Aanbesteding Expo 2025 van start; 'What is the happy way of life?'

vrijdag 30 september 2022
timer 3 min

‘Artist impression’ van het te bouwen Expo-terrein in Osaka (Ministerie van Buza).

De Europese aanbesteding voor het Nederlandse paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling Expo 2025 Osaka is officieel gestart met de publicatie op Tenderned.nl. Marktpartijen worden gevraagd met voorstellen te komen voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de afbouw van het paviljoen en de bijbehorende bezoekerservaring. Het thema is ‘Designing Future Society for Our Lives’.

Voorstellen kunnen tot en met maandag 5 december 2022 worden ingediend. Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke uitgangspunten. Voor de totstandkoming van het paviljoen en de bezoekerservaring is 7,8 miljoen euro (exclusief BTW) gereserveerd.

'What is the happy way of life?' is de vraag die centraal staat tijdens de Expo 2025 Osaka. In een wereld waarin crises op het gebied van klimaat en gezondheid de leefbaarheid bepalen is die vraag belangrijker dan ooit. Een kans voor Nederland om te laten zien wat het in huis heeft op het gebied van klimaat en gezondheidszorg, stelt de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher. "Steden worden groter en groter; de uitdaging is om daar groen, gezond en gelukkig met elkaar te leven. Daaraan kunnen Nederlandse innovatieve bedrijven een mooie bijdrage leveren. Expo 2025 Osaka geeft ze daar alle kansen voor en zorgt meteen voor een betere handelspositie in de regio."

Onder de noemer 'Common Ground: A Dutch invitation to create healthy societies together’ is door het ministerie van Buitenlandse Zaken een meerjarige campagne opgezet, toewerkend naar de Expo 2025 Osaka. Japan heeft, net als Nederland, te maken met prangende en complexe uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, verstedelijking, vergrijzing, de energietransitie, voedselzekerheid en het toegankelijk blijven van de gezondheidszorg. Belangrijke thema’s waar Nederland veel kennis en kunde in heeft. Ons land wil een platform zijn dat perspectieven en expertises op dit gebied bundelt om zo de problemen die ieder land aangaan, samen op te lossen.

Doelstellingen en eisen

De deadline voor een inschrijving is op 5 december 13.00 uur Nederlandse tijd. Het aanbestedingsdocument is terug te vinden op Tenderned. Hierin staan de doelstellingen en de eisen waar het paviljoen, de omgeving buiten en de beleving binnen aan moet voldoen. De aanbesteding wordt begeleid door de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voor degenen die een voorstel willen indienen is er 6 oktober een informatiebijeenkomst georganiseerd door de RVO. Van 09.00 uur tot 11.00 uur wordt er in een online bijeenkomst achtergrondinformatie gegeven over de aanbesteding en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Expo 2020 Dubai

Nederland kijkt terug op een succesvolle Expo 2020 Dubai, waar het bijna 1 miljoen bezoekers verwelkomde in haar paviljoen. Volgens Schreinemacher heeft ons land zich daar van haar beste kant laten zien met de thema's water, energie en voedsel. Het concept 'Uniting water, energy & food' won meer dan tien prijzen op het gebied van duurzaamheid, innovatie en design, waaronder de ‘Expo BIE award’ voor beste architectuur in het duurzaamheidsdistrict.

Expo 2025 Osaka

Op de Expo 2025 Osaka, van 13 april tot en met 13 oktober, verwacht de organisatie zo'n 28 miljoen zakelijke en particuliere bezoekers. Negentig procent daarvan komt uit Japan. Naar schatting geven zo'n 150 landen en 25 organisaties acte de présence.

logo Expo 2025 Osaka

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe maken we iedere school gezond?

24 nov om 08:00 uur
De ventilatie en het binnenklimaat van Nederlandse scholen is ondermaats. Ruim 70 procent van de klaslokalen in…
Lees verder »

Veilige trappen en galerijen in Amsterdam

23 nov om 15:37 uur
Bij een appartementencomplex is veiligheid van groot belang. Ervoor zorgen dat bewoners en bezoekers niet ten val…
Lees verder »
descriptionArtikel

ARCHITECT@WORK komt in 2023 naar metropoolregio Amsterdam

18 nov om 08:00 uur
Op woensdag 27 en donderdag 28 september 2023 strijkt ARCHITECT@WORK neer in Taets op het Hembrugterrein in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Architectenbureaus: “Werkvoorraad daalt, woningbouw vertraagt, tarieven gaan stijgen”

17 nov om 10:54 uur
Architectenbureaus verwachten de komende tijd een daling van het aantal nieuwbouwprojecten en zien opdrachten van…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Een duurzame school valt niet te standaardiseren’

15 nov om 09:50 uur
“Wat staat ten dienste van het lerend kind en wat is daar voor nodig?” Die vraag werd tijdens de eerste editie van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste in CLT uitgevoerde zorggebouw van Nederland verrijst in Rotterdam

9 nov om 09:43 uurtimer2 min
Aan de Grote Kreek in Rotterdam komt het eerste volledig in CLT uitgevoerde zorggebouw van Nederland te staan. "…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe softwarefunctie Spacemaker berekent potentieel aan zonne-energie al tijdens ontwerp

7 nov om 11:10 uurtimer4 min
Met een nieuwe tool van Spacemaker kan het potentieel aan zonne-energie op daken worden berekend tijdens het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Register Duurzame Leefomgeving maakt goede, groene ideeën aantoonbaar en tastbaar

3 nov om 11:28 uurtimer2 min
In een online talkshow met belangrijke gasten uit de bouw-, vastgoed- en groensector is het platform Register…
Lees verder »