Circulaire stadsplanning verlaagt CO2-uitstoot en energiebehoefte

maandag 31 oktober 2022
Steden circulair inrichten in plaats van circulair, kan voor een verlaging van CO2-uitstoot (97 procent) en energiebehoefte (tot 75 procent) zorgen. Dat blijkt uit internationale scenarioberekeningen van ingenieursadviesbureau Sweco. Een circulaire stadsinrichting gaat uit van het delen van materialen, energie en mobiliteit volgens een optimaal systeem dat de eigendoms- en sectorgrenzen overstijgt. Denk aan restwarmte van datacenters, herbenutten van afval voor compost, autodelen of schoonwaterwinning uit de industrie.

Het nieuwe Urban Insight-rapport, ‘Circular City Transformation’, bevat verschillende berekeningen die inzicht geven in de toegevoegde waarde van circulaire stedenbouw. Zo kan de totale energiebehoefte van de circulaire stad in 2040 nog maar een kwart zijn van de huidige behoefte, mits de gestelde integrale samenwerking wordt aangegaan. Bijvoorbeeld door restwarmte bij lokale voedselproductie in een stad in te zetten voor het verwarmen van 13.000 vierkante meter aan woongebouwen. Of door het benutten van het restafval van de voedselproductie, waardoor een gemiddelde school kan worden voorzien van warmte en elektriciteit. Ook kan circulaire stadsinrichting duurzame mobiliteit (wandelen, fietsen en openbaar vervoer) dermate bevorderen, dat een huishouden van vier personen het autovervoer met 200 kilometer per maand kan verminderen. Dat resulteert in eenvijfde van het huidige autogebruik.

De openbare ruimte als facilitator van innovatie, economie en circulariteit

Het rapport beschrijft daarnaast hoe steden door circulaire stadsplanning koploper kunnen worden in de energie- en klimaattransitie. Aan de hand van acties en voorbeelden geeft de studie concrete handvatten met hoe verschillende systemen slim te combineren zijn. In het rapport zijn drie Nederlandse circulaire voorlopers uitgelicht: 

  • Landgoed Wickevoort in Cruquius, met ongeveer 1.000 duurzaam gebouwde woningen. Bewoners delen ruimte, faciliteiten, mobiliteits- en voedselproductievoorzieningen met elkaar. 
  • Urban Waterbuffer in Rotterdam, een systeem dat regenwater opvangt via groen in de openbare ruimte, dat ondergronds zuivert en opslaat voor later gebruik. 
  • Sweco RECLAIM (Recovery Long-term Asset Inventory Management): een prototype programma dat op basis van machine-learning voorspelt welke herbruikbare bouwmaterialen beschikbaar zijn en gaan komen in de komende 10 jaar.

“Steden staan vandaag de dag voor een dubbele uitdaging, namelijk het halen van klimaatdoelstellingen en tegelijkertijd het uitbreiden. Onze cijfers laten de voordelen zien van een circulaire stadsinrichting die voedsel, biogas en zonne-elektriciteit produceert met enorme energiewinst tot gevolg”, zegt Charlie Gullström, Research and Innovation Strategist bij Sweco in Zweden.

Download hier het rapport ‘Circular City Transformation’.
 

Beste mensen.
Bedankt voor dit mooie verhaal over circulaire stedenplanning. Er is in ieder geval een belangrijk punt dat ik mis: waar is de industrie in dit verhaal? Het zit vast ergens, en er staat op een aantal plaatsen wel iets over voedselindustrie en een stukje over een bedrijventerrein. Graag zou ik hierover verder met jullie willen nadenken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minister Hugo de Jonge (rechts) met Biense Dijkstra bij de nieuwe houten woning op het terrein van Dijkstra Draisma in Dokkum. Fotograaf: IMAZZO.
descriptionArtikel

'Geweldige kans om woningbouw te versnellen op duurzame manier'

1 feb om 10:03 uur
Stikstofneutraal bouwen dankzij biobased isolatiematerialen die regionaal zijn verbouwd. Minister Hugo de Jonge…
Lees verder »

Maximale NPC-score voor flexibele ecotegels van PHOMI

24 jan om 08:47 uur
Als je nog nooit van Modified Clay Materials (MCM) hebt gehoord, zet je dan schrap. Het ecologische materiaal van…
Lees verder »
Het ontwerp van de winnaar in de categorie 'Buildings & Neighjbourhoods'. Een transformatie van een voormalig industrieterrein in Maastricht. © TUDelft/Alex Kirchstein
descriptionArtikel

Vier oplossingen voor meer circulariteit in en rond steden

5 jan om 09:00 uurtimer2 min
Ongebruikte ruimtes bij het spoor in Londen inzetten als voedselhubs, textielproductieketens weer helemaal in…
Lees verder »
De genomineerden voor de BouwBeurs Awards 2023. Foto: Jaarbeurs.
descriptionArtikel

Nominaties BouwBeurs Awards in lijn met trends bouwsector voor 2023

2 jan om 10:56 uurtimer3 min
De negen kanshebbers op de BouwBeurs Awards 2023 zijn bekend gemaakt. De jury ziet in de inzendingen veel aandacht…
Lees verder »
Het door VenhoevenCS architecture+urbanism ontworpen sportcomplex op de Erasmus Universiteit Rotterdam (www.venhoevencs.nl). Foto: Ossip van Duivenbode
descriptionArtikel

Energieneutraal sportcomplex met circulair geoogst bouwmateriaal op Erasmus Universiteit

27 dec 2022 timer2 min
Met metalen panelen uit Zeist en houten vloerdelen uit Eindhoven geeft het nieuwe energieneutrale sportcomplex op…
Lees verder »
Zo kan het gebied rond de Merwedehaven er over vijftien jaar uitzien. Gemeente Rotterdam.
descriptionArtikel

Minder ruimte voor auto in vernieuwende stadswijk Rotterdam

23 dec 2022 timer3 min
Met de bouw van 2500 woningen in de Merwedehaven wil de gemeente Rotterdam het gebied transformeren tot een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Thomas Rau ontvangt ULI Germany Urban Innovation Award

11 nov 2022
Architect Thomas Rau, bekend van ontwerpen waarin circulariteit de boventoon voeren, ontving op 10 november 2022…
Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste in CLT uitgevoerde zorggebouw van Nederland verrijst in Rotterdam

9 nov 2022 timer2 min
Aan de Grote Kreek in Rotterdam komt het eerste volledig in CLT uitgevoerde zorggebouw van Nederland te staan. "…
Lees verder »