Fietsparkeergarage in Amsterdam Zuidas geopend
BAM heeft de fietsparkeergarage gerealiseerd en het plein heringericht. Het ontwerp van de fietsparkeergarage is gemaakt door projectarchitect Paul van der Ree van studioSK. Door de royale entree, het vele licht en de overzichtelijke ruimte komt de fietsparkeergarage prettig over en wordt het sociale veiligheidsgevoel vergroot. Kleurrijke ‘panoramavensters’, afbeeldingen van componisten op glasvensters en een enorme lichtlijn op het plafond versterken dit gevoel. Niets wijst er op dat je je in een ondergrondse ruimte bevindt. Een dynamisch verwijssysteem naar beschikbare plaatsen is zorgvuldig in het ontwerp geïntegreerd.
Snel gebouwd met beperkte hinder
De fietsparkeergarage is in 11 maanden tijd gerealiseerd. Door een slimme aanpak is de bouwhinder beperkt gebleven. Zo is het dak van de fietsparkeergarage al snel geplaatst, waardoor het bovenliggende plein al kon worden ingericht, terwijl de werkzaamheden ondergronds vrijwel ongemerkt doorgingen. De werkzaamheden beperkten zich niet tot de realisatie van een moderne en gebruiksvriendelijke fietsparkeergarage. Ook is een ondergrondse waterberging gerealiseerd, die bij hevige regenval 750 m³ regenwater kan opvangen. Het Gustav Mahlerplein zelf is omgetoverd van een stenen vlakte in een aantrekkelijk groenrijke verblijfplek in Zuidas.
Meer ruimte voor de fiets
Vanwege het snel groeiende aantal fietsers dat station Amsterdam Zuid aandoet, wordt het aantal stallingsplaatsen de komende jaren aanzienlijk uitgebreid. Begin 2017 wordt aan de noordzijde van het station gestart met de realisatie van een derde ondergrondse fietsparkeergarage met maar liefst 3.500 plaatsen. Uiteindelijk groeit het aantal fietsparkeerplaatsen rond station Amsterdam Zuid naar 15.000. Fietsers kunnen hun fiets er 24 uur gratis bewaakt stallen.
Voorbereiding Zuidasdok
De bouw van de fietsparkeergarage maakt deel uit van de voorbereidende werkzaamheden voor het project Zuidasdok, waarbij de A10 Zuid wordt verbreed en ter hoogte van Zuidas in een tunnel komt te liggen. Ook wordt het station vervangen voor een OV terminal. Om ruimte te maken voor de tunnel moeten een aantal bovengrondse fietsparkeerplaatsen verdwijnen. Fietsparkeergarage Mahlerplein biedt een goed alternatief aan de zuidzijde van Station Amsterdam Zuid. Zuidasdok wordt gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam en provincie Noord-Holland.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Inspiratie voor veilig ontwerp en beheer leefomgeving
6 feb om 07:30 uurDe openbare ruimte in Nederland wordt een steeds intensiever gebruikt speelveld. Waar tal van actoren zich…
Gedragsverandering is niet altijd gezellig
23 jan om 07:30 uurDoor de noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen en ook in ons dagelijks leven daaraan invulling te geven, is…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov 2024Ruimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep 2024Eerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug 2024Kunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Reactie toevoegen