Aanbesteding Expo 2025 van start; 'What is the happy way of life?'

vrijdag 30 september 2022
timer 3 min

‘Artist impression’ van het te bouwen Expo-terrein in Osaka (Ministerie van Buza).

De Europese aanbesteding voor het Nederlandse paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling Expo 2025 Osaka is officieel gestart met de publicatie op Tenderned.nl. Marktpartijen worden gevraagd met voorstellen te komen voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de afbouw van het paviljoen en de bijbehorende bezoekerservaring. Het thema is ‘Designing Future Society for Our Lives’.

Voorstellen kunnen tot en met maandag 5 december 2022 worden ingediend. Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke uitgangspunten. Voor de totstandkoming van het paviljoen en de bezoekerservaring is 7,8 miljoen euro (exclusief BTW) gereserveerd.

'What is the happy way of life?' is de vraag die centraal staat tijdens de Expo 2025 Osaka. In een wereld waarin crises op het gebied van klimaat en gezondheid de leefbaarheid bepalen is die vraag belangrijker dan ooit. Een kans voor Nederland om te laten zien wat het in huis heeft op het gebied van klimaat en gezondheidszorg, stelt de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher. "Steden worden groter en groter; de uitdaging is om daar groen, gezond en gelukkig met elkaar te leven. Daaraan kunnen Nederlandse innovatieve bedrijven een mooie bijdrage leveren. Expo 2025 Osaka geeft ze daar alle kansen voor en zorgt meteen voor een betere handelspositie in de regio."

Onder de noemer 'Common Ground: A Dutch invitation to create healthy societies together’ is door het ministerie van Buitenlandse Zaken een meerjarige campagne opgezet, toewerkend naar de Expo 2025 Osaka. Japan heeft, net als Nederland, te maken met prangende en complexe uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, verstedelijking, vergrijzing, de energietransitie, voedselzekerheid en het toegankelijk blijven van de gezondheidszorg. Belangrijke thema’s waar Nederland veel kennis en kunde in heeft. Ons land wil een platform zijn dat perspectieven en expertises op dit gebied bundelt om zo de problemen die ieder land aangaan, samen op te lossen.

Doelstellingen en eisen

De deadline voor een inschrijving is op 5 december 13.00 uur Nederlandse tijd. Het aanbestedingsdocument is terug te vinden op Tenderned. Hierin staan de doelstellingen en de eisen waar het paviljoen, de omgeving buiten en de beleving binnen aan moet voldoen. De aanbesteding wordt begeleid door de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voor degenen die een voorstel willen indienen is er 6 oktober een informatiebijeenkomst georganiseerd door de RVO. Van 09.00 uur tot 11.00 uur wordt er in een online bijeenkomst achtergrondinformatie gegeven over de aanbesteding en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Expo 2020 Dubai

Nederland kijkt terug op een succesvolle Expo 2020 Dubai, waar het bijna 1 miljoen bezoekers verwelkomde in haar paviljoen. Volgens Schreinemacher heeft ons land zich daar van haar beste kant laten zien met de thema's water, energie en voedsel. Het concept 'Uniting water, energy & food' won meer dan tien prijzen op het gebied van duurzaamheid, innovatie en design, waaronder de ‘Expo BIE award’ voor beste architectuur in het duurzaamheidsdistrict.

Expo 2025 Osaka

Op de Expo 2025 Osaka, van 13 april tot en met 13 oktober, verwacht de organisatie zo'n 28 miljoen zakelijke en particuliere bezoekers. Negentig procent daarvan komt uit Japan. Naar schatting geven zo'n 150 landen en 25 organisaties acte de présence.

logo Expo 2025 Osaka

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »