Genomineerden VKG Architectuurprijs 2023

donderdag 21 september 2023

Uit alle inzendingen voor de 13de editie van de VKG Architectuurprijs zijn zes projecten geselecteerd. Drie maken er kans op de award voor Nieuwbouw, drie dingen mee naar de prijs in de categorie Renovatie. In december maakt de jury de twee winnaars bekend.

Ervaren vakmensen op het gebied van architectuur en duurzaamheid vormen de jury van 13de VKG Architectuurprijs. Die combinatie sluit naadloos aan bij de doelstelling van de VKG Architectuurprijs, waarbij esthetiek en vakmanschap hand in hand gaan met duurzame innovatie. De jury bestaat uit de oud-winnaars Arthur Nuss (Global Architects) en Arno Kolen (Van Den Hout & Kolen), duurzaamheidexpert Mantijn van Leeuwen (Nibe) en VKG-directeur Albert Zegelaar.

De kwaliteit van de inzendingen is hoog, toch is de jury tot een unanieme beslissing gekomen wat betreft de zes kanshebbers. De genomineerden zijn architecten met lef. Vakmensen die vooruitdenken en de veelzijdigheid en duurzaamheid van kunststof kozijnen hebben gebruikt in hun ontwerpen, in nieuwbouw of in renovatie en herbestemming. Deze zijn alle zowel sterk architectonisch als gericht op duurzaamheid. Precies wat nu nodig is op weg naar de circulaire bouweconomie.

De zes genomineerden in de twee categorieën Nieuwbouw en Renovatie zijn (in willekeurige volgorde):

  • Nieuwbouw - Nieuw Trebol, Harlingen

Penta Architecten met kozijnen van Europrovyl in opdracht van Lont

Afgeleid van de oude Trebol is het nieuwgebouwde Trebol een appartementencomplex met veel kenmerken van architectuur uit het begin van de twintigste eeuw. Het is bijzonder en treffend hoe er is gebruikgemaakt van kunststof, zoals met gebogen en teruggelegde kozijnen. Innovatief en toekomstbestendig is het gebruik van het cascoready kozijnconcept.

  • Nieuwbouw – Veldhuis, Apeldoorn

Hevofame met kozijnen van Transcarbo in opdracht van Trebbe

In nauw overleg met de stichting van de eindgebruikers is het woonzorggebouw Veldhuis tot stand gekomen. Zorg, connectie met het groen en sociale verbinding zijn belangrijke elementen. Het gebouw is duurzaam ontworpen en uitgevoerd volgens de principes van Passief Bouwen. De kunststof kozijnen leveren hieraan een belangrijke bijdrage. Met alle sociale, duurzame en medische uitdagingen is het een sterk stedenbouwkundig gebouw geworden.

  • Nieuwbouw – De Eenhoorn, Amsterdam

Heren5 met kozijnen van Transcarbo in opdracht van Ymere

Aangejaagd door onderzoek zijn in De Eenhoorn compacte sociale huurwoningen voor meerdere generaties samengevoegd. De winst zit hem in het delen van gemeenschappelijke ruimtes voor klussen, wassen en bijeenkomen en vieren. Door onder andere sterk isolerende raam- en kozijnpartijen, zonnepanelen en warmtepompen is het pand energieneutraal. Met als extra aandachtpunt en een stukje bewustwording de glazen pui aan de straatzijde die zicht geeft op het energiesysteem.

  • Renovatie – Wheermolen, Purmerend

DOOR Architecten en Schipper kozijnen in opdracht van Hemubo

In het kader van wonen, infrastructuur en groen is een galerijflat met 137 sociale huurwoningen vernieuwd. Naast de renovatie zijn op de begane grond 24 garageboxen omgebouwd tot 16 woningen. Bij de bouw in de jaren tachtig leverde Schipper kunststof kozijnen. De nieuwe kozijnen, een noviteit, zijn wederom door Schipper geleverd en gemaakt van profielen die uit 100% gerecycled kunststof bestaan.

  • Renovatie - Vredeskerk, Tilburg

Bedaux de Brouwer met kozijnen van ALKU in opdracht van Hilva Vastgoed

Zoals veel kerken heeft de Vredeskerk een woonbestemming gekregen. Dit vroeg om meer daglicht en onder het mom van ‘de kracht van het laten staan’ is er ruimte gemaakt voor meer vensters met behoud van het tijdloze karakter van het gebouw. Het is een subtiele toevoeging geworden, met eerbied voor wat er al was en voor moderne eisen voor woonruimte ten aanzien van duurzaamheid, isolatie en lichtinval.

  • Renovatie - villa, Velsen-Zuid

Van Schie Architecten met kozijnen van Select Windows, particuliere opdrachtgever

Een heel fraaie opwaardering van een villa uit de jaren vijftig. Deze is levensloopbestendig en duurzaam gemaakt, onder andere door toepassing van hoogwaardige kunststof kozijnen. Het is mooi hoe de renovatie ook de esthetiek naar een hoger niveau heeft getild door het gebruik van subtiele kleurschakeringen en detaillering.

De komende weken worden de projecten en architecten door VKG verder voorgesteld en wordt getoond hoe het kozijn de architectuur kan versterken.

Uitreiking awards

Op donderdag 7 december reikt de jury de VKG Architectuurprijzen uit tijdens het seminar Circulair ontwerpen in de Metaal Kathedraal in Utrecht. In deze werkplaats voor het dagelijks circulair leven worden oplossingen voor klimaatveranderingen in de lokale leefomgeving bereikbaar.
De missie van deze dag is: deelnemers meer dan alleen nieuwe inzichten, kennis en netwerken meegeven.

De prijsuitreiking is het slot van dit gezamenlijke seminar, georganiseerd door VKG Keurmerk en Stedebouw & Architectuur.

Aanmelden hiervoor kan al via www.vkgkeurmerk.nl/architectuurprijs

VKG Keurmerk

Het VKG Keurmerk is dé brancheorganisatie voor leveranciers en fabrikanten van kunststof kozijnen. We bewaken de kwaliteit van product en proces en werken aan duurzame innovatie.

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend

8 mei om 07:30 uur

Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurrondleiding Schoenenkwartier Waalwijk

2 mei om 07:30 uur

Sinds kort biedt het Schoenenkwartier in Waalwijk een rondleiding aan die is toegespitst op de architectuur en…

Lees verder »

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »