Juf Nienke in Amsterdam officieel geopend; 'circulair, natuurinclusief en energiepositief'

woensdag 26 april 2023

Juf Nienke telt 61 volledig houten huurwoningen die sinds kort in gebruik zijn genomen. Foto: Stijn Poelstra

Juf Nienke, het nieuwe entreegebouw van Centrumeiland in Amsterdam, is officieel geopend door wethouder Reinier van Dantzig. Het gebouw met 61 volledig houten huurwoningen, ontworpen door RAU en SeARCH voor Dokvast, is volgens de makers volledig circulair, natuurinclusief en energiepositief met een stedelijke uitstraling.

Juf Nienke telt 61 volledig houten huurwoningen die sinds kort in gebruik zijn genomen. De helft is middenhuur en bedoeld voor leerkrachten en andere mensen met een sleutelberoep in Amsterdam, zoals mensen die werken bij de politie of in de zorg. De overige 31 woningen zijn vrije sector huurwoningen voor onder andere gezinnen.

Voor Juf Ilse, de eerste bewoner van Juf Nienke, is haar woning hier een lot uit de loterij: "Ik heb echt geluk dat ik hier kan wonen." Het eerste wat opvalt bij binnenkomst, zijn de grote ramen die uitkijken op de gracht en woongebouw De Witte Kaap op Haveneiland. "Het is net een grote televisie waar van alles te zien is. Mooie wolkenluchten, eenden die op het water landen en een beetje reuring op straat. Leuk om naar te kijken, zo kom ik tot rust", vertelt Juf Ilse enthousiast.

Gemeenschappelijke binnentuin

Juf Nienke is volgens de makers een volledig circulair, natuurinclusief en energiepositief gebouw met een stoere en stedelijke uitstraling. Het heeft een vijftien meter hoge houten hoofddraagconstructie bovenop een betonnen tafelconstructie. Het gebouw wordt ontsloten door een herkenbare entree en een open ontmoetingsstraat met luie trappen aan weerskanten. Via de trappen hebben bewoners toegang tot een verhoogd dek met een prachtig uitzicht op de rustige, gemeenschappelijke binnentuin waar ze gezellig een praatje kunnen maken. In de hoge transparante plint wordt op korte termijn een kinderdagverblijf geopend en komt een fitness-studio. Dit zal de levendigheid en het buurtgevoel zeker ten goede komen.

Foto: Stijn Poelstra
Gemeenschappelijke binnentuin. Foto: Stijn Poelstra.

Biobased en gerecycled

De voor Juf Nienke gebruikte materialen zijn voor het merendeel biobased en gerecycled; ze hebben een lage milieubelasting en zijn grotendeels hernieuwbaar. De slim geschakelde houten prefab modules (HSB en deels CLT) hebben een standaard breedte van vier meter met variërende dieptes en zijn demonteerbaar waardoor het gebouw makkelijk kan aangepast worden naargelang het toekomstig gebruik.

Doordat het gebouw nagenoeg volledig in hout is gebouwd, slaan de woningen ruim 580.000 kilo aan CO2  op. Goed voor het klimaat en een gezonde leefomgeving dus. Dankzij de industriële voorfabricage van de houten modules in de woningfabriek van Barli is bovendien de impact op de locatie tijdens het bouwproces minimaal geweest.

Vleermuishotel

De beplanting voor zowel de binnentuin als het gemeenschappelijke dek zijn zorgvuldig gekozen om de biodiversiteit te verrijken. Leuk detail; bovenop het dak komt een heus vleermuishotel met paar- en winterverblijven. Daarnaast zorgen de tuin, de beplanting en het groendak voor een maximale waterretentie. Het gebouw is verbonden met de stadsverwarming en de pv-panelen op het dak zullen samen 140 kWp produceren. 

Dankzij de samenwerking en ambities van architecten SeARCH en RAU, ontwikkelaar Dokvast en bouwers Hazenberg en Barli is Juf Nienke een circulair en natuurinclusief prefab houten woongebouw geworden dat volledig voldoet aan de visie van de gemeente Amsterdam om van Centrumeiland een duurzaam, circulair en energieneutraal eiland te maken.

Juf Nienke-Stijn Poelstra
Juf Nienke. Foto: Stijn Poelstra


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?

22 mei om 08:37 uur

Deze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…

Lees verder »
descriptionArtikel

Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend

8 mei om 07:30 uur

Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »