Bodemenergie is derde DE-techniek in Nederland
WKO’s in met name de stedelijke gebieden groeit nu al sterk. De bodem wordt dan ook essentieel voor opwekking en opslag van energie om nationale en internationale doelen te bereiken. Op dit moment heeft bodemenergie een aandeel van ongeveer 30% in alle duurzame thermische energie. De totale inzet van duurzame warmte en koude kan en moet echter fors omhoog om de genoemde overheidsdoelstelling te behalen. Duidelijk is dat de bodem essentieel wordt als het gaat om opwekking en opslag van energie om nationale en internationale doelen te bereiken.
Nummer drie
Na windenergie en biomassa is bodemenergie, met een besparing van 142 kton CO2 op jaarbasis, momenteel nummer drie als het gaat om de CO2-emissiereductie. Het ruimtebeslag in Nederland biedt voldoende kansen om bodemenergiesystemen in de gebouwde omgeving verder te ontwikkelen. Een belangrijke stap is de invoering van de AMvB bodem-energie per 1 juli 2013.
SDE+
Toename van bodemenergie heet baat bij het EU stimuleringsbeleid. In zijn brief van 10 december aan de Tweede Kamer meldt minister Kamp van Economische Zaken dat er in 2013, 3 miljard Euro beschikbaar is voor steun van de productie van duurzame energie in de regeling SDE+. In 2012 was het budget 1,7 miljard. Een forse verhoging is ook nodig want het doel van Nederland voor 2020 is verhoogd van 14 naar 16 procent eindverbruik. De vastgelegde miljarden zullen niet in 2013 worden uitgegeven maar over een periode van 15 jaren omdat de steun gegeven wordt voor daadwerkelijk geproduceerde energie. Exploitanten krijgen subsidie gedurende een looptijd van 12 tot 15 jaren.
Minister blij met groene warmte
Kamp is blij met de introductie van groene warmte in SDE+: ‘De SDE+ heeft laten zien dat het potentieel voor duurzame energie breder is dan alleen elektriciteit. Waar voorheen de nadruk lag op stimulering van elektriciteit kreeg in 2011 groen gas een grotere rol. In 2012 is hernieuwbare warmte opgenomen in de SDE+ en ook hiervoor bleek veel animo te zijn. De komende jaren wil ik dan ook al deze energie vormen blijven benutten en laten concurreren binnen de SDE+.’.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Reactie toevoegen