Circulaire stadsplanning verlaagt CO2-uitstoot en energiebehoefte

maandag 31 oktober 2022
Steden circulair inrichten in plaats van circulair, kan voor een verlaging van CO2-uitstoot (97 procent) en energiebehoefte (tot 75 procent) zorgen. Dat blijkt uit internationale scenarioberekeningen van ingenieursadviesbureau Sweco. Een circulaire stadsinrichting gaat uit van het delen van materialen, energie en mobiliteit volgens een optimaal systeem dat de eigendoms- en sectorgrenzen overstijgt. Denk aan restwarmte van datacenters, herbenutten van afval voor compost, autodelen of schoonwaterwinning uit de industrie.

Het nieuwe Urban Insight-rapport, ‘Circular City Transformation’, bevat verschillende berekeningen die inzicht geven in de toegevoegde waarde van circulaire stedenbouw. Zo kan de totale energiebehoefte van de circulaire stad in 2040 nog maar een kwart zijn van de huidige behoefte, mits de gestelde integrale samenwerking wordt aangegaan. Bijvoorbeeld door restwarmte bij lokale voedselproductie in een stad in te zetten voor het verwarmen van 13.000 vierkante meter aan woongebouwen. Of door het benutten van het restafval van de voedselproductie, waardoor een gemiddelde school kan worden voorzien van warmte en elektriciteit. Ook kan circulaire stadsinrichting duurzame mobiliteit (wandelen, fietsen en openbaar vervoer) dermate bevorderen, dat een huishouden van vier personen het autovervoer met 200 kilometer per maand kan verminderen. Dat resulteert in eenvijfde van het huidige autogebruik.

De openbare ruimte als facilitator van innovatie, economie en circulariteit

Het rapport beschrijft daarnaast hoe steden door circulaire stadsplanning koploper kunnen worden in de energie- en klimaattransitie. Aan de hand van acties en voorbeelden geeft de studie concrete handvatten met hoe verschillende systemen slim te combineren zijn. In het rapport zijn drie Nederlandse circulaire voorlopers uitgelicht: 

  • Landgoed Wickevoort in Cruquius, met ongeveer 1.000 duurzaam gebouwde woningen. Bewoners delen ruimte, faciliteiten, mobiliteits- en voedselproductievoorzieningen met elkaar. 
  • Urban Waterbuffer in Rotterdam, een systeem dat regenwater opvangt via groen in de openbare ruimte, dat ondergronds zuivert en opslaat voor later gebruik. 
  • Sweco RECLAIM (Recovery Long-term Asset Inventory Management): een prototype programma dat op basis van machine-learning voorspelt welke herbruikbare bouwmaterialen beschikbaar zijn en gaan komen in de komende 10 jaar.

“Steden staan vandaag de dag voor een dubbele uitdaging, namelijk het halen van klimaatdoelstellingen en tegelijkertijd het uitbreiden. Onze cijfers laten de voordelen zien van een circulaire stadsinrichting die voedsel, biogas en zonne-elektriciteit produceert met enorme energiewinst tot gevolg”, zegt Charlie Gullström, Research and Innovation Strategist bij Sweco in Zweden.

Download hier het rapport ‘Circular City Transformation’.
 

Beste mensen.
Bedankt voor dit mooie verhaal over circulaire stedenplanning. Er is in ieder geval een belangrijk punt dat ik mis: waar is de industrie in dit verhaal? Het zit vast ergens, en er staat op een aantal plaatsen wel iets over voedselindustrie en een stukje over een bedrijventerrein. Graag zou ik hierover verder met jullie willen nadenken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovaties in dakbedekking gebaat bij circulair ontwerp

30 jan om 07:30 uur

Door de groeiende aandacht voor de herkomst, levensduur en hergebruik van producten, verandert ook de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Collectiviteit, gezondheid en natuur centraal in Kerkebosch

17 jan om 17:00 uur

De recent ontwikkelde woonwijk Elix, gelegen in Zeist Kerkebosch, bestaat uit veertien duurzame en circulaire…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kantoorgebouw met publieke functies en iconische uitstraling

13 dec 2023

In Amersfoort wordt de Oude Rechtbank, gelegen aan het Stationsplein de komende jaren grootschalig…

Lees verder »