exCasa400: starterwoningen in driehoekige toren

vrijdag 6 november 2015
timer 3 min
“Slopen in een tijd die inzet op duurzaamheid vonden wij niet voor de hand liggend. Hoewel het indruiste tegen het bestemmingsplan – dat ging uit van sloop en nieuwbouw van een gesloten bouwblok - heeft VMX een tegenvoorstel gemaakt: verbouwen en nieuwbouw toevoegen."

"Dat plan kreeg de handen op elkaar. De gemeente paste het bestemmingsplan aan en gaf daarmee het groene licht aan ons vernieuwbouwplan.” Leon Teunissen van VMX over het project Ex-Casa400 in het Eenhoorngebied in Amsterdam.


Het bestaande Casa400 gebouw (met 400 kamers) werd, naar ontwerp van VMX, flink aangepakt. “Belangrijke ingreep was het vergroten van de woonoppervlakken. Dat hebben we bereikt door van drie kamers twee kamers te maken. Door de kolommenstructuur van het gebouw was dat relatief eenvoudig. Twee kamers over drie stramienen.”


De tweede belangrijke ingreep in het bestaande gebouw was de doorbraak door het gebouw. Een ingreep met een stedenbouwkundige insteek. Teunissen legt uit: “Door het gebied loopt een groene as. Het bestaande gebouw zat die as in de weg. Met het oog op het doortrekken van die as is een poort door het bestaande gebouw gemaakt. In die poort bevindt zich de nieuwe hoofdentree van de studentenwoningen. De kolommen en liggers zijn hier goed zichtbaar en dat hebben we nog geaccentueerd door felle kleuren.”
 

Nieuwbouw

De groene as in het Eenhoorngebied markeert een driehoekige bouwkavel. Op die kavel is de nieuwbouw voor 125 starterswoningen gerealiseerd in de vorm van een driehoekige toren. Per verdieping zijn zes woningen ondergebracht, drie in de hoekpunten en drie daartussenin. “De vorm van de kavel bepaalt niet alleen de plattegrond van het gebouw maar ook het bijzondere gevelpatroon,” zegt Teunissen.


In de driehoekige (prefab betonnen) gevelelementen, met een inslag van groene en zwarte basaltsteenkorrels, zijn aluminium raamkozijnen gemonteerd van Alcoa Architectuursystemen uit Harderwijk. De kozijnen van de aluminium ramen zijn in overeenstemming met de driehoekige vorm van het gebouw. Driehoekige (afgewisseld met vierkante) aluminium elementen zijn uitgevoerd in het Alcoa RT 62 Raamsysteem. De profielkleur is donker grijs.
 

Supersnel bouwen

Basalsteenkorrels, de scherpe hoeken van het gebouw en de strakke afwerking van de aluminium geveldelen maken van exCasa400, met een hoogte van zestig  meter, een markante nieuwe stadsentree. Die bovendien supersnel is gebouwd. Teunissen hierover: “Per week een verdieping klaar. Bouwer Dura Vermeer werkte nauw samen met Hurks Beton, producent van de prefab betonnen gebouwdelen. In de fabriek zijn ook de aluminium ramen gemonteerd. Complete geveldelen konden zo worden ingehesen en maakten het gebouw in één bouwgang wind- en waterdicht.


Ook de inbouw van sanitair, keukens, installatietechniek – alles verliep volgens het prefab bouwconcept. Om de onderlinge afstemming tussen bouwpartners optimaal te krijgen is alles geBIMd.” Vanwege de enorme bouwsnelheid en de reductie van faalkosten smaakt deze manier van bouwen naar meer, besluit Teunissen: “Als het maar even mogelijk is bouwen we – bij voorkeur – in prefab!”
 

Liever als pdf lezen? Download het artikel hieronder.


De Scholenbouw-editie van Stedebouw & Architectuur is vandaag verschenen. U kunt het nummer gratis downloaden in onze bibliotheek als u lid van ons platform bent. Liever een fysiek exemplaar? Bestel hem na; neem contact op met ons op via klantenservice@acquirepublishing.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
exCasa400: starterwoningen in driehoekige toren

Nieuwbouw exCasa400 in Amsterdam. Een driehoekige woontoren met aluminium raamkozijnen van Alcoa Architectuursystemen uit Harderwijk.

Nieuwbouw exCasa400 in Amsterdam. Een driehoekige woontoren met aluminium raamkozijnen van Alcoa Architectuursystemen uit Harderwijk. Nieuwbouw exCasa400 in Amsterdam. Een driehoekige woontoren met aluminium raamkozijnen van Alcoa Architectuursystemen uit Harderwijk.

Meer artikelen met dit thema

Een stapje dichterbij het optimale gebouw

11 mei om 08:00 uur
Parametrisch ontwerpen speelt in steeds meer projecten een rol. Zo ook bij ingenieurs- en adviesbureau Arup. “We…
Lees verder »

KCAP ontwerpt blok 8 voor Merwede Utrecht

10 mei om 13:00 uur
KCAP ontwerpt in opdracht van ontwikkelaars Synchroon en AM een multifunctioneel gebouwensemble binnen de…
Lees verder »

'Verbinding is een cruciale taak van de architect'

10 mei om 08:00 uur
Fred Schoorl, directeur van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), is door Duurzaam Gebouwd…
Lees verder »

Het reinigen en onderhouden van parkeervloeren

7 mei om 16:16 uur
De lente is begonnen! In deze tijd van het jaar begint men vaak met een grote voorjaarsschoonmaak. De systemen van…
Lees verder »

Residentie Philyra - wonen op een erfgoedsite

7 mei om 11:35 uur
Borgerwijk, gelegen aan IJzerenveld in Sint-Katelijne-Waver in België, hervormt de zorgsite van Borgerstein naar…
Lees verder »

KNB Jaarverslag 2020: een jaar van keramische innovaties

6 mei om 11:06 uur
"2020 zal worden herinnerd als het jaar waarin baksteengevelwerk niet altijd meer baksteenmetselwerk hoeft te zijn…
Lees verder »

Galerijvloeren Gelderseplein in Arnhem weer hydrolysebestendig en veilig beloopbaar

5 mei om 09:49 uur
De antisliplaag op de galerijvloeren van een appartementencomplex aan het Gelderseplein in Arnhem, was sterk…
Lees verder »

Omgevingsvisie Amsterdam: de zoektocht naar de complete stad

3 mei om 11:04 uur
Eerder dit jaar maakte gemeente Amsterdam het ontwerp Omgevingsvisie Amsterdam 2050 openbaar. Het lijvige document…
Lees verder »