'Hout waar het kan, beton waar het moet'

woensdag 21 juni 2023

Een kijkje in een van de 36 appartementen in De Warren. Foto: Jeroen Musch

Architect Boris Zeisser won met zijn houtbouwproject De Warren, een wooncoöperatie, de AAP (Amsterdamse Architectuurprijs) en legt in een video uit waarom houtbouw zo belangrijk is en waarom hij er met zijn Natrufied Architecture graag gebruik van maakt.

Zeiisser startte Natrufied Architecture in 2015 na vijftien jaren als oprichter en partner van 24H-Architecture te hebben gewerkt. Het bedrijf richt zich op biofilische architectuur, wat wil zeggen dat de natuur zoveel mogelijk wordt geïntegreerd in het ontwerp. Het in Bergen gevestigde bedrijf heeft daarmee naam gemaakt in Nederland en daarbuiten met meerdere houtbouwprojecten waarvan De Warren de meest recente is. Hiermee is Zeisser in de prijzen gevallen. De Warren won de publieksprijs van de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP). Fietsparkeergarage Stationsplein kreeg de vakprijs. 

De Warren bevat 36 huurappartementen en daarnaast 800 vierkante meters aan collectieve ruimtes, zoals een theater, yogaruimte, makerspace, kantoren, vergaderruimtes, kidsspace en een muziekstudio. Het ontwerp is gemaakt na vier workshopdagen met alle toekomstige bewoners. Elke workshop had een ander thema, zoals de uitstraling van het gebouw, de relatie tussen privé en collectief, duurzaamheid en de toekomst van het gebouw.

De Warren-Jeroen-Musch
Houtbouwproject De Warren in Amsterdam. Foto: Jeroen Musch.

Het gebouw wordt gemaakt van biobased materialen en zal volledig energie-zelfvoorzienend zijn. De structuur is opgebouwd uit CLT (crossed laminated timber), vlasisolatie en gerecyclede houten afwerkingen. Hergebruik van bouwproducten van gesloopte gebouwen wordt onderzocht. Bijzonder is ook dat de gevel van De Warren is gemaakt van hergebruikte Basralocus- meerpalen en hergebruikte Azobé-oeverbeschoeiing. Biobased, circulair, en zelfs onderhoudsvrij.

In onderstaande video, over houtbouw in Amsterdam, zet Zeisser de voordelen uiteen.

"Er zijn veel voordelen, maar de belangrijkste zijn dat hout CO2 kan opslaan, èn dat je met houtbouw ten opzichte van beton veel CO2-uitstoot voorkomt. Ook is er minder belasting op de bouwplaats en dat is gunstig voor stikstof."

De vraag of er wel genoeg hout is voor onze woningbouw -het doel van 900.000 woningen voor 2030 staat nog steeds- wordt met een volmondig 'ja' beantwoord door Zeisser. "Alleen al in Zweden is voldoende houtaangroei in de bossen voor vijf miljoen woningen per jaar. Er is dus meer dan voldoende bouwhout beschikbaar, in balans met de natuur."

Op dit moment heeft Natrufied de houtbouwprojecten Mooijburg I, II en II in aanbouw. Zijn motto is: 'hout waar het kan, beton waar het moet.' Zoals voor de parkeergarage van een ander project op IJburg, Mooijburg III. In Mooijburg II is te zien dat veel van het CLT in de woningen in het zicht blijft. “Alleen niet bij woningscheidende wanden. Daar zijn voorzetwanden nodig in verband met brand en akoestiek.”

Houtbouw als trend in Amsterdam

In Amsterdam wordt veel in hout gebouwd. De gemeente heeft met de Metropool Regio Amsterdam en tachtig organisaties een Green Deal Houtbouw gesloten. Doel is dat twintig procent van de woningen vanaf 2025 in hout of biobased wordt gebouwd. Gebouw HAUT, 73 meter hoog, met een vernieuwende houten hoogbouwconstructie, is inmiddels een icoon voor de stad geworden, en krijgt veel internationale aandacht. Het is een hybride gebouw, met betonnen kelder en liftschacht en delen van de constructie in staal. De wanden en vloeren zijn gemaakt van hout (CLT).

Afgelopen jaren zijn ook in Buiksloterham enkele middelhoge houtbouw-appartementencomplexen gerealiseerd. Zoals het modulaire Timberhouse, en de hybride gebouwen Patch 22, Top-Up en Stories. En in IJburg dus De Warren, Mooijburg I, II en III, en naast De Warren het recent opgeleverde Juf Nienke. Dit modulaire houtbouwproject bestaat uit CLT-units en trappen van CLT. Stedebouw & Architectuur schreef er eerder al over: Juf Nienke in Amsterdam officieel geopend; 'circulair, natuurinclusief en energiepositief' | Stedebouw & Architectuur (stedebouwarchitectuur.nl)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »