Duurzaam tiny house op Tweede Wereldoorlog bunker in Leiden
Compact cluster
De bunker in het centrum van Leiden aan de Morsweg heeft muren tot wel drie meter dik en is grotendeel overgroeid met klimop. Froscen Architecten zet hier bovenop vier afzonderlijke tiny houses, ieder met een oppervlak van zo’n 38 m2 en alle benodigde faciliteiten. “Een compact cluster op een klein oppervlak,” aldus het bureau.
© Froscen Architecten
Ieder huisje heeft twee verdiepingen en een buitenterras. Op de eerste verdieping bevinden zich het woongedeelte en de keuken, met ruimte voor een eettafel en bank met opbergruimte. Op de tweede verdieping is ruimte voor een tweepersoonsbed, een zithoek, een ingebouwde kledingkast en de badkamer met douche en toilet.
Duurzaam concept
De constructie bestaat bijna volledig uit populierenhout van Thermowood, een contrast met het beton van het onderliggende gemeentelijke monument. De gevel heeft een houten ribbenstructuur tegen een zwarte achtergrond, waardoor deze van kleur lijkt te veranderen in het voorbijgaan.
© Froscen Architecten
Het FOON-concept is duurzaam van aard. Zo hebben de huisjes muren van ongeveer 30 cm dik voor een sterk isolerende functie en worden ze op natuurlijke wijze gekoeld door de koude lucht uit de bunker. In het ontwerp zijn verder o.a. meegenomen: de opvang van regenwater, een zonneboiler in de nok, led-verlichting, energieopwekking met zonnecellen, elektrisch koken en een droog toilet.
© Froscen Architecten
Het ontwerp van architect Simon George van Froscen Architecten is gemaakt naar aanleiding van een oproep aan architecten om een tiny house te visualiseren in de stad.

FOON is een tiny house bovenop een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. © Froscen Architecten
Reactie toevoegen