Ook het onderwijs zal een duurzaam steentje moeten bijdragen aan de doelstellingen van de klimaatakkoorden. Verder speelt op dit terrein ook een gezonde onderwijsomgeving een hoofdrol. Jurriaan van Stigt van LEVS architecten, een van de sprekers tijdens het Duurzame en Gezonde Scholen Congres, weet er alles van.
Biobased scholenbouw: klimaatdoelen en gezond binnenklimaat
LEVS architecten is expert op het gebied van carbon-based design. Dat houdt in dat zij op basis van de mogelijke CO2-opslag en -uitstoot gebouwen ontwerpen die niet alleen mooi zijn en slim in elkaar zitten, maar die ook helpen om onze klimaatdoelen te halen. En dat geldt ook voor het ontwerpen van schoolgebouwen, waarbij de CO2-uitstoot binnen de grenzen van het CO2-budget blijft dat nodig is om de klimaatdoelen van Parijs te halen (Paris Proof).
- CO2-budget
De CO2-concentratie in de atmosfeer bepaalt in welke mate warmte wordt vastgehouden en de aarde opwarmt. Om ernstige klimaatverandering te voorkomen, is het dus nodig om te kijken naar die CO2-concentratie. Als we de wereldwijde opwarming van de aarde onder de 1,5 graad willen houden, is er een maximale hoeveelheid CO2 die we nog aan de atmosfeer kunnen toevoegen. Deze resterende toe te voegen hoeveelheid CO2 vormt ons CO2-budget.
Jurriaan van Stigt, een van de oprichters en partner van LEVS architecten uit Amsterdam, is expert op dit gebied en vertelt hier meer over tijdens het Duurzame en Gezonde Scholen Congres op woensdag 13 november (Apeldoorn). De centrale vraag die hij daar beantwoordt: wat zijn de mogelijkheden en voordelen van Paris Proof bouwen, juist in de scholenbouw? Volgens Van Stigt kun je in schoolgebouwen met natuurlijke, biobased materialen en met minder installaties een gezonder en prettiger binnenklimaat realiseren. Twee vliegen in één klap dus.
Al jaren zet Van Stigt zich er met LEVS voor in om gebouwen zuiniger, groener en circulairder te maken. Dat resulteerde al in verschillende duurzame en prijswinnende projecten. Recent publiceerde LEVS Carbon-based Design, over CO2-gestuurd ontwerpen, en de Carbon Cost Tracker, een parametrische toetshulp voor de vroege ontwerpfase. Beide zijn voor hem een logische voortzetting van een traditie van duurzaam innoveren binnen het bureau.
Meer info: Duurzame en Gezonde Scholen Congres (13 november, Omnisport, Apeldoorn).
Lees ook:
Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat
Foto: Jurriaan van Stigt (beeld: Willem de Kam)
Ontvang wekelijks al het nieuws van Stedebouw & Architectuur panklaar in je mailbox en schrijf je in voor onze Nieuwsbrief.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec om 07:30 uurMet de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec om 07:30 uurIn het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov om 07:30 uurHet is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Demontabele houten clubhuismodules voor sportverenigingen
26 nov om 07:30 uurVoor onderwijsvastgoed is er in de media volop aandacht, maar een ander type maatschappelijk vastgoed komt er…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Themanummer Scholenbouw: inclusief, adaptief en monumentaal
13 nov om 07:30 uurOns nieuwe themanummer Scholenbouw is uit! Met de Architect van het Jaar (De Zwarte Hond: coverstory met Bart…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Reactie toevoegen