De toekomstbestendigheid van gebouwen

dinsdag 20 oktober 2020
timer 5 min
Naast het hergebruiken van producten en het duurzaam omgaan met grondstoffen speelt ook vastgoed een belangrijke rol. Wonen Zuid (maatschappelijk ondernemer in vastgoed en onderhoud) heeft als een van zijn belangrijkste activiteiten het beheren en bouwen van woningen.

Ton Paffen (Manager Onderhoud & Renovatie bij Wonen Zuid) over de toekomstbestendigheid van gebouwen: ‘Als je vastgoed wilt onderhouden is het belangrijk om medewerking van de klant te hebben. In het verleden was het vanzelfsprekend dat de klant thuis was en dat er veel overlast kwam kijken tijdens de werkzaamheden. Tegenwoordig is de situatie anders en is de klant vaak overdag niet thuis, wat tevens de medewerking anders maakt. 

 

De klant betaalt de huur en verwacht dat het onderhoud van de woning direct goed is. Dit vraagt natuurlijk heel veel van de partijen en de producten waarmee zij het onderhoud uitvoeren. Het beton in deze woningen en woongebouwen wordt steeds ouder en is blootgesteld aan weersinvloeden. Daarom zien we nu een verandering van producten die we bijvoorbeeld aan de voorkant (diktekanten) van het beton toepassen. Werken aan onderhoud zonder te veel overlast te veroorzaken voor de huurder, daar zit nog steeds echt een uitdaging in,’ vertelt Ton Paffen.

Samenwerking met Triflex

Wonen Zuid werkt al sinds 1997 met Triflex. Paffen: ‘De firma was een pionier in de markt en heeft zich in de loop der jaren echt aan ons bewezen. Het zijn goede en duurzame producten met een lange levensduur en de juiste prijs-kwaliteit verhouding. Het product kan voor veel toepassingen gelden. Daarnaast ervaren wij de ondersteuning die door Triflex wordt gegeven als zeer positief. Als wij een vraag of probleem ondervinden, rijdt een deskundige adviseur direct naar het betreffende project toe. Ook stellen de Triflex-medewerkers zich neutraal op; ze zijn onpartijdig. Bij hun advies is kwaliteit de leidraad en wordt er ook rekening gehouden met de vraag vanuit de klant.’

Efficiënt te werk gaan 

‘Bij de start van een project wordt een kick-off meeting georganiseerd, waarbij alle disciplines aansluiten om een Programma van Wensen (PvW) en Programma van Eisen (PvE) op te stellen. Hierbij wordt er ook nog verschil gemaakt tussen ‘moeten’ (wet- en regelgeving, technisch noodzakelijk) en ‘willen’ (esthetische verfraaiingen). Hierbij wordt zo efficiënt mogelijk gewerkt aan de hand van checklijsten. Veelal worden renovatieprojecten in Bouwteamverband voorbereid. Door de uitvoerende partij en adviseurs vroeg in het traject mee te nemen worden faalkosten tot een minimum beperkt en kunnen doorlooptijden geminimaliseerd worden. Voor de uitvoering worden rentabiliteitsberekeningen gemaakt om te kijken of ingrepen rendabel zijn. Zo kun je verschillende scenario’s beoordelen en een goede keuze maken. Bij een jaren 50 woning kun je je bijvoorbeeld afvragen of dit nog wel rendabel is na zo veel jaar,’ legt Paffen uit. 

 

Ton Paffen: ‘Verduurzaming is niet iets wat je van de een op de andere dag kunt veranderen.’

 

Energiezuinige woningen

Verduurzaming van het bestaande woningbezit staat bij Wonen Zuid hoog in het vaandel. ‘Wel maken we bewuste keuzes,’ vertelt Paffen. ‘Zo verduurzamen wij liever 1.000 woningen van een F naar een B label, dan dat we 400 woningen naar A+ of zelfs NOM (nul op de meter) maken. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk klanten van ons in een duurzame en energiezuinige woning kunnen wonen. 

Zo dragen we samen niet alleen bij aan een goed milieu, maar zien wij een energiezuinige woning ook als middel om de woonlasten voor onze huurders betaalbaar te houden. Ook zetten we een energiecoach in om de huurders zo goed mogelijk te informeren, te ondersteunen en te adviseren over diverse zaken die te maken hebben met energiegebruik, duurzaamheid en de mogelijkheden tot besparing.’

Paffen vervolgt: ‘De verduurzaming van toegepaste materialen en verbruik is nog onderbelicht. Echter, wij zijn op dat gebied ook steeds meer stappen aan het zetten. Veelal worden deze veranderingen ingezet door de verschillende branches zelf. Denk hierbij aan recycling van materialen en het ‘opruimen’ van verfresten en afval tijdens de applicatie. Hier kan nog meer aandacht aan geschonken worden, met name aan het afdekken van werkplekken in plantsoenen en tuinen. 

Verduurzaming is niet iets wat je van de een op de andere dag kunt veranderen. Als we nieuwe woningen bouwen, bouwen we zoveel mogelijk energieneutrale woningen. Dit zijn woningen die bij een gemiddeld gebruik in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Dat kan omdat ze heel goed geïsoleerd zijn en er met energiezuinige installaties gewerkt is. Denk daarbij aan een warmtepomp, ventilatie met warmteterugwinning, een zonneboiler en elektrische radiatoren. Daarnaast leggen we zonnepanelen op daken en hebben de woningen geen gasaansluiting meer.’

 

Langetermijncontracten
‘We werken steeds meer met zogenaamde RGS-contracten. Waar in het verleden op basis van verf-/coatingadviezen aanbestedingen plaatsvonden, werken we nu meer met de applicateur samen. De verwerker geeft de garanties en de leverancier adviseert hen. Dit koppelen we aan langetermijncontracten van 10 tot 30 jaar, waardoor wij meer garanties hebben, minder financieel risico lopen en de applicateur meer zekerheid heeft voor opdrachten voor de lange termijn. Hierdoor ben je in controle en dat is het grootste spanningsveld. Door deze langetermijncontracten willen we die commitment naar ons toe te trekken, om er zeker van te zijn dat de applicateurs en leveranciers blijven,’ vertelt Paffen tot slot. 

 

Meer weten over duurzaam bouwen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50 of via info@triflex.nl.  We helpen u graag verder. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Aeres Hogeschool - duurzaamheid in de breedste zin van het woord

18 mei om 10:52 uur
Om goed na te kunnen denken en je optimaal te ontwikkelen is de omgeving van groot belang. Een duurzame…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 50% huizenbezitters wil verduurzamen, maar ziet geen mogelijkheden

18 mei om 00:01 uur
Hoewel 44 procent van de Nederlandse woningbezitters van plan is zijn woning in de komende twee jaar te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd

16 mei om 14:20 uur
Op 16 mei 2022 is op het congres Thuis in de Wijk de 'Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd'. De Catalogus…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam woongebouw met retentiedak in aanbouw in Den Bosch

16 mei om 13:58 uur
KAW-architecten bouwt op dit moment samen met Studio M10 aan een zeer duurzaam woongebouw van Den Bosch. Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

KAAN Architecten voltooit elegante halfhoge torens voor wooncomplex De Zalmhaven

16 mei om 10:00 uur
De Zalmhaven is een hoogwaardig wooncomplex, ontwikkeld door AM & Amvest, op een locatie naast de voormalige…
Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwd Arnhem Museum biedt panoramisch zicht op uiterwaardenlandschap

16 mei om 08:00 uur
Op 13 mei 2022 opende het vernieuwde gebouw van Museum Arnhem voor publiek. Benthem Crouwel Architects ontwierp de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis

11 mei om 09:15 uur
Woningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

The Green Mile: Stadhouderskade in Amsterdam wordt groene straat

10 mei om 14:10 uur
Een zestal initiatiefnemers, De Nederlandsche Bank, UNStudio, Hogeschool van Amsterdam, Heineken Company,…
Lees verder »