Artikel

Dak met zonnestroomsysteem kan wel degelijk mooi zijn

PV-panelen die boven de dakpannen worden geplaatst; het gebeurt dagelijks. Zelden ontstaat hierdoor een visueel aantrekkelijk dak. Opbouwframes, wisselende kleuren, afwijkende formaten en hoogteverschillen verstoren het dakbeeld. En dat is niet het enige nadeel; het dak wordt met extra gewicht belast, de dakconstructie wordt vaak aangetast en de windgevoeligheid neemt toe.

Door de nieuwe betondakpan Tegalit van BMI Monier te combineren met het Monier VI90 zonnestroomsysteem zijn onaantrekkelijke daken verleden tijd. Het strakke design van de nieuwe betondakpan en de PV-panelen integreren naadloos met elkaar. Het dak wordt daardoor één geheel, zowel technisch als esthetisch. Een dak met een zonnestroomsysteem kan dus wel degelijk mooi zijn.

Protegon technologie voor dakpannen

De betondakpan Tegalit is geproduceerd met de door BMI Monier ontwikkelde Protegon technologie. De dakpan is rondom omgeven door een poriënafsluitende micromortel die niet alleen zorgt voor een gladder oppervlak, maar ook, door toevoeging van specifieke pigmenten, voor een betere reflectie van infraroodstraling. Daarmee verbetert het binnenklimaat van het gebouw en daalt de energiebehoefte voor koeling.

Nieuw design

Het Tegalit daksysteem is direct herkenbaar aan de strakke, moderne vormgeving. De afgeronde gladde zijranden minimaliseren donkere naden die door vuil of aanslag kunnen ontstaan. Dankzij de Protegon technologie blijft de kleur langer behouden en hebben de dakpannen een langere levensduur. Het dak blijft er daardoor jarenlang uitzien alsof het net gelegd is. Tegalit is beschikbaar in zeven kleuren, van klassiek rood tot diep zwart en leverbaar als compleet daksysteem. Alle hulpstukken en daksysteemcomponenten van deze dakpan zijn op maat ontwikkeld en streng getest.

Lineair en harmonisch dak

Door zijn afmetingen en uitstraling is de dakpan naadloos te combineren met het zonnestroomsysteem Monier VI90. De PV-modules komen in de plaats van dakpannen en worden volledig in het dak geïntegreerd. De panelen worden als ‘gewone’ schubvormige dakbedekking verwerkt. Het resultaat is een volkomen lineair en harmonisch dak. Het systeem stelt geen extra eisen aan het onderdak of de dakconstructie. Het is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie, en is eenvoudig te monteren.


Jan Mussche, productmanager Pitched Roofs van BMI Monier: “We hebben het systeem in onze eigen wind- en regentunnel onder de zwaarste condities getest en het voldoet onder alle omstandigheden aan de ‘normale’ beschermende functie van dakbedekking. Door het lage gewicht van de panelen zijn ze, in combinatie met extra isolatie, zeer geschikt voor renovatie.” Het systeem is, zoals gebruikelijk bij BMI Monier, als compleet systeem ontworpen. Naast de PV-modules, de passende omvormer(s) en verbindingskabels zijn ook alle overige benodigde systeemcomponenten beschikbaar.

Duurzame combinatie

De combinatie staat garant voor een hoge duurzaamheid. De dakpannen beperken door hun reflectie van infraroodstraling de energievraag omdat er minder gekoeld hoeft te worden, terwijl de PV-panelen milieuvriendelijke zonne-energie opwekken. Bovendien is de productie van betonnen dakpannen energiezuinig. Tijdens het droogproces komt warmte vrij die herbruikbaar is. En niet onbelangrijk: beton is in zijn geheel recyclebaar. BMI Monier loopt voorop in de ontwikkeling van een proces waarbij op middellange termijn gebruikte betondakpannen honderd procent zullen worden gerecycled.

Kleurverschil op het dak kan een bewuste keuze zijn

Hoewel de combinatie van de zwarte Tegalit met de zwarte PV-panelen van Monier VI90 optisch een strak geheel vormt, zijn ook andere kleurencombinaties mogelijk. De betonpan is verkrijgbaar in de kleuren diepzwart, granietgrijs, leigrijs, kiezelgrijs en bruin. Hollands rood en koperrood zijn op aanvraag verkrijgbaar. “Soms wil men juist graag laten zien dat er zonnepanelen op het dak aanwezig zijn”, stelt Mussche, “en dan kan het kleurverschil waarde toevoegen aan de uitstraling van het huis. Maar ook zonder gebruik te maken van het zonnestroomsysteem is een dak dat van deze dakpan voorzien is modern en strak.”

Deel dit artikel