Baksteen verwijst naar industrieel verleden

dinsdag 10 mei 2022

Fotografie: Hagemeister / Florian Selig

"Architectuur zonder opgeblazen ego", zo omschrijft architect Christian Schmidt de DB Tower en The Brick in het Europaviertel in Frankfurt. De twee stedelijke bouwblokken werden gerealiseerd op de grootste transformatielocatie in de Metropoolregio Rijn-Main. Projectsorteringen van Hagemeister zorgen voor de inpassing van de kantoorpanden in het stedenbouwkundige masterplan van Albert Speer en zetten individuele accenten.

Het langgerekte Europaviertel in Frankfurt is de laatste grote binnenstedelijke transformatielocatie in de Rijn-Main-metropool. Op basis van een masterplan van AS + P (Albert Speer + Partner GmbH), wordt in het Europaviertel sinds 2005 gebouwd aan een nieuwe wijk. Op de plek van het voormalige goederenstation van Frankfurt verrijzen woningen voor circa 10.000 mensen, kantoren (ca. 30.000 werkplekken), hotels, flats, winkels, onderwijs- en vrijetijdsvoorzieningen en parken. Een ondergrondse metroaansluiting met de binnenstad staat voor 2025 gepland.

Het masterplan van Speer gaat uit van bouwblokken langs een representatieve as, vormgegeven als een groene, stadse boulevard met op markante punten gebouwde accenten van 60 meter hoog. Binnen dit stramien verrezen tussen 2018 en 2021 de DB Tower – het nieuwe kantoor van de Deutsche Bahn – en kantoorpand The Brick.

DB Tower und Brick
Fotografie: Hagemeister / Florian Selig

The Brick en de DB Tower werden door het bureau ontworpen als twee verwante stedelijke bouwblokken die zich voegen binnen het masterplan van Speer en tegelijkertijd een eigen signatuur hebben. Die eigen signatuur danken de DB Tower en The Brick onder meer aan het prijsvraagwinnende gevelconcept voor beide gebouwen van Aldinger Architekten uit Stuttgart. Hoofdvorm en grondplan van DB Tower en The Brick lagen vast. Voor de gevels gold: de dialoog zoeken met de omliggende bouwblokken en tegelijkertijd een presentie als zelfstandig volume. 

"De gevels verwijzen naar de geschiedenis van het Europaviertel", aldus Schmidt. De historische referentie waar het gevelconcept van Aldinger Architekten op aanknoopt: industriële baksteenarchitectuur uit de jaren twintig van de vorige eeuw, met sculpturale gevels en grote raampartijen. 

DB Tower und Brick
Fotografie: Hagemeister / Florian Selig

Die referentie is herkenbaar in de gevels van "The Brick". De gevels zijn gevat in een dubbelhoog raster van gemetselde banden, op de verdiepingen voorzien van een terugliggend kruis van penanten. Het metselwerk is uitgevoerd in steenstrips, in een donkere, roodbruine projectsortering van Hagemeister met sterke kolenbrandaccenten. 

De gevel van de DB Tower werd voorzien van steenstrips in prefab betonelementen. Op een dubbelhoge plint heeft de 60 meter hoge toren 14 kantoorverdiepingen met een repeterend patroon van vensters gevat in ranke gemetselde penanten met diepe, geprofileerde neggen. Christian Schmidt: "Dat resulteert in een sterk raster, met in elk raamelement een verspringende profilering in donkergrijs aluminium." 

In de DB Tower werd een donkerrode projectsortering van Hagemeister toegepast, eveneens met stevige kolenbrandaccenten. Christian Schmidt: "Voor ons is baksteen een symbool van nuchterheid, duurzaamheid en warmte. High-tech is onontbeerlijk, maar uiteindelijk is een echt bouwmateriaal de interface tussen gebruiker en gebouwschil. De sorteringen van Hagemeister bezitten een unieke textuur, en baksteen is een duurzaam materiaal dat sierlijk veroudert." 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis

11 mei om 09:15 uur
Woningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

4 mei om 11:26 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »

UNIQ SB-O1S ook in satijn zwart

15 apr om 14:19 uur
Zwart is een kleur die steeds meer wordt gezien in moderne bouwprojecten. In veel van die projecten worden ook…
Lees verder »

UNIQ profielen zijn perfect voor hoogbouw met hoge windlast

15 apr om 14:18 uur
Grondoppervlak in Nederland is schaarser aan het worden. Er is dan ook een sterke groei in gestapelde bouw en er…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een iconisch gebouw, in esthetisch én duurzaam opzicht

8 apr om 08:00 uur
Vlak voor de Duitse grens, nog net in Nederland, vlak bij de Maas aan de A67, is het eerste grote gebouw aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Tic-Tac-Toe wint selectieprocedure voor tender Zuidas

16 mrt om 10:08 uur
De Amsterdamse Zuidas transformeert de komende jaren van kantoorlocatie naar een levendige wijk met werken en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Woontoren Flores op Floriade-terrein opgeleverd

14 feb om 08:00 uur
De ontwikkelcombinatie Amvest – Dura Vermeer heeft onlangs de woontoren Flores op het Floriade-terrein in Almere…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grootste 3D-beton printproject ter wereld van start

20 jan om 09:00 uur
Een wereldprimeur voor Kokon Architectuur & Stedenbouw, Helder Vastgoed en Bruil: deze maand wordt gestart met…
Lees verder »