‘Een specialist voor je buitenspeelterrein is onmisbaar gebleken’

donderdag 18 november 2021

De aanplant is nog niet af, maar het is nu al een fijne plek waar kinderen kunnen spelen, bewegen en leren in het groen

Het is een veelgehoorde wens bij nieuwbouw van scholen: het buitenterrein moet een verlengstuk van het schoolgebouw worden. Reden voor veel bouwaannemers om de inrichting van het speelplein ook in hun aanbod mee te nemen. Bij het splinternieuwe Kindcentrum MMiXX in Leidschendam (een samenwerking tussen Pantha Rei en Partou) zijn ze maar wat blij dat ze begin 2021 alsnog een buitenspeelspecialist aanhaakten. “Een school bouwen is heel wat anders dan een veilige, duurzame én uitdagende speelplaats realiseren.”

“Een verademing”, zo noemt adjunct-directeur Paulien Uithof van Kindcentrum MMIXX (voorheen basisschool De Wegwijzer) het pas geopende kindcentrum. “Alles is fris, schoon en nieuw en de speelplaats is een verlengstuk van de school. De aanplant is nog niet af, maar het is nu al een fijne plek waar kinderen kunnen spelen, bewegen en leren in het groen.”

De voorbereidingen voor het speelplein begonnen in mei 2019. “Wat begon met projectgroepen waarin docenten, pedagogisch medewerkers, ouders en kinderen hun wensen konden uiten, mondde uit in een fors programma van eisen. Hierin stond alles wat school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang belangrijk vonden, met alle randvoorwaarden per leeftijdsgroep en extra wensen over materiaalkeuzes en aandachtspunten voor de veiligheid en speelwaarden”, vertelt Lian Kootstra, locatiemanager van kinderdagverblijf en BSO MMIXX (vanuit Partou).

“Een architectenbureau maakte een passend ontwerp met begroting voor een omheinde speelruimte voor het kinderdagverblijf en een plein voor school en BSO. Al snel bleek dat de offerte van de aannemer een enorm prijsverschil toonde met onze begroting. Bovendien week de werkomschrijving af van ons ontwerp. We zouden in het basisontwerp scherpe keuzes moeten gaan maken. Een tegenvaller.”

Speelplek verlengstuk van school
De speelplek als verlengstuk van de school

Alternatief

Toen Partou met haar vaste groenaannemer, idverde, sprak over het lastige keuzetraject, bood deze specialist in buitenspelen aan eens mee te kijken. Pim Lage Venterink, productmanager Spelen bij idverde, maakte een presentatieopzet op basis van het ontwerp, de werkomschrijving van de buitenruimte en voorgestelde alternatieven. “Ik wilde zo dicht mogelijk bij het originele ontwerp blijven, de zin en onzin van elkaar scheiden en daarmee de juiste keuzes maken voor het ontwerp. De focus lag op de diversiteit aan speelwaarden, ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen en de speeldruk.” 

Vandaaruit maakte idverde een voorstel voor een passende inrichting op basis van het ontwerp, gewenste uitstraling en materialen. “Uiteraard past alles binnen de geldende wet- en regelgeving”, zegt Roy van Hoogmoed, projectleider Spelen bij idverde en tevens SVS inspecteur: “Waarom het ons wel lukte binnen het budget te blijven en aan het ontwerp te voldoen? Tja, wij maken dagelijks speelterreinen en zetten onze kennis en ervaring vanuit andere projecten in. Een school doet dit eens in de vijftien jaar en kan niet alles weten. Het is onze taak scholen te begeleiden naar een optimaal plein. Goed luisteren en meedenken zijn hierbij essentieel.”

Uitvoering

De opdrachtgever was gecharmeerd van het alternatieve plan en gaf groen licht. Op 1 juni 2021 startte idverde met de werkzaamheden. Projectleider Hans Bakker van idverde: “In de buitenruimte voor het kinderdagverblijf hebben we verschillende speelhoeken gecreëerd, zodat elke leeftijdsgroep kan buitenspelen en bewegen. Er is een afgeschermde babyhoek waar baby’s comfortabel kunnen liggen en kruipen. Voor de wat oudere kinderen is er een zandwatertoestel, natuurbelevingszone en een wilgentunnel. Het schoolplein heeft een natuurlijk struinpad, verschillende klim- en kleutertoestellen, een zandbak en een technieklokaal waar buiten lessen kunnen worden gegeven. Beide pleinen krijgen dit najaar nog het gewenste groene karakter met beplanting.”

Wilgentunnel
Struinen door de wilgentunnel

Uitdagingen

Adjunct-directeur Uithof blikt terug: “Nieuwbouw kent altijd uitdagingen. We hebben ook best zorgen gehad over bepaalde zaken en de planning, maar opvallend soepel was de samenwerking met idverde. Een woord, een woord. Een daad, een daad. Ze maakten alles netjes op tijd klaar. Geen nawerk en alles klopte volgens offerte. Er is goed geluisterd naar onze wensen en constant meegedacht. We hebben dat echt anders meegemaakt met andere aannemers.” 

Partou prijst de snelheid en gespecialiseerde inbreng. “idverde is vrij last minute erbij gehaald, desondanks hebben ze snel gehandeld en onmisbare kennis ingebracht. De hoge mate van betrokkenheid was opvallend. De uitvoerder stond altijd klaar, schakelde meteen en dacht tijdens de uitvoering nog na over hoe zaken nóg beter konden. Scholenbouw is duidelijk meer dan alleen een mooi pand neerzetten. Een veilig, duurzaam en uitdagend buitenterrein vraagt ook nadrukkelijk aandacht. En dan is een kinderdagverblijftuin nog weer anders dan een schoolplein. Een speelplaatsspecialist in je bouwteam is onmisbaar gebleken.”


 

Cover S&A SB 2021Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021. 

De hele editie is hier te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe kan de bouwsector innovatiever werken vanaf de eerste fases om woningbouwambities te verwezenlijken?

29 jun om 08:54 uur
Nederland staat, net zoals veel andere Europese landen, voor een enorme woningbouwopgave. In de Nationale Woon- en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aeres Hogeschool – een grote stap voor groen onderwijs

15 jun om 13:21 uur
Een duurzame onderwijsomgeving begint bij het welzijn en de gezondheid van studenten en medewerkers. Voor BDG…
Lees verder »
descriptionArtikel

Beleef de inspiratiecampus van onderwijsinrichter Eromesmarko

14 jun om 09:31 uur
Op dinsdag 21 juni bezoek je gratis het seminar 'Circulair schoolontwerp en biobased materialen' in de Meshallen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Van Senzora-fabriek naar nieuwe, levendige buurt

14 jun om 08:34 uur
Het terrein van de voormalige Senzora fabriek, waar het Deventer familiebedrijf was- en reinigingsmiddelen…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘70% projecten had gewoon afgebouwd kunnen worden’

9 jun om 13:43 uur
Zestig tot zeventig procent van de projecten die in 2019 tijdens de eerste stikstofcrisis stilvielen, hadden…
Lees verder »
descriptionArtikel

Woonwijk De Plantage onderscheidt zich door regionale identiteit

8 jun om 08:00 uur
Aan de zuidkant van Geldermalsen is de Plantage volop in aanbouw. Ongeveer de helft van de in totaal 1.500…
Lees verder »
descriptionArtikel

Consortium De Pleinmakers wint ontwerpopdracht Berlijnplein

7 jun om 09:57 uur
De ontwerpcombinatie van bureau SLA, Inbo, Overtreders W, Woonpioniers en Boom Landscape heeft de tender voor het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uitdagingen klimaatverandering rode draad Brick Award 2022

6 jun om 08:00 uur
Elke twee jaar eert de Brick Award wereldwijd projecten die indruk maken met een innovatief ontwerp en…
Lees verder »