Expressief metselwerk in duurzame baksteenbouw

maandag 8 november 2021
De gemeente Herne, gelegen in het hart van de Metropoolregio Rijn-Ruhr, heeft er een nieuw en duurzaam stadsbaken bij: K111. Het woongebouw met 36 levensloopbestendige appartementen naar ontwerp van Kleihues + Kleihues Architekten was goed voor een Goud-certificaat van het Duitse Genootschap voor Duurzaam Bouwen (DGNB). Aan de gevels kreeg de nieuwbouw plastisch metselwerk in de Hagemeistersortering Holsten GT. Met materiaalgebruik en vormentaal refereren de architecten aan de historische industriële baksteenarchitectuur van het Ruhrgebiet.

Pal tegenover het moderne busstation van Herne met zijn transparante dak uit staal en glas, staat sinds kort de expressieve baksteenarchitectuur van K111. Met een solide plint, entrees met naar binnen krommend metselwerk, een over alle verdiepingen afgeronde hoekpartij, brede metselwerkbanden ter hoogte van de verdiepingsvloeren en borstweringen met metselwerk, vormt K111 een stevige tegenhanger van het busstation met zijn filigraan welvende dak.

In de heterogene stedelijke omgeving aan de achterkant van het spoor, positioneerde Kleihues + Kleihues K111 als architectonisch baken aan de doorgaande weg naar het stadscentrum van Herne. Om het gebouw te verankeren in de straatwand, liet het architectenbureau het volume naar de hoeken toe getrapt terugvallen naar de hoogte van de aangrenzende woongebouwen.

Hagemeister Herne

K111 heeft 36 drempelvrije twee- tot vierkamer huurappartementen van 60 tot 118 m². De appartementen – met 21 plattegrondvarianten - zijn voorzien van diep terugliggende loggia's en balkons. Door de getrapte opbouw op de hoeken van het gebouw ontstonden op de vijfde woonlaag ook dakterrassen.

Opdrachtgever A + L Kleyboldt Wohnen verlangde een gebouw met een hoge duurzaamheid. Dat vertaalde zich in nieuwbouw die gerealiseerd is volgens de Duitse Effizienzhaus-energiestandaard voor woongebouwen. K111 is een KfW 55 Effizienzhaus, met een primair energieverbruik dat 55% bedraagt van de referentiewoning die men binnen de standaard hanteert. Die hoge mate van duurzaamheid werd in K111 onder andere behaald dankzij de inzet van geothermie en PV.

Voor de gebouwschil koos Kleihues + Kleihues Architekten de Hagemeistersortering Holsten GT in dunformaat. De donkerrode steen met terughoudende zwart-antraciete kolenbrandaccenten sluit aan op de historische industriële baksteenarchitectuur van het Ruhrgebied. "Naast de onregelmatige kolenbrandsporen bezorgt deze steen de gevel nog een andere onmiskenbare karakteristiek. Dit op de baksteen gebrande patina geeft de façades een heel eigen karakter en zorgt voor diversiteit in het gevelbeeld,", aldus projectarchitect Jan Kleihues.

Hagemeister Herne

Het metselwerk in de gevels is opgetrokken in kruisverband, met een strekkenlaag die bij de metselwerkreliëfs 2,5 centimeter terugwijkt. Dat bezorgt K111 plasticiteit en een sculpturaal uiterlijk. Ook het karakteristieke metselwerk in de plint draagt daar aan bij, met ter weerszijden van de entrees twee verschillende expressieve metselwerkmotieven uit vormbaksteen. "De band van baksteen geeft als bemiddelaar tussen de gebouwentrees de plint een extra accent", zo Jan Kleihues. 

Kleihues + Kleihues Architekten kozen in K111 welbewust voor afgeronde hoeken, die maken dat de gevelwand zacht overgaat in de straat. "In een klassieke blokstructuur met rechte hoeken vereist het kruisverband met zijn doorlopende koppen- en strekkenlagen op die hoeken een overgang. In K111 kon dankzij de afgeronde vorm op de straathoek de opeenvolging van lagen doorgezet worden. In de loggia's die onder een hoek van 90° buigen, hebben we gebruik gemaakt van dilatatievoegen om de gelaagdheid in het metselverband te behouden. De gelaagde structuur van het metselwerk is zodoende op alle plekken in de gevels van K111 terug te vinden." 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis

11 mei om 09:15 uur
Woningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Baksteen verwijst naar industrieel verleden

10 mei om 13:23 uur
"Architectuur zonder opgeblazen ego", zo omschrijft architect Christian Schmidt de DB Tower en The Brick in het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

4 mei om 11:26 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »

UNIQ SB-O1S ook in satijn zwart

15 apr om 14:19 uur
Zwart is een kleur die steeds meer wordt gezien in moderne bouwprojecten. In veel van die projecten worden ook…
Lees verder »

UNIQ profielen zijn perfect voor hoogbouw met hoge windlast

15 apr om 14:18 uur
Grondoppervlak in Nederland is schaarser aan het worden. Er is dan ook een sterke groei in gestapelde bouw en er…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een iconisch gebouw, in esthetisch én duurzaam opzicht

8 apr om 08:00 uur
Vlak voor de Duitse grens, nog net in Nederland, vlak bij de Maas aan de A67, is het eerste grote gebouw aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Tic-Tac-Toe wint selectieprocedure voor tender Zuidas

16 mrt om 10:08 uur
De Amsterdamse Zuidas transformeert de komende jaren van kantoorlocatie naar een levendige wijk met werken en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Woontoren Flores op Floriade-terrein opgeleverd

14 feb om 08:00 uur
De ontwikkelcombinatie Amvest – Dura Vermeer heeft onlangs de woontoren Flores op het Floriade-terrein in Almere…
Lees verder »