Almere wordt gastheer Circulaire Openbare Ruimte Congres

donderdag 24 maart 2022
Het nieuwe Circulaire Openbare Ruimte Congres naar initiatief van zusterplatforms Straatbeeld en BuitenSpelen heeft een gastheer in gemeente Almere gevonden. Het congres vindt plaats op 15 en 16 juni 2022 en zet het doel om in 2030 al 50 procent minder materiaalverbruik te behalen centraal.

Nederland circulair in 2050 en in 2030 al 50 procent minder verbruik van grondstoffen. Dat is het beoogde doel, ook voor de openbare ruimte. Overheden, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven maken inmiddels werk van het thema circulariteit. Groene reststromen krijgen een tweede leven, openbare verlichting wordt met de dag duurzamer, straatmeubilair wordt steeds vaker opnieuw ingezet en vervuilend cement wordt steeds vaker vervangen door duurzame bindmiddelen.

Er is veel mogelijk als het gaat om circulariteit in de openbare ruimte en hoewel er steeds vaker losse onderdelen een circulaire aanpak krijgen, ontbreekt soms de integrale aanpak. Hoe zorgen we ervoor dat we speeltuinen, pleinen en straten circulair inrichten? Hoe kunnen gemeenten de regierol pakken door bij de uitvraag al te sturen op het thema circulariteit? En hoe kunnen bedrijfsleven en overheden samenwerken aan het doel: Nederland volledig circulair maken in 2050?

Het zijn vragen die verdere uitdieping vragen. Tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres zoomen Straatbeeld en BuitenSpelen in op de kansen en valkuilen, worden trends besproken en worden concrete handvatten geleverd om mee aan de slag te gaan. Aan de hand van thema’s aanbesteden, ontwerp & inrichting en beheer worden tijdens het congres praktijkvoorbeelden gedeeld, ervaring uitgewisseld en brengen we een debat op gang hoe we in 2030 50 procent minder grondstoffen verbruiken.

Circulariteit bevorderen

De gemeente Almere is niet toevallig uitgekozen als gastheer van het landelijke congres. De gemeente maakt door verschillende initiatieven werk van het thema circulariteit. Ekhart geeft verschillende redenen waarom de gemeente het thema zo belangrijk vindt. “Het belangrijkste is dat de grondstoffen schaars worden. Daarnaast zorgen nieuwe grondstoffen voor meer CO2-uitstoot en energieverbruik dan het hergebruik van materialen. Wij vinden het lokale aspect ook belangrijk. We proberen op verschillende manieren circulariteit binnen de gemeentegrenzen te bevorderen. Zo werken we veel samen met bedrijven en kennisinstellingen. Zo beperken we de vervoersstromen van alle grondstoffen die normaal van over de hele wereld naar Almere worden vervoerd.”

Proeftuin

In de openbare ruimte worden veel grondstoffen gebruikt en daar kun je als gemeente op sturen, stelt Rutger Ekhart, strategisch adviseur duurzaam beheer bij de gemeente Almere: “Zo hebben wij binnen de gemeente het GrondstoffenCollectief Almere. Dat is een samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Reststromen uit de stad moeten worden hergebruikt in de gemeente. Zo hebben we bijvoorbeeld van de reuzenberenklauw verkeersborden gemaakt. We stimuleren als gemeente innovatieve bedrijven om met ideeën te komen. We willen graag een proeftuin zijn. Niet alleen door pilots te stimuleren, maar ook door als opdrachtgever innovaties net even een stap verder brengen.” De gemeente is naast het GrondstoffenCollectief Almere ook betrokken bij PRICE, het circulaire actielab voor Flevolandse doeners. Het innovatiecentrum legt verbindingen tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven om een circulaire economie te stimuleren en tot innovaties te komen.

Podium voor duurzame ontwikkelingen

Ekhart nodigt geïnteresseerden van harte uit om naar Almere te komen in juni. “We willen door middel van het congres inspireren en geïnspireerd worden. Wij doen al best veel op het gebied van circulariteit, maar we willen ook leren van andere gemeenten en het bedrijfsleven. Wij willen door middel van het congres een plek zijn om elkaar te ontmoeten. En wat is er mooier dan om als Almere juist tijdens de Floriade gastheer te zijn. De Floriade is dit jaar hét podium voor duurzame ontwikkelingen”, aldus Ekhart. 

Twee delen

Het Circulaire Openbare Ruimte Congres bestaat uit twee delen. Op woensdag 15 juni wordt in de middag een pre-congres georganiseerd op het Floriadeterrein. Er staat een excursie op het programma waarbij bezoekers verschillende circulaire oplossingen te zien krijgen. Op 16 juni wordt het congres gehouden in de Kunstlinie in Almere. Naast de gemeente Almere wordt er voor het programma samengewerkt met verschillende kennispartners. Daarnaast denken de volgende kennispartners mee over het programma: BouwCirculair, Stichting Managing Public Space, PIANOo, CIRCO, Het Versnellingshuis Nederland Circulair en Centre of Expertise Smart Sustainable Cities (Hogeschool Utrecht).

De komende weken wordt het volledige programma bekend. Kijk hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Rotterdamse studenten in finale SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge

13 jun om 12:34 uur
Rotterdamse derdejaars mbo-bouwkundestudenten van Techniek College Rotterdam staan op 15 juni in de finale van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Natuur levert enorme positieve effecten voor het leervermogen van het kind'

24 mei om 11:54 uur
Hoe meer natuur in en om onze gebouwen hoe beter voor ons welzijn, concentratie en productie. Dat zegt Daan…
Lees verder »
descriptionArtikel

Puin van Domtoren wordt hergebruikt in Utrechtse openbare ruimte

20 mei om 09:17 uur
Hylke Faber is één van de kartrekkers van Brokkenmákers. Het bedrijf streeft naar hoogwaardig hergebruik van…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Het mainstream onderwijs dient te worden aangepast’

11 mei om 08:55 uur
Op 21 juni organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Peter Eisenburger van Groene Morgen het…
Lees verder »
descriptionArtikel

In LAB42 ontmoeten AI-ondernemers en studenten elkaar

10 mei om 11:30 uur
In het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park komen de drie o’s bij elkaar: ondernemers, onderzoekers en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire gemeentewerf voorziet in energie wagenpark en gebouw

3 mei om 13:45 uur
De nieuwe circulaire gemeentewerf van Nieuwkoop - een ontwerp van ORGA-architect in de vorm van een reptiel - is…
Lees verder »
descriptionArtikel

Door kwalitatief uit te vragen geeft Eindhoven richting

2 mei om 11:58 uur
De gemeente Eindhoven wil duurzaam bouwen nadrukkelijk stimuleren door een goede uitvraag in aanbestedingen. Dat…
Lees verder »
descriptionArtikel

Greenager+: from waste to new resources

19 apr om 08:00 uur
Greenager + is, zoals de naam doet vermoeden, begaan met het klimaat. We zijn dienaangaande actief in de…
Lees verder »