Eerste Hulp Bij Omgevingsparticipatie

dinsdag 20 april 2021
Op 1 januari 2022 is het al zover: de invoering van de Omgevingswet. Deze wet brengt een hoop veranderingen met zich mee, onder andere voor ontwerpers. Procedures voor vergunningen krijgen andere termen en de nadruk komt meer te liggen op een goed participatieproces. Weet jij al wat je kan verwachten? Of voel je je nog totaal niet goed voorbereid? Geen zorgen! Wij van Parolo bieden de eerste hulp bij Omgevingswetvraagstukken en helpen je met praktische adviezen.

Waarom jij een EHBO kan gebruiken

Het onderwerp participatie is een belangrijke pijler binnen de aankomende Omgevingswet. De Omgevingswet wil omwonenden, gebruikers en andere belanghebbenden namelijk in een vroeg stadium betrekken bij het planproces - juist vóór de aanvraag van een Omgevingsvergunning. Het idee: vooraf meer contact met kortere procedures, met minder bezwaar en beroep aan de achterkant. 

Het is dus van belang om goed na te denken hoe je je participatieproces vooraf gaat inrichten. Je wil natuurlijk zicht hebben op een snelle afgifte van een vergunning. Dit maakt het ook relevant voor de stedenbouwer, de architect en alle andere mogelijke betrokkenen. In het nieuwe Omgevingsloket Online moet je als initiatiefnemer van een aanvraag van een omgevingsvergunning aangeven of én hoe je participatie hebt uitgevoerd. Voor bepaalde activiteiten kan participatie verplicht worden door de gemeenteraad. Deze verantwoordelijk voor het participatieproces ligt daarmee bij de initiatiefnemer. 

Wellicht doe je dat al, maar mogelijk moet je dus je eigen interne processen opnieuw onder de loep nemen. De komende acht maanden willen wij je helpen met allerhande vragen. 

Even voorstellen…

Maar wie is Parolo dan? Parolo is onderdeel van Dutchplanners. Wij van Dutchplanners zijn een club van planologen en stedenbouwers die veel procedures begeleiden. Omdat het nu wel tijd wordt om iets te weten van de wet en wij daar ook al vragen van architecten over krijgen, willen wij graag deze informatie met jullie delen in korte stukjes.

Logo Parolo

Met Parolo hebben wij een participatieplatform voor planmakers, planvolgers en overheden opgezet. Deze online tool helpt architecten, ontwikkelaars en stedenbouwers met het organiseren en het vastleggen van het participatieproces ter voorbereiding op de Omgevingswet.

Inhoud van onze EHBO set

In de komende periode delen wij artikelen op Stedebouw & Architectuur waarmee wij jou helpen om up-to-date te worden van alle ontwikkelingen die de Omgevingswet met zich mee gaat brengen. Het volgende artikel wordt een snelcursus ‘veranderingen van de procedures’ en termen. 

Ook willen wij aandacht gaan besteden aan vormen van participatie en het nut ervan. Want waar moet je aan denken bij participatie? Hoe pak je nu zo'n participatiestrategie aan? Welke verschillen zijn er en waar let de gemeente op? 

De inhoud van onze volgende artikelen staat echter zeker nog niet vast! Heb jij een brandende vraag over participatie die je graag besproken ziet in een artikel van ons? Laat het weten met een reactie!


Oproep: Samen aan de slag
Moet je met participatie aan de slag en leren van anderen? Wij willen graag een community of practice maken voor ontwerpers om een goede start te maken bij het opzetten van een participatietraject. Wij willen het praktisch aanpakken met handreikingen over het maken van een participatieplan en welke keuzes daarbij mogelijk zijn. Heb je daar behoefte aan? Stuur ons een bericht!Benieuwd naar de mogelijkheden van onze online tool voor jou?

Maarten Bosman
Maarten Bosman, adviseur bij Parolo

Wellicht ben je al een stapje verder en kun je wat hulp gebruiken bij een project voor de vastlegging van informatie of het proces. Dan helpen we je graag ook verder met onze tooling. 

Meer weten? Vraag een online demo aan op parolo.nl/demo-aanvragen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Draag ook bij aan een beweegvriendelijke leefomgeving

21 mei om 07:30 uur

Gezondheid is in het gros van de gemeentelijke en provinciale Omgevingsvisies een belangrijk thema en daarmee…

Lees verder »
descriptionArtikel

Primeur voor online tool die potentie biodiversiteit toont

17 mei om 17:00 uur

Een gezonde biodiversiteit doet heel veel voor de mens. Tot nu toe wordt veelal de huidige biodiversiteit van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe welkom is auto nog bij verdichting van steden?

14 mei om 11:00 uur

Steden verdichten betekent ook oplossingen zoeken voor geparkeerde auto's. Met daarbij vaak de wens om de auto…

Lees verder »
descriptionArtikel

Tuinstad oplossing voor vervuilde stad en woonproblemen?

10 mei om 14:03 uur

Een eeuw geleden vroegen Floor Wibaut en Hendrik Berlage zich tijdens een conferentie af hoe je een stad mooier…

Lees verder »
descriptionArtikel

De vijf beste initiatieven om fietsen een boost te geven

1 mei om 07:30 uur

Van lokale initiatieven om vervoersarmoede bij kinderen tegen te gaan tot een routekeuze van fietsers die niet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »