Licht, lucht en ruimte in 'vernieuwbouwd' Varendonck College Asten

dinsdag 25 april 2023

Varendonck College Asten. © Joep Jacobs

Na een ingrijpende verbouwing heeft het schoolgebouw van het Varendonck College in het Brabantse Asten een open, overzichtelijk en eigentijds karakter gekregen.

Het schoolgebouw aan de Beatrixlaan in Asten oogde zowel aan de buiten- als de binnenkant gedateerd en gesloten. Het gestaag afnemende leerlingenaantal gaf aanleiding om ruimten flexibel in te richten. De Twee Snoeken Architectuur heeft daarvoor de leerpleinen en tussenruimten vergroot en met elkaar verbonden. Door deze leeromgevingen minder inpandig te maken en juist te oriënteren op buiten is er een prettiger leer- en werkklimaat ontstaan. Op de nieuwe leerpleinen kunnen leerlingen zelfstandig en onder begeleiding aan de slag. Door het in elkaar laten overvloeien van deze ruimten vindt er kruisbestuiving plaats.

© Joep Jacobs.

Het nieuwe hart van de school

De aula’s van de onder- en bovenbouw lagen van elkaar gescheiden. Tijdens de pauzes waren beide aula’s overvol, donker en voelden ze gesloten aan. Hierop is besloten om de aula’s bij elkaar in het hart van het gebouw te plaatsen. Hiervoor is de bovenbouwaula verplaatst naar de begane grond. De school is zo overzichtelijker geworden, met twee centrale aula’s en korte looplijnen naar de verschillende leerpleinen. Deze pauzeruimtes zijn gekoppeld aan het docentengebied en door de entree kijk je nu dwars door de aula naar de achterliggende patio. Zo zijn leerlingen op de tribunetrap zichtbaar en zien receptiemedewerkers en de conciërge iedereen die binnenkomt.

© Joep Jacobs.

Beide aula’s hebben in deze nieuwe opzet een open, groen en licht karakter gekregen. De bovenbouw-aula wordt aan weerszijden omringd door beplanting. Aan de ene kant ligt een grote patio, aan de andere de groene voorruimte bij de entree. De onderbouwaula opent zich ook naar dat groene voorplein. Vanuit beide aula’s kunnen de leerlingen dan ook gemakkelijk naar buiten, zodat zij bij mooi weer in de zon kunnen pauzeren.

Onderdeel van omgeving

De sloop van de bebouwing aan de voorzijde van het gebouw schiep ruimte voor een groen voorplein. Met dit groene voorterrein en een nieuwe voorgevel heeft het schoolgebouw de uitstraling gekregen die past bij het Varendonck College. De aula’s zijn zichtbaar gemaakt in de gevel, zodat de leerlingen letterlijk centraal staan en kleur geven aan de school. De nieuwe, lange gevel maakt de school meer onderdeel van haar omgeving. De entree is ‘gevangen’ in een breed welkomstgebaar door de toevoeging van een lange verbindende luifel. Dit geeft de school karakter en maakt het gebouw herkenbaar als het Varendonck College.

Groen en duurzaam

Naast een nieuwe, frisse uitstraling krijgt de school ook een groen en duurzaam karakter. Het meest duurzame aspect is dat het verouderde gebouw is hergebruikt. Daardoor vond er namelijk geen milieuvervuilende sloop en nieuwbouw plaats. Er is een volledig nieuw ventilatiesysteem gerealiseerd, met een nieuwe installatietechniek en nieuwe plafonds. Ook zijn de gevel en het dak geïsoleerd, wat zorgt voor een beter binnenklimaat en een verbeterde lichttoetreding in het gebouw. Het schoolgebouw voldoet nu dan ook aan Frisse Scholen Klasse B, het klimaatbeheersingsconcept van Klimaatgroep Holland.

Ontmoetingsplein 

De versteende patio is veranderd in een prachtig groen ontmoetingsplein. De omliggende leerpleinen zijn opengebroken richting deze vernieuwde patio, waardoor het onderwijsgebied altijd daglicht en uitzicht op een groene tuin heeft. De gezonde en groene leeromgeving die hierdoor is ontstaan, heeft een positieve invloed op de leerprestaties. Werken en leren met uitzicht op de groene patio zorgt ervoor dat de leerlingen zich meer bewust zijn van de buitenwereld en de waarde van de natuur om hen heen. Daarbij heeft het een positieve uitwerking op de leerprestaties.

© Joep Jacobs.

Duurzame en Gezonde Scholen Congres

Op 11 oktober is het Duurzame en Gezonde Scholen Congres. Hier kom je in contact met schoolbesturen, architecten, adviseurs, beleidmakers, studenten en marktpartijen om samen de weg te plaveien voor duurzaam en gezond onderwijsvastgoed. Aanmelden kan op: Duurzame & Gezonde Scholen Congres | 11 oktober 2023 (duurzamegezondescholencongres.nl)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »