Bijzondere buitenruimtes die de beleving van de werkplek verhogen

woensdag 28 oktober 2020
timer 4 min
Kantoorpanden zijn meer dan gebouwen. Het terrein direct rond de panden bijvoorbeeld, de buitenruimte, telt ook mee. Daar liggen kansen de panden nog aantrekkelijker te maken voor huurders, voor de mensen die er werken en voor de bezoekers.

Flight Forum Eindhoven – aangenaam verblijfsklimaat

Het vergroenen van de openbare ruimte en het maken van fijne verblijfsplekken en logische routes zijn onderwerpen waarop Flight Forum wil verbeteren. Het herinrichten van de openbare ruimte op het kantorencluster is dan ook een belangrijk onderdeel van deze transitie. Het business park Flight Forum in Eindhoven wordt de komende jaren onder handen genomen en de openbare ruimte gaat op de schop. In een intensief proces met gebruikers en eigenaren kwam landschapsarchitectenbureau Verhoeven | de Ruijter tot een plan waarbij de bebouwing van het business park als een raamwerk dient.


De ontsluiting en toegankelijkheid van het terrein wordt behouden, maar binnen het raamwerk wordt het straatbeeld vergroend en worden er verblijfsruimtes gecreëerd. Studio REDD is gevraagd om de plannen voor de groene buitenruimte nader uit te werken en gereed te maken voor realisatie. Zij kozen voor de Palladio steen uit het Metten programma omdat de warmgrijze kleurschakering van de steen een referentie is naar de omliggende zand- en heidelandschappen. Deze zorgt - samen met de vergroening - voor een verblijfskwaliteit verhoging in het kantorencluster.

Kantorenpark Arena Hilversum - werken in ambiance

Het park herbergt meerdere bekende namen, huurders voor wie een aantrekkelijke, representatieve omgeving belangrijk is. Het wereldwijde sportkledingmerk Nike heeft er zijn Europese hoofdkantoor. Een aantal jaren na de bouw voldeed de buitenruimte niet meer aan de eisen. De eigenaren vroegen het ontwerpbureau Donders & van der Heiden, om een voorstel voor een complete vernieuwing.


Donders & van der Heiden kozen vanwege het intensieve gebruik van de buitenruimte voor La Linia® stenen. Zij wilden een totaalbeeld creëren dat minstens 20 jaar overeind blijft. La Linia® blijft duurzaam fris en schoon, ook de stenen in lichte kleuren, mede dankzij hun beschermende CleanTop® technologie. De keuze voor dit materiaal had ook nog een andere specifieke reden. Er staan panden in verschillende bouwstijlen, met roodbruine, natuurstenen gevels, met roestbruine gevelbekleding en koperbeplating. Het is een bont geheel. De La Linia® Zandbeige stenen brengen eenheid en een warme uitstraling en doordat ze net iets groter zijn dan klinkers, hebben ze een meer luxe aanzien.

Houthavens Amsterdam – een buitenruimte die past bij de kwaliteit van de gebouwen en van de huurders

Aan de Danzigerkade, tussen de Nieuwe Houthaven en de Minervahaven is een levendige, unieke campus ontstaan, het vervoer en de opslag van hout wat hier per schip werd aangevoerd in de 19e eeuw heeft plaats gemaakt voor stijlvol vormgegeven kantoor- en hotelpanden. De eigenaar en opdrachtgever van het huidige terrein is de ontwikkelende belegger Heren2. Zij zag jaren geleden al kansen in de Houthavens, aan de zuidelijke IJ-oever, net ten westen van het centrum, binnen de ring. Zij sloopten de loodsen, saneerden de grond en zetten er gebouwen neer die aantrekkelijk zijn voor veeleisende huurders. Zij wilden een buitenruimte waar mensen het prettig vinden om rond te lopen en te ontspannen, die er aantrekkelijk uitziet, ook vanuit de etages van de gebouwen en die past bij de kwaliteit van de gebouwen en van de huurders.


Het Haagse ontwerpbureau Sant en Co tekende uiteindelijk voor het ontwerp van deze buitenruimte. Begin 2019 is de kop van de Danzigerkade op de voormalige Houthavens opgeleverd waar 12.000 m2 aan stenen uit de La Linia® en de Boulevard® serie in amper 12 maanden tijd zijn verwerkt in een zeker niet alledaags patroon wat geïnspireerd is op parket en de link legt naar het hout wat hier ooit aan land kwam.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Bijzondere buitenruimtes die de beleving van de werkplek verhogen

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »