht Van Leeuwen voor deze 13e editie van de VKG Architectuurprijs prestaties te zien op gebied van terugnamesystemen, direct herbruikbare componenten en hoogwaardige recyclebaarheid. “Kunststof kozijnen lenen zich er uitstekend voor om 100 procent circulair te worden”, aldus Van Leeuwen. “Sommige producenten zijn ver op dit vlak. Ik hoop dat terug te zien in de inzendingen. Hebben architecten deze waarde al in hun plannen verwerkt? Hebben ze de randvoorwaarden geschept om bijvoorbeeld de waarde niet te laten sneuvelen in de uitvoering? Het gaat om keuzes die niet zozeer van het materiaal afhankelijk zijn, maar van het proces.”

Stuur jouw project in

Ben of ken jij een architect met een gebouw dat gezien mag worden en past bij de VKG Architectuurprijs? Meld het project voor 8 september 2023 aan via vkgkeurmerk.nl/architectuurprijs. Houd onze nieuwskanalen - zo ook onze wekelijkse nieuwsbrief - in de gaten om meer te weten te komen over de uitreiking.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovaties in dakbedekking gebaat bij circulair ontwerp

30 jan om 07:30 uur

Door de groeiende aandacht voor de herkomst, levensduur en hergebruik van producten, verandert ook de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Collectiviteit, gezondheid en natuur centraal in Kerkebosch

17 jan om 17:00 uur

De recent ontwikkelde woonwijk Elix, gelegen in Zeist Kerkebosch, bestaat uit veertien duurzame en circulaire…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »