De duurzame trends van 2021 en 2022

maandag 21 februari 2022
Er zijn veel duurzame ontwikkelingen geweest in 2021 waar architecten mee hebben gewerkt. Denk hierbij aan transformatie, herbestemming en renovatie en daarin zijn allerlei bouwmethodes toegepast die op het gebied van duurzaamheid bevorderend zijn. Belangrijk is de combinatie tussen technische toepassingen en esthetica. Een kleine greep uit de duurzame oplossingen: houtbouw (voor een CO2 neutrale toekomst), circulair bouwen, klimaatadaptieve en luchtzuiverende toepassingen, zonnepanelen en groendaken waren belangrijke onderwerpen in 2021.

Trends 2022

De ontwikkelingen gaan zijn: meer houtbouw, benut van daken, transformeren van gebouwen maar ook ruimte maken voor gebouwen die aansluiten bij de behoeftes van verschillende deelgebieden. Daarnaast gaan groendaken, energiebesparende maatregelen, minimalisme en multifunctionele ruimtes belangrijke trends worden. Een mooi voorbeeld van multifunctionele ruimtes, is het Sluishuis in Amsterdam, waar wonen en recreatie op een bijzonder manier samenkomen. Hier hebben we als Triflex ook een belangrijke rol in gespeeld.

Triflex oplossingen voor de architecten wereld

Het is belangrijk om gebruik te maken van duurzame materialen en oplossingen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers van gebouwen en constructies. Als er duurzaam gebouwd of verbouwd wordt, dan wordt er rekening gehouden met de effecten hiervan op het milieu. Dit geldt zowel voor het ontwerpen van een gebouw of bouwwerk als voor het bouwen, verbouwen, renoveren of slopen ervan.

“Triflex biedt oplossingen voor een duurzame toekomst. Door deze oplossingen kunnen wij voor veel projecten op het gebied van duurzaamheid een bijdrage geven.” – Emy Kok, Architecten Adviseur Triflex B.V.

Goede voorbeelden van duurzame oplossingen zijn:

1. Verduurzamen met energetische renovatie en gele daken

Om gebouwen en constructies energiezuiniger te maken worden er in de bestaande bouw steeds meer energiebesparende maatregelen toegepast. Echter, dit betekent niet dat de bewoners concessies moeten doen omtrent comfort. Het levert juist mogelijk voordelen op, doordat er veel verbeterd kan worden op thermisch en akoestisch gebied.

Daarnaast worden ‘gele daken’ steeds belangrijker. Gele daken zijn daken waar duurzame energie opgewekt wordt. Duurzame energieopwekking betekent minder CO2-uitstoot, daarmee draag je bij aan een schonere lucht en het tegengaan van het broeikaseffect.

Duurzame daken

Rol Triflex

Triflex kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren door middel van het ophoog/isolatie systeem (Triflex BIS systeem). De uitkragende en doorgestorte betonnen vloeren kunnen aan de bovenzijde met Triflex geïsoleerd worden. Dit zorgt ervoor dat er geen temperatuurlek ontstaat ten opzichte van de andere aanvullende geïsoleerde onderdelen. Met ons concept waarbij isoleren mogelijk wordt gemaakt, kan er ook nog eens ruimschoots worden voldaan aan de gestelde energie-eisen. Wij adviseren architecten door mee te denken in het ontwerpproces van energetische maatregelen, waarmee wij vloeren kunnen isoleren en/of koudebruggen kunnen onderbreken.

Verder moeten energiedaken volledig waterdicht en in sommige gevallen wortelwerend zijn. Cruciale factoren zijn aansluitingen, hoeken, doorvoeren en andere vaak complexe detailleringen. De dakafdichtingssystemen van Triflex zijn ontwikkeld op basis van de vloeibare kunststofhars PMMA en bieden hier een goede oplossing voor.

2. Verduurzamen met houtbouw

Bouwen met hout is de oudste bouwmethode ter wereld en tot op heden nog steeds zeer innovatief. De komende jaren zal deze manier van bouwen ook in Nederland niet meer weg te denken zijn en bij steeds meer vastgoedontwikkelingen centraal gaan staan. Hout draagt bij aan het toekomstbestendig en energiezuinig maken van gebouwen en constructies én werkt mee aan een gezond leefklimaat. Naast duurzaamheid geeft hout een sfeervolle, warme en natuurlijke uitstraling.

Zonnepanelen

Rol Triflex

Triflex biedt duurzame afdichtingen voor diverse houten oppervlakken. Speciaal voor houten vlonders en dekken, biedt Triflex een coating die door een zorgvuldige opbouw van het systeem zijn slijtvastheid en antislip waarborgt. Doordat de vloeibare hars wordt ingestrooid maakt het slippen en gladheid vrijwel onmogelijk. Er is volop keuze uit diverse kleuren en korrelgroottes. Daarnaast levert Triflex levert een bijdrage aan het waterdicht bouwen van houten constructies. De producten hebben een zeer goede hechting op hout en kunnen daarmee gemakkelijk lastige details volledig waterdicht maken.

Benieuwd naar bijzondere projecten waar Triflex een rol heeft gespeeld? Bekijk hier meer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grootste kalkhennepgevel van Nederland voor gemeente Voorst

27 jun om 08:00 uur
Architectenbureau De Twee Snoeken heeft voor de gemeente Voorst een nieuw gemeentehuis ontworpen met een gevel die…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘70% projecten had gewoon afgebouwd kunnen worden’

9 jun om 13:43 uur
Zestig tot zeventig procent van de projecten die in 2019 tijdens de eerste stikstofcrisis stilvielen, hadden…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aanleg van groen, biodivers dak met waterberging op de Doelen voltooid

9 jun om 08:44 uur
Het dak van concert- en congresgebouw de Doelen is bedekt met 2.581m² groen. Dat is net zo groot als 10…
Lees verder »
descriptionArtikel

Rotterdam Rooftop Walk geopend

1 jun om 16:26 uur
Op Hemelvaartsdag is de Rotterdam Rooftop Walk feestelijk geopend voor bezoekers. Zij durfden de wandeling aan op…
Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Gevels & Daken 2022 is verschenen

27 mei om 08:00 uur
De tweede editie van Stedebouw & Architectuur in 2022 is verschenen. In deze editie staat de 'next-generation…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis

11 mei om 09:15 uur
Woningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Het mainstream onderwijs dient te worden aangepast’

11 mei om 08:55 uur
Op 21 juni organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Peter Eisenburger van Groene Morgen het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire gemeentewerf voorziet in energie wagenpark en gebouw

3 mei om 13:45 uur
De nieuwe circulaire gemeentewerf van Nieuwkoop - een ontwerp van ORGA-architect in de vorm van een reptiel - is…
Lees verder »