Wijkvernieuwing is één opgave met meerdere deelprojecten

vrijdag 2 juni 2023

Verbetering van de openbare ruimte speelt een grote rol in de stedebouwkundige plannen van KAW voor Crooswijk. Beeld: KAW

Voor de Rotterdamse wijk Crooswijk combineert KAW inbreidingsplannen (stedebouwkundig) met de komst van biobased-houtbouwwoningen.

Het architecten-, onderzoeks- en adviesbureau ontwikkelt een houtbouw-concept voor complexe locaties in de stad dat resulteert in aanzienlijk minder CO2-uitstoot, en meer betaalbare, duurzame en gezonde woningen. Het plan voorziet daarnaast in oplossingen tegen hittestress, het bufferen van regenwater en het investeren in biodiversiteit. 

Het concept kent veel duurzame voordelen. Zo slaat hout CO2 op tijdens de groei. Verder worden tijdens het bouwproces veel minder schadelijke stoffen uitgestoten zoals stikstof. Dat komt omdat hout lichter is dan beton of steen en door een flink gereduceerd aantal transportbewegingen. Bijkomend voordeel: veel minder overlast voor omwonenden dan bij een traditioneel bouwproces.

In de oude stadswijk Crooswijk is geen locatie hetzelfde. Bouwen in hout biedt in tegenstelling tot beton veel meer vrijheid om technische oplossingen te standaardiseren, terwijl ieder gebouw toch zo kan worden ontworpen dat het ruimtelijk en esthetisch in de omgeving past.

Meer woningen

Vanuit KAW’s Ruimte Zat-visie (dat pleit voor inbreiden in de stad in plaats van uitbreiden) gaat de capaciteit van de wijk zo goed mogelijk benut worden zodat zowel huidige als toekomstige bewoners van Crooswijk een betaalbare woning kunnen krijgen. Het aantal sociale huurwoningen in eigendom van Havensteder blijft minimaal gelijk in de wijk. De gecreëerde extra woonruimte kan worden gebruikt om andere segmenten te bedienen en zo het woonaanbod te verbreden. Havensteder zet in op betaalbaarheid door naast sociale huur- middenhuurwoningen te realiseren. Dat zorgt er tevens voor dat bewoners die willen doorgroeien in Crooswijk dat ook kunnen. 

KAW-Crooswijk
Visual houtbouwwoningen in Crooswijk, Rotterdam. Beeld: KERN by KAW

Voor de opgave in Crooswijk brengt Havensteder verschillende locaties in, die deels gerenoveerd en deels nieuw worden gebouwd. Door een slimme, gefaseerde aanpak is het mogelijk om bewoners binnen de wijk te laten verhuizen. De bouwplaatsen blijven hierdoor verder relatief klein en sociale verbanden blijven in stand.

Deelprojecten in plaats van één project

KAW is groot voorstander van zo’n maatwerk-aanpak met oog voor bewoners, zoals tijdens de wijkvernieuwing van de Vogeltjesbuurt in Tilburg. De ervaring uit deze projecten ligt ten grondslag aan de plannen voor Crooswijk. Door wijkvernieuwing niet als één project uit te voeren, maar als één opgave met meerdere deelprojecten, ontstaat ruimte om proces en bouwtechniek stap voor stap verder door te ontwikkelen, van fouten te leren en in te gaan op de woonwensen van bewoners in de wijk.

Waar mogelijk worden bestaande woningen gerenoveerd. Als dat niet meer kan of waar nu kavels braak liggen, benut KAW de kansen die er liggen om het stratenpatroon te herstellen en aan te sluiten bij het bestaande karakter. Dit wijkkarakter wordt in grote mate bepaald door nieuwbouw en renovatie uit de tijd van de stadsvernieuwing van de jaren zeventig en tachtig. 

Plattegrond Crooswijk. Beeld: KAW
Plattegrond Crooswijk. Beeld: KAW

Parkeren domineert

Op dit moment domineert parkeren de kwaliteit van de openbare ruimte. Om met de deelprojecten maximaal invloed uit te oefenen op de leefkwaliteit in Crooswijk stelt KAW in samenwerking met de gemeente Rotterdam een integraal stedenbouwkundig plan op. Hierin speelt de verbetering van de openbare ruimte ook een grote rol.

Kern by KAW

KAW gebruikt tijdens het ontwerp voor Crooswijk ideeën die het eerder bedacht voor de biobased ontwikkelaar Boombuilds. 'KERN by KAW', zoals het gedachtengoed heet, bestaat uit een kant-en-klare kern of dragende 3D-module voor modulaire houtbouw met daarin alle installaties, natte ruimten en faciliteiten. Dit concept is niet alleen duurzaam, maar creëert ook flexibiliteit bij de invulling van de woningplattegrond. Het maakt op een betaalbare manier een open, loftachtige inrichting mogelijk. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep om 07:30 uur

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Denk niet dat mensen op je zitten te wachten'

13 sep om 08:21 uur

Lees in onderstaand blog waarom expert Anne-Mette Andersen het als ontwerper belangrijk vindt om met gebruikers…

Lees verder »
De nieuwe stadsentree van Den Haag, onder de nieuwe KJ-woontorens, vóór het Centraal Station
descriptionArtikel

Nieuwe stadsentree te zien in Den Haag Bouwt en Ontwikkelt

12 sep om 07:30 uur

De regio Den Haag is volop in ontwikkeling. Met de Binckhorst, het Central Innovation District (CID) en…

Lees verder »
descriptionArtikel

De extreme renovatie van MFA Het Zand

4 sep om 09:00 uur
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op zoek naar een balans van de leefomgeving

25 aug om 07:30 uur

In de Nacht van de Leefomgeving 2023 zoeken experts en betrokkenen naar de leefomgeving van de toekomst. De…

Lees verder »
Wandelen in de stad
descriptionArtikel

Maak ruimte voor de wandelaar en win de LoopAward!

24 aug om 10:00 uur

Heeft de voetganger in jouw ontwerp een bijzondere positie? Doe dan mee met de LoopAward 2023. Je hebt nog tot…

Lees verder »
descriptionArtikel

Monumentaal en gasloos – unieke renovatie Raadhuis Zundert

1 aug om 08:00 uur
Het Raadhuis in gemeente Zundert is in 2019 gerenoveerd door architectenbureau Dhondt. Dat is intussen vier jaar…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe verdichten we in de complexe gelaagdheid van het stationsgebied?

23 jul om 08:00 uur
Dringende opgaven zoals klimaatadaptatie, energietransitie en mobiliteit leggen claims op de alsmaar schaarser…
Lees verder »

Wat zijn jouw prioriteiten?

Ysbrand  

Om ook de komende jaren onze lezers te voorzien van de informatie die zij zoeken, doen we een inventarisatie naar wensen en behoeften. Jouw prioriteiten, feedback en ideeën worden zeer gewaardeerd!

Heb je vijf minuten?

Geef je feedback en ideeën door

 

/* ActiveCampaign */