De waarde(ring) van natuurinclusief bouwen

woensdag 28 oktober 2020
timer 3 min
Wat is de waarde van natuurinclusief bouwen? Wat levert het op en wordt het wel op waarde geschat? Deze en meer vragen stonden centraal tijdens de Rondetafel Waarde(ring) van de netwerkbijeenkomst Natuurlijk 2020.

De netwerkbijeenkomst werd georganiseerd door Biind, in opdracht van Provincie Overijssel en Het Oversticht, vanuit het programma Natuur voor Elkaar. Matthijs Nijboer was namens Natuur & Milieu Overijssel de gespreksleider, Egbert Roozen (directeur VHG), Eva Stache (architect) en Femke Jochems (Vogelbescherming) schoven digitaal aan.

Groen als bouwmateriaal

Nijboer trapte af door het dilemma van natuurinclusief bouwen concreet te maken. Wie betaalt er voor het nestkastje? De vogel waardeert het nestkastje, maar betaalt geen huur. Wie draait er op voor de kosten? Het is misschien een wat flauw voorbeeld, maar in een notendop wel waarom natuurinclusief bouwen nog lang geen gemeengoed is. We zullen de waarde dus goed in kaart moeten brengen. “We proberen vaak om appels en peren tot moes te maken”, aldus Nijboer. “Ik heb het zelf erg gewaardeerd om onderscheid te maken. Tussen gebruikswaarden, toekomstwaarde en belevingswaarde.”


Nijboer introduceerde zijn tafelgasten aan de hand van een typerende quote, waarna elke spreker zijn of haar visie op het onderwerp gaf. Eva Stache is ervan overtuigd dat natuurinclusief bouwen de enige goede weg is: “Voor de TU Delft doe ik met een aantal anderen onderzoek naar groen als bouwmateriaal. Hoe moeten we vegetatie gebruiken om klimaatproblemen op te lossen? Onze bevindingen zijn oneindig interessant: door het uitbannen van natuur in bebouwde omgeving brengen we onszelf in gevaar. De oplossing is vegetatie, niks anders. Natuur is niet alleen nodig omdat het leuk is, maar om te kunnen overleven, net als eten.”

1 miljoen woningen

Een stevige boodschap. Als we op de huidige voet doorgaan staat het voortbestaan van de mens op het spel. Het was waar Egbert Roozen naar eigen zeggen buikpijn van krijgt: “De komende 10 jaar worden 1 miljoen huizen gebouwd. Ik heb aan de Wageningen Universiteit gevraagd wat deze versteningsopgave betekent voor de kwaliteit van de leefomgeving. In mijn eigen woonomgeving wordt niets gedaan aan natuurinclusief bouwen en klimaatadaptatie. Ik pleit ervoor om alles mee te nemen. We hebben alles klaarstaan, maar er is onvoldoende bewustzijn voor achterliggende opgaven. De kosten van herstel zal bij andere partijen komen te liggen die zich daar nu nog niet bewust van zijn. We moeten de slag maken naar biodiversiteit op dak, waterbuffering etc. We zijn er al lang klaar voor.”


Femke Jochems (Vogelbescherming): "Verstedelijking is een van de drukfactoren voor natuurinclusief bouwen, ondanks dat het voor zowel mens als dier waarde heeft. Dus het antwoord op de vraag wie er voor het vogelkastje betaalt ligt aan wanneer je de vraag stelt. Doe je dat aan de achterkant van proces, dan komt het inderdaad neer op dit soort platte vragen. Doe je dat meteen, dan hoort het vogelkastje bij het volledige plan. Hoe richten we de fysieke leefomgeving in zodat mens en dier en fijn kunnen leven?”

Lees verder op Biind

Het volledige verslag van het rondetafelgesprek is te vinden op kennisplatform Biind. Daar bespreken de tafelgenoten hoe natuurinclusief bouwen verankerd kan worden en hoe een gebiedsgerichte aanpak meer ruimte kan geven aan de natuur. Lees hier het verslag.


Het gesprek werd georganiseerd als opmars naar de congres Natuurlijk 2020. Neem alvast een kijkje of meld u aan voor dit evenement op 19 november.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De waarde(ring) van natuurinclusief bouwen

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »