Eerste circulaire platte dak gerealiseerd in Kampenhout

donderdag 13 januari 2022
Op de site van Retail Estates in Kampenhout is een dakrenovatie uitgevoerd waarbij een volledig circulair plat dak is geplaatst. Dankzij gepatenteerde systeemonderdelen kan het volledige daksysteem integraal gedemonteerd en herbruikt worden.

Het mechanisch verankerde EPDM-dakmembraan, ontwikkeld door Tectum Group, heeft een langere levensduur dan vergelijkbare oplossingen voor waterdichting en kan later een ongeschonden tweede leven tegemoet, samen met de montage-onderdelen die uit onverwoestbaar aluminium zijn vervaardigd. Tectum Group wil met deze oplossing pionier zijn in de vraag naar een 100 procent circulair, demontabel en herbruikbaar dak. Dit om de eigen ESG-visie te ondersteunen, maar tevens bij te dragen tot de werkagenda van Vlaanderen Circulair en de Europese ESG-doelstellingen.

“We verleenden graag onze dakrenovatie voor deze testcase die past in onze ESG-strategie, waarbij we dit jaar 10 miljoen euro investeren in de verduurzaming van onze winkels”, zegt Koenraad Van  Nieuwenburg, CIO van Retail Estates, “want ook wij willen meer leren over duurzame en circulaire toepassingen.”

Het daksysteem wordt gelanceerd onder het Tectum-huismerk BossCover, onder de naam “BossCover Circular System”.

Kliksysteem “Certefix” voorkomt weggooien

Vandaag de dag worden vooral verlijmde (EPDM) of gevlamlaste (bitumen) systemen uitgevoerd. Geballaste daken zijn ten dele losliggende daken, maar ze vormen slechts een klein percentage van de markt. Gelijmd of gevlamlast, als zo’n dak afgebroken wordt, dan is de 'verkleefde koek' enkel nog goed voor de verbrandingsoven. 

Filip Biesmans, bestuurder van Tectum Group en hoofd innovatie: “Vanuit onze duurzaamheidsfilosofie zijn wij als bedrijf op zoek gegaan naar het circulaire dak dat demonteerbaar en dus herbruikbaar is. Daarbij beschadig je de materialen niet en kun je het waterdichtingsmembraan er in zijn geheel afnemen. Dat impliceert dat je nergens lijm gebruikt.”

Biesmans vervolgt: “Het waterdichtingsmebraan is als folie recupereerbaar en ook de opkanten worden niet verlijmd, in de kim (red. de overgang van het platte gedeelte naar de opkant van een dak) gaan we de waterdichtingsfolie vastklikken. Dit gepatenteerde systeem gaven wij de naam Certefix. Ook de dakranden worden vastgeschroefd aan de rand van het dak, opnieuw met een gepatenteerd systeem. De ontwikkeling ervan deden wij in samenwerking met onze partner Claerhout Aluminium.”

Herbruiken versus recycleren

“Onze wens is om de folie opnieuw als waterdichting te hergebruiken op het dak. We geven het dak een tweede leven”, zegt Rudy Evens, CEO van Tectum Group: “Het membraan wordt gerecupereerd en dus niet gerecycleerd tot een andere toepassing. Recyclage van EPDM-resten tot een nieuw product dat deden we al, meer bepaald tot daktegels. Maar deze innovatie gaat veel verder en betekent echt een grote stap inzake circulariteit in de bouwsector.”

Evens vervolgt: “We onderzoeken businessmodellen waarin we dakmembranen, die einde gebruik zijn, terugnemen. Op de EPDM worden gewapende stroken aangebracht ter versteviging, die ons toelaten het membraam in de toekomst opnieuw de hergebruiken. Oprollen en terug uitrollen! Het kliksysteem én de dakranden kunnen ook gewoon hergebruikt worden.”

De keuze voor EPDM

Biesmans is duidelijk: “Er bestaat geen waterdichtingproduct zonder fossiele grondstoffen.” EPDM is een inert materiaal. Dat betekent dat UV-straling en weersomstandigheden geen invloed hebben op de eigenschappen van het materiaal. En dus heeft EPDM, met een bewezen levensduur van 50 à 60 jaar, soms een langere levensduur dan het gebouw. 

Biesmans: “Je gebruikt eenmalig fossiele grondstoffen, maar kan het product dan wel in een enorm lange levenscyclus houden als origineel product. Bovendien is EPDM met 1,2 tot 1,5 mm dikte een dun materiaal, waardoor de milieukost gunstiger is in vergelijking met de dikkere 4mm bitumen dakbanen. Ik heb het dan niet enkel over transport, maar ook over de productie: we hebben in vergelijking met bitumineuze membranen gewoon minder fossiele grondstof nodig om tot een dakmembraan te komen.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovaties in dakbedekking gebaat bij circulair ontwerp

30 jan om 07:30 uur

Door de groeiende aandacht voor de herkomst, levensduur en hergebruik van producten, verandert ook de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Collectiviteit, gezondheid en natuur centraal in Kerkebosch

17 jan om 17:00 uur

De recent ontwikkelde woonwijk Elix, gelegen in Zeist Kerkebosch, bestaat uit veertien duurzame en circulaire…

Lees verder »