VKG Architectuurprijs voor De Wheermolen en De Eenhoorn

vrijdag 8 december 2023

Aansluitend op ons Seminar Circulair Ontwerpen werden de winnaars bekendgemaakt van de dertiende editie van de VKG Architectuurprijs. In de categorie Renovatie werd het project De Wheermolen, Rudolf Garrelstraat in Purmerend van DOOR Architecten nummer 1. De categorie Nieuwbouw werd met De Eenhoorn uit Amsterdam gewonnen door Heren 5 architecten.

De jury van de VKG Architectuurprijs boog zich over 26 inzendingen, waarvan er zes werden genomineerd, drie in elk van de twee categorieën. De ontvangen fotografie en tekst van deze zes projecten werd uitgebreid met videomateriaal en een begeleidend woord van de architect. Aan de jury de schone taak om op basis daarvan de laatste selectie te maken. Dat is gelukt; twee architecten, een duurzaamheidsexpert en een kunststofkozijnenspecialist kwamen unaniem tot de twee winnaars.

De Wheermolen, Rudolf Garrelstraat is een project van DOOR Architecten met profielen van Kömmerling en kozijnen van Schipper Kozijnen in opdracht van Hemubo (foto boven). De Eenhoorn is in opdracht van Ymere ontworpen door Heren 5 architecten, met profielen van Gealan en kozijnen van Transcarbo (foto onder). De jury loofde de projecten, omdat circulariteit, uitvoeringstechniek en esthetiek perfect bij elkaar zijn gebracht, met een glansrol voor de kunststof kozijnen.

Renovatie: De Wheermolen, Purmerend

Het project aan de Rudolf Garrelstraat in de wijk Wheermolen in Purmerend vervult een voorbeeldfunctie. Flatgebouwen als deze staan door heel Nederland en vormen een grote uitdaging voor de bouwwereld, aangezien er vele gerenoveerd dienen te worden. Dit project is een heel goed voorbeeld voor hoe renovatie esthetisch én duurzaam kan. Profielen die uit 100% gerecycled kunststof bestaan mogen de maatstaf worden.

De juryleden waren tevens zeer te spreken over de kleurkeuzes en de verwerking van de kozijnen. Daarnaast kreeg het project ook punten voor de verbeterde leefbaarheid. Op de begane grond zijn de garageboxen verbouwd tot appartementen met voortuin. Dit geeft meer sociale controle en is een inventieve oplossing die inspireert.

De winnaars van de VKG Architectuurprijs 2023 - categorie Nieuwbouw: De Eenhoorn.

Nieuwbouw: De Eenhoorn, Amsterdam

Ook in deze categorie won een woonproject, ondanks de grote concurrentie van het opmerkelijke Nieuw Trebol (Harlingen). Kenmerkend voor het gebouw in Amsterdam is de sterke stedenbouwkundige taal, die toch een duidelijke woonfunctie uitstraalt. De verwerking van de kozijnen verdient een schoonheidsprijs. Het geheel is mooi toegepast als totale geveldetaillering en als vanzelfsprekend in het metselwerk opgenomen.

Verder is de kleurstelling smaakvol en is er gekozen om de kleuren van de kozijnen ook toe te passen in de balustrades. De jury was ten slotte ook gecharmeerd van de sociale cohesie: woningen voor verschillende generaties, de gedeelde algemene ruimtes tegenover relatief kleine woningen. In de woonopgaven die er zijn, is dit een mooi passend concept en een inspiratie voor de gehele bouwwereld.

Jury VKG Architectuurprijs 2023

De jury van de VKG Architectuurprijs bestond dit jaar uit twee architecten, de oud-winnaars Arno Kolen (van den hout en kolen architecten) en Arthur Nuss (Global Architects), Mantijn van Leeuwen (duurzaamheidsexpert en directeur van NIBE) en een vertegenwoordiger van de kunststofkozijnenbranche: Albert Zegelaar (directeur VKG).

Kwaliteit en duurzaamheid

Het raam en de entree vormen de verbinding tussen een gebouw en de buitenwereld. Kozijnen laten een duidelijke handtekening achter in de architectuur. Net als de hele bouwkolom zet de kunststofkozijnenbranche sterk in op duurzame innovatie, onder anderen door recycling en de ontwikkeling van bio-attributed pvc. Daarnaast heeft VKG als doel om zorg te dragen voor kwaliteitsproducten voor de gebruikers. Het mes snijdt dan aan twee kanten: enerzijds hebben gebruikers een prettig binnenklimaat en kozijnen met een lange levensduur, anderzijds beperken we de belasting voor het milieu.

Meer informatie over de VKG Architectuurprijs vind je op de website van VKG keurmerk.

Lees ook het verslag van het voorafgaande seminar Circulair Ontwerpen van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk

11 jun om 07:30 uur

Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

En wat als we nu wél toekomstbestendig gaan bouwen?

7 jun om 07:30 uur

Vurig pleidooi van Marrit van der Schaar (Provincie Utrecht) om toekomstbestendig te (gaan) bouwen. Een visie,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Workshop Circulair inkopen: prikkel voor ketensamenwerking

4 jun om 07:30 uur

Het versnellen van de transitie naar een volledig circulaire economie vereist een verandering in de manier…

Lees verder »
descriptionArtikel

Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar

30 mei om 07:30 uur

Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…

Lees verder »
descriptionArtikel

Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend

8 mei om 07:30 uur

Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurrondleiding Schoenenkwartier Waalwijk

2 mei om 07:30 uur

Sinds kort biedt het Schoenenkwartier in Waalwijk een rondleiding aan die is toegespitst op de architectuur en…

Lees verder »

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »