‘Een specialist voor je buitenspeelterrein is onmisbaar gebleken’

donderdag 18 november 2021

De aanplant is nog niet af, maar het is nu al een fijne plek waar kinderen kunnen spelen, bewegen en leren in het groen

Het is een veelgehoorde wens bij nieuwbouw van scholen: het buitenterrein moet een verlengstuk van het schoolgebouw worden. Reden voor veel bouwaannemers om de inrichting van het speelplein ook in hun aanbod mee te nemen. Bij het splinternieuwe Kindcentrum MMiXX in Leidschendam (een samenwerking tussen Pantha Rei en Partou) zijn ze maar wat blij dat ze begin 2021 alsnog een buitenspeelspecialist aanhaakten. “Een school bouwen is heel wat anders dan een veilige, duurzame én uitdagende speelplaats realiseren.”

“Een verademing”, zo noemt adjunct-directeur Paulien Uithof van Kindcentrum MMIXX (voorheen basisschool De Wegwijzer) het pas geopende kindcentrum. “Alles is fris, schoon en nieuw en de speelplaats is een verlengstuk van de school. De aanplant is nog niet af, maar het is nu al een fijne plek waar kinderen kunnen spelen, bewegen en leren in het groen.”

De voorbereidingen voor het speelplein begonnen in mei 2019. “Wat begon met projectgroepen waarin docenten, pedagogisch medewerkers, ouders en kinderen hun wensen konden uiten, mondde uit in een fors programma van eisen. Hierin stond alles wat school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang belangrijk vonden, met alle randvoorwaarden per leeftijdsgroep en extra wensen over materiaalkeuzes en aandachtspunten voor de veiligheid en speelwaarden”, vertelt Lian Kootstra, locatiemanager van kinderdagverblijf en BSO MMIXX (vanuit Partou).

“Een architectenbureau maakte een passend ontwerp met begroting voor een omheinde speelruimte voor het kinderdagverblijf en een plein voor school en BSO. Al snel bleek dat de offerte van de aannemer een enorm prijsverschil toonde met onze begroting. Bovendien week de werkomschrijving af van ons ontwerp. We zouden in het basisontwerp scherpe keuzes moeten gaan maken. Een tegenvaller.”

Speelplek verlengstuk van school
De speelplek als verlengstuk van de school

Alternatief

Toen Partou met haar vaste groenaannemer, idverde, sprak over het lastige keuzetraject, bood deze specialist in buitenspelen aan eens mee te kijken. Pim Lage Venterink, productmanager Spelen bij idverde, maakte een presentatieopzet op basis van het ontwerp, de werkomschrijving van de buitenruimte en voorgestelde alternatieven. “Ik wilde zo dicht mogelijk bij het originele ontwerp blijven, de zin en onzin van elkaar scheiden en daarmee de juiste keuzes maken voor het ontwerp. De focus lag op de diversiteit aan speelwaarden, ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen en de speeldruk.” 

Vandaaruit maakte idverde een voorstel voor een passende inrichting op basis van het ontwerp, gewenste uitstraling en materialen. “Uiteraard past alles binnen de geldende wet- en regelgeving”, zegt Roy van Hoogmoed, projectleider Spelen bij idverde en tevens SVS inspecteur: “Waarom het ons wel lukte binnen het budget te blijven en aan het ontwerp te voldoen? Tja, wij maken dagelijks speelterreinen en zetten onze kennis en ervaring vanuit andere projecten in. Een school doet dit eens in de vijftien jaar en kan niet alles weten. Het is onze taak scholen te begeleiden naar een optimaal plein. Goed luisteren en meedenken zijn hierbij essentieel.”

Uitvoering

De opdrachtgever was gecharmeerd van het alternatieve plan en gaf groen licht. Op 1 juni 2021 startte idverde met de werkzaamheden. Projectleider Hans Bakker van idverde: “In de buitenruimte voor het kinderdagverblijf hebben we verschillende speelhoeken gecreëerd, zodat elke leeftijdsgroep kan buitenspelen en bewegen. Er is een afgeschermde babyhoek waar baby’s comfortabel kunnen liggen en kruipen. Voor de wat oudere kinderen is er een zandwatertoestel, natuurbelevingszone en een wilgentunnel. Het schoolplein heeft een natuurlijk struinpad, verschillende klim- en kleutertoestellen, een zandbak en een technieklokaal waar buiten lessen kunnen worden gegeven. Beide pleinen krijgen dit najaar nog het gewenste groene karakter met beplanting.”

Wilgentunnel
Struinen door de wilgentunnel

Uitdagingen

Adjunct-directeur Uithof blikt terug: “Nieuwbouw kent altijd uitdagingen. We hebben ook best zorgen gehad over bepaalde zaken en de planning, maar opvallend soepel was de samenwerking met idverde. Een woord, een woord. Een daad, een daad. Ze maakten alles netjes op tijd klaar. Geen nawerk en alles klopte volgens offerte. Er is goed geluisterd naar onze wensen en constant meegedacht. We hebben dat echt anders meegemaakt met andere aannemers.” 

Partou prijst de snelheid en gespecialiseerde inbreng. “idverde is vrij last minute erbij gehaald, desondanks hebben ze snel gehandeld en onmisbare kennis ingebracht. De hoge mate van betrokkenheid was opvallend. De uitvoerder stond altijd klaar, schakelde meteen en dacht tijdens de uitvoering nog na over hoe zaken nóg beter konden. Scholenbouw is duidelijk meer dan alleen een mooi pand neerzetten. Een veilig, duurzaam en uitdagend buitenterrein vraagt ook nadrukkelijk aandacht. En dan is een kinderdagverblijftuin nog weer anders dan een schoolplein. Een speelplaatsspecialist in je bouwteam is onmisbaar gebleken.”


 

Cover S&A SB 2021Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021. 

De hele editie is hier te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Wat wordt de ultieme batterij in de gebouwde omgeving?

25 jan om 13:00 uur

De toekomst van onze fysieke leefomgeving zal op tal van manieren worden bepaald door de mogelijkheden die…

Lees verder »