Basisschool Theresia in Eindhoven uitgebreid en getransformeerd

dinsdag 22 januari 2013
timer 5 min
In het hart van de jaren ’30 woonwijk Het Ven in Eindhoven is basisschool Theresia uitgebreid en getransformeerd tot een volwaardig spilcentrum. Naar het ontwerp van Vissers & Roelands architecten is het oorspronkelijke karakteristieke pand gerenoveerd en is nieuwbouw gerealiseerd die naadloos aansluit bij de bestaande bouwstijl.

Het complex biedt ruimte aan een basisschool, kinderdagopvang, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Met het huisvesten van dit educatieve programma onder één dak wordt gestreefd naar een optimale doorgaande ontwikkelingslijn voor het kind.

De historische context, beeldbepalende karakteristieken en de afmetingen van de nieuwbouw, zijn voor het architectenbureau de aanleiding geweest voor het kiezen van een historiserende bouwstijl voor het nieuwe gedeelte.Met de sloop van de aanbouw uit de jaren ’50 en de aankoop van een stuk parochietuin, heeft het architectenbureau een tweede plein weten te creëren en ontstond de mogelijkheid om een compact bouwvolume te maken.
 
Basisschool Theresia beschikt over 12 zeer ruime en lichte leslokalen, die zijn opgezet in een heldere basis stramienmaat. Flexibiliteit in de toekomst is gewaarborgd, aangezien elke ruimte voor elke functie kan worden gebruikt. Er is een peuterspeelzaal en kinderdagverblijf met slaapruimten van beiden ca. 150 m² en een buitenschoolse opvang van ca. 140 m². Daarnaast is het spilcentrum voorzien van een speelzaal van ca. 65 m², een multifunctionele ruimte inclusief podium van ca. 100 m² en diverse ondersteunende ruimten zoals kantoren, spreekkamers, personeelsruimten, flexplekken, toiletten en voldoende bergruimte.
 
Het metselwerk is opgebouwd uit een plint van rode baksteen en een gevel van gemêleerde gele baksteen. Daarbij ligt de plint licht naar voren ten opzichte van de gevel. Het sterk vervuilde bestaande metselwerk is gereinigd door middel van softstralen. Voor de nieuwbouw zijn bijpassende bakstenen en voegwerk gekozen en is de gevel in hetzelfde kruisverband opgetrokken. De kleine gevelopeningen in de kopgevels zijn voorzien van een gele rollaag, boven een grote gevelopening liggen beton lateien en de gemetselde raamdorpels zijn uitgevoerd in rode baksteen.
 
Het bestaande pand is opgetrokken in traveeën van 7,5 meter, de basismaat voor de leslokalen. De plattegrond bestaat uit een brede verkeersruimte met leslokalen enerzijds en ondersteunende functies anderzijds. De basismaat voor leslokalen is in de nieuwbouw verruimd naar 8,0 meter. Vanwege de gunstige oost-west oriëntatie is ervoor gekozen om aan beide zijden van de verkeersruimte leslokalen te plaatsen en facilitaire ruimten te integreren met de hoofdfunctie. Zodoende is de kinderdagopvang voorzien van slaapvertrekken en sanitaire voorzieningen en de peuterspeelzaal van kantoren en sanitaire voorzieningen. De multifunctionele ruimte ligt onder de kap en is met een verdiepingshoogte van ruim vijf meter uitermate geschikt voor grotere bijeenkomsten, zoals een eindejaarsmusical en kerstvieringen. De diverse type ruimten zijn herkenbaar door de kleurstelling en materialisering van de vloeren.
 

Frisse scholen

Spilcentrum ’t Ven is ontworpen op basis van het concept frisse scholen, uitgangspunt voor deze classificatie is het door Senter Novem opgestelde Programma van Eisen Frisse Scholen, september 2010. Het concept stimuleert scholen om minder energie te verbruiken en het binnenmilieu te verbeteren door middel van hoogwaardige isolatie en voldoende ventilatie. Het vooraf gestelde ambitieniveau voor Spilcentrum ’t Ven is minimaal klasse B (goed) en indien mogelijk klasse A (zeer goed).
Om het gewenste ambitieniveau te halen is het bestaande gebouw voorzien van volledig nieuwe installaties. Het spilcentrum beschikt over gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Het rendement van de warmteterugwinning is minimaal 75%, waarbij de toe- en afvoerlucht 100% is gescheiden. De gebalanceerde ventilatie is CO2 gestuurd per lokaal en bij sterke schommelingen in bezettingsgraad kunnen de leslokalen een extra boost van 20% meer verse lucht krijgen. De leslokalen beschikken over een grote verdiepingshoogte (3,0 - 5,0 meter), waardoor in de ruime en lichte leslokalen langer een goede luchtkwaliteit gegarandeerd wordt.
 
Het totaalconcept van Spilcentrum ’t Ven zorgt voor een optimaal binnenklimaat voor zowel de nieuwbouw als het gerenoveerde pand. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van de leerlingen en onderwijzend personeel en op hun leerprestaties en functioneren.
 

Buitenruimte

In het ontwerp van de buitenruimte is rekening gehouden met de verschillende gebruiksgroepen van het schoolplein. Voor iedere leeftijdsgroep is een apart deel van het schoolplein gereserveerd. De inrichting van deze groepen is zodanig gemaakt dat veiligheid en spelplezier optimaal zijn. Zo is er gekozen voor hoogwaardig kunstgras met val-dempende ondergrond onder de speeltoestellen en houtsnippers voor de overige onverharde speelhoeken. Deze materialen zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Daarnaast zijn het duurzame oplossingen op plaatsen waar de gebruiksintensiteit het hoogst is.
 
De geplaatste speeltoestellen zijn vervaardigd in hout en afgestemd op de verschillende leeftijdsgroepen zodat er voor ieder kind voldoende uitdaging is op het schoolplein. Behalve speeltoestellen zijn er tevens een zandbak, doolhof van ligusterhaag en vertelhoek met zitstammen gerealiseerd. Ligusterhagen, rondhout en klinkerbestrating markeren de verschillende thema’s.
 
Naast de twee bestaande omvangrijk paardenkastanjes (Aesculus Hippocastanum) op het voorplein, zijn twee nieuwe, jonge amberbomen (Liquidambar Styraciflua) op het tweede plein geplant. Een haag van heesters langs een verzinkt stalen hekwerk scheidt het speelplein van de Zeelsterstraat. Het gebruik van natuurlijke materialen zorgt samen met de rijke beplanting voor een natuurlijke en vriendelijke uitstraling.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Basisschool Theresia in Eindhoven uitgebreid en getransformeerd

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘De omwenteling naar een nieuw tijdperk’

26 apr om 07:30 uur

Op 14, 15 en 16 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch dé vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »