Baksteen verwijst naar industrieel verleden

dinsdag 10 mei 2022

Fotografie: Hagemeister / Florian Selig

"Architectuur zonder opgeblazen ego", zo omschrijft architect Christian Schmidt de DB Tower en The Brick in het Europaviertel in Frankfurt. De twee stedelijke bouwblokken werden gerealiseerd op de grootste transformatielocatie in de Metropoolregio Rijn-Main. Projectsorteringen van Hagemeister zorgen voor de inpassing van de kantoorpanden in het stedenbouwkundige masterplan van Albert Speer en zetten individuele accenten.

Het langgerekte Europaviertel in Frankfurt is de laatste grote binnenstedelijke transformatielocatie in de Rijn-Main-metropool. Op basis van een masterplan van AS + P (Albert Speer + Partner GmbH), wordt in het Europaviertel sinds 2005 gebouwd aan een nieuwe wijk. Op de plek van het voormalige goederenstation van Frankfurt verrijzen woningen voor circa 10.000 mensen, kantoren (ca. 30.000 werkplekken), hotels, flats, winkels, onderwijs- en vrijetijdsvoorzieningen en parken. Een ondergrondse metroaansluiting met de binnenstad staat voor 2025 gepland.

Het masterplan van Speer gaat uit van bouwblokken langs een representatieve as, vormgegeven als een groene, stadse boulevard met op markante punten gebouwde accenten van 60 meter hoog. Binnen dit stramien verrezen tussen 2018 en 2021 de DB Tower – het nieuwe kantoor van de Deutsche Bahn – en kantoorpand The Brick.

DB Tower und Brick
Fotografie: Hagemeister / Florian Selig

The Brick en de DB Tower werden door het bureau ontworpen als twee verwante stedelijke bouwblokken die zich voegen binnen het masterplan van Speer en tegelijkertijd een eigen signatuur hebben. Die eigen signatuur danken de DB Tower en The Brick onder meer aan het prijsvraagwinnende gevelconcept voor beide gebouwen van Aldinger Architekten uit Stuttgart. Hoofdvorm en grondplan van DB Tower en The Brick lagen vast. Voor de gevels gold: de dialoog zoeken met de omliggende bouwblokken en tegelijkertijd een presentie als zelfstandig volume. 

"De gevels verwijzen naar de geschiedenis van het Europaviertel", aldus Schmidt. De historische referentie waar het gevelconcept van Aldinger Architekten op aanknoopt: industriële baksteenarchitectuur uit de jaren twintig van de vorige eeuw, met sculpturale gevels en grote raampartijen. 

DB Tower und Brick
Fotografie: Hagemeister / Florian Selig

Die referentie is herkenbaar in de gevels van "The Brick". De gevels zijn gevat in een dubbelhoog raster van gemetselde banden, op de verdiepingen voorzien van een terugliggend kruis van penanten. Het metselwerk is uitgevoerd in steenstrips, in een donkere, roodbruine projectsortering van Hagemeister met sterke kolenbrandaccenten. 

De gevel van de DB Tower werd voorzien van steenstrips in prefab betonelementen. Op een dubbelhoge plint heeft de 60 meter hoge toren 14 kantoorverdiepingen met een repeterend patroon van vensters gevat in ranke gemetselde penanten met diepe, geprofileerde neggen. Christian Schmidt: "Dat resulteert in een sterk raster, met in elk raamelement een verspringende profilering in donkergrijs aluminium." 

In de DB Tower werd een donkerrode projectsortering van Hagemeister toegepast, eveneens met stevige kolenbrandaccenten. Christian Schmidt: "Voor ons is baksteen een symbool van nuchterheid, duurzaamheid en warmte. High-tech is onontbeerlijk, maar uiteindelijk is een echt bouwmateriaal de interface tussen gebruiker en gebouwschil. De sorteringen van Hagemeister bezitten een unieke textuur, en baksteen is een duurzaam materiaal dat sierlijk veroudert." 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Transparantie ten top bij innovatiecentrum Spartherm

15 nov om 15:02 uur
Kachelfabrikant Spartherm heeft een nieuw innovatiecentrum in Melle, een plaatsje in de buurt van Hannover. Het…
Lees verder »
LEVS Architecten
descriptionArtikel

Nieuwe woningen opgeleverd in Utrechtse wederopbouw-wijk; 'behouden en verdichten'

7 okt om 11:26 uurtimer3 min
Met veel aandacht kijken naar de bestaande kwaliteiten om die vervolgens te vermengen met de eisen van onze tijd:…
Lees verder »
descriptionArtikel

Meer dan 1.386 m2 verticaal groen op Schiphol Trade Park

6 sep om 12:33 uur
Bij twee nieuwe distributiecentra op Schiphol Trade Park is 1.386,5 vierkante meter verticaal groen geplaatst. De…
Lees verder »

Luximprove denkt proactief mee in het toepassen van de juiste (licht)oplossingen

5 sep om 08:00 uur
Naast het energiezuinige en functionele aspect spelen sfeer, comfort en veiligheid ook een rol in het effectief…
Lees verder »
descriptionArtikel

De kroning van Den Haag door Grotiustorens van MVRDV

24 aug om 08:00 uur
De skyline van Den Haag wordt verrijkt door de Grotiustorens, twee multifunctionele woontorens die zijn ontworpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

3 aug om 08:00 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grootste kalkhennepgevel van Nederland voor gemeente Voorst

27 jun om 08:00 uur
Architectenbureau De Twee Snoeken heeft voor de gemeente Voorst een nieuw gemeentehuis ontworpen met een gevel die…
Lees verder »
person_outlineBlog

Diepe gevels voor hybride gebouwen

7 jun om 11:04 uur
De 20e eeuw eindigde in de westerse wereld met een laatste golf van optimisme voor een toekomst van ongelimiteerde…
Lees verder »